1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Mikor van valóban szükség fog implantátumra

Tartalomjegyzék

Valóban szükség van e fogimplantátumra?

A fog implantátum alkalmazása egyre több fogászati rendelőben rutinszerűen elérhető. Az implantátumokkal foglalkozó klinikák választéka igen széles – mind az implantátum behelyezésével foglalkozó fogorvos szakember tapasztalata és tudása, mind a behelyezett műgyökér márkája, minősége tekintetében.

Ha fog implantátum behelyezése előtt állunk, érdemes alaposan tájékozódni a lehetőségekről:

Valóban szükség van e fog implantátumra?

  • Nem biztos, hogy az implantálás a legjobb megoldás, hiszen egy foghiány nagyon sok módon pótolható. Mindig mérlegelni kell, hogy a beavatkozás kockázata arányban van e az elérhető eredménnyel – mind funkcionális, mind esztétikai szempontból.
  • Sokszor egy régebbi fogeltávolítás helye a hiányt határoló fogak vándorlása miatt túl szűkké válik egy fog implantátum behelyezéséhez – ebben az esetben vagy meg kell előzze az implantátum behelyezését a fogszabályozó kezelés, vagy gyorsan, esztétikusan megoldható a foghiány pótlása csiszolás nélküli fogpótlással
  • Előfordulhat, hogy a foghiány már olyan régóta fennáll, hogy a fog alatt a csontszerkezet nagyon meggyengült, nincs elegendő hely az implantátum elhelyezéséhez. Ilyenkor egyszerűbb esetben csontpótló alkalmazása, bonyolultabb esetben saját csont átültetésére van szükség. Ilyen komoly műtéti beavatkozások esetén még gondosabban kell mérlegelni, hogy a készülő beavatkozást milyen tapasztalatú szakember végzi, milyen minőségű implantátumot helyez a csontba és hogy valóban nincs egyéb alternatív lehetőség a fogpótlásra.
  • Egyre több a tapasztalat az azonnal behelyezhető fog implantátumokkal kapcsolatban. Balesetben megrendült fog, vagy felépíthetetlen fog esetén jó megoldás lehet. Fontos azonban tudni, hogy amennyiben az eltávolítandó fog környezetében gyulladás, fájdalom tapasztalható, nem megfelelő megoldás az azonnali implantálás, hiszen a gyulladásos környezetben a műgyökér csontosodása gátolt. Amennyiben az eltávolítandó fog környezetében nincs gyulladás a fog eltávolítása speciális eszközökkel roncsolásmentesen eltávolítható, nagy segítség, ha azonnal implantálhat a fogorvos, mert ebben az esetben a fog helyén nem indul el a csontszerkezet gyengülése, így a végeredmény esztétikusabb lehet.
Send this to a friend