Menü

+36 1 315 4545 | 1137 Budapest, Szent István körút 10. 3.em 8. | My Budapest Dental
| Dr. Pattogató Rita

Mikor van szükség fogkövek hatékony eltávolítására

Mikor van szükség fogkövek hatékony eltávolítására
A fogágybetegségekkel kapcsolatban Önnek két fontos dolgot kell tudnia: érintette-e ebben a betegségben, és ha igen, akkor hogyan kaphat hatásos segítséget a komolyabb fogászati problémák kialakulásának megakadályozására. Ezen az oldalon kézzel fogható gyakorlati segítséget szeretnénk Önnek nyújtani a fogínykezelések kapcsán arra az esetre, ha Ön felismeri magán a fogágybetegségek jellemző tüneteit.

Mi a kapcsolat a fogínyvérzés és a fogínygyulladás között?

Az egészséges fogíny nem vérzik. Sem önmagától, sem a fogmosástól. Egy túl erős sörtéjű fogkefe valóban nem tesz jót a fogínynek, megsérti azt, sőt, a fognyakról le is dörzsölheti az ínyt, de a fogínyvérzésért nem felelős. Annak hátterében mindig fogínygyulladás áll. A gyulladást pedig a fogak nyakán megmaradó lepedékben, fogkőfelszínen élő baktériumok váltják ki a fogíny szövetében. A megoldás: Ha 2-3 napos, alapos (puha sörtével!) végzett fogmosás után is fennáll a fogínyvérzés, érdemes felkeresni fogorvost vagy dentalhigiénikust!

A duzzadt íny hátterében fogínygyulladás áll?

Sok esetben igen! Vannak bizonyos gyógyszerek, melyek mellékhatásaként előfordulhat fogínyduzzanat (főleg szívgyógyszerek), de a legtöbb esetben a duzzadt, lilás-pirosas színű íny, gyulladást jelent. Az ilyen íny a fogkefével, vagy akár ujjal való érintésre is szinte azonnal vérezni kezd. Hátterében leggyakrabban íny alatt felrakódott fogkő áll, mely a szöveteket irritálja és abban gyulladást idéz elő. Duzzadt, gyulladt, vérző íny esetén javasolt, hogy minél előbb keressük fel a fogorvost!

Lehet-e kellemetlen a lehelet a fogínygyulladástól?

A válasz: igen! Sőt a legtöbbször a háttérben fogínygyulladás vagy fogszuvasodás áll. A szájüregből származó kellemetlen szagokat az ott elszaporodó baktériumok gázai okozzák. A baktériumok elszaporodhatnak a szuvas fogakban, rosszul záró fogtömések vagy koronák mellett, és a fogínygyulladás miatt kialakuló fogínytasakokban is.

Mi okozza a fogíny visszahúzódását és lehet e rajta segíteni?

A fogíny visszahúzódásának kérdése nem egyszerű. Hátterében több ok is lehetséges: rossz fogmosási szokások, helytelen harapási illeszkedés, éjszakai fogcsikorgatás, genetikai háttér, fogínysorvadás. A valós ok felderítéséhez ezért a teljes rágóapparátust alaposan meg kell vizsgálni, nem elegendő az adott fogakra fókuszálni. A kezelés a legtöbb esetben az oki tényező kiküszöbölését jelenti – pl. helyes fogmosás megtanítása, fogszabályozás, szájhigiéniai kezelések – mely abban segít, hogy a folyamat ne, vagy ne olyan gyorsan haladjon tovább.

Mit lehet tenni elvándorló, mozgatható fogak esetén?

Az első kérdés, megtarthatóak még ezek a fogak vagy sem. Sajnos, egy bizonyos stádium után, mikor a fogakat már szinte egyáltalán nem veszi körbe a csontos fogágy, a foga megtarthatóságának esélye kicsi. Ezért fog mozgathatóság tünete esetén érdemes mihamarabb fogorvoshoz fordulni, hiszen az időben elkezdett kezelésekkel a folyamat még megállítható. Ha a folyamatot időben kezelhetjük, a következő fontos kérdés a Páciens hozzáállása. Ez az a betegség, ahol az orvos elszántsága, tudása és odafigyelése nem elég, a Páciens tudatos odafigyelésére és a rendszeres kezelésekre nagyon nagy szükség van. Eleinte hetente, később negyed majd félévente rendszeresen kell járni kezelésekre ahhoz, hogy a fogakat hosszú évekig meg tudjuk tartani, stabilitásukat vissza tudjuk állítani.
Teljes szájhigiéniai kezelés STANDARD csomag
19 900 Ft28 500 Ft
Teljes szájhigiéniai kezelés PRÉMIUM, LESS PAIN csomag
42 500 Ft
Teljes szájhigiéniai kezelés SILVER csomag
15 400 Ft22 000 Ft
Részleges ultrahangos fogkőeltávolítás
11 900 Ft

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink


Éppen olvassák...

“Az első fogorvosi rendelő
ahová félelem nélkül megyek!”

Union Dental
Szakértelem, tradíció, tapasztalat.
Budapest Dental több mint 15 éve.
Rendelőnk
1137 Budapest,
Szent István körút 10. 3.em 8.
Útvonaltervezés
Elérhetőségeink
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 1 315 4545
Nyitvatartás
  • Hétfő – Péntek
    08:00 – 20:00 
  • Szombat
    zárva
  • Vasárnap
    zárva
Információk
Kövessen minket

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.
© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.

BUDAPEST DENTAL
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.