Menü

+36 1 315 4545 | 1137 Budapest, Szent István körút 10. 3.em 8. | My Budapest Dental
Budapest Dentál 13. kerület
Mikroszkópos gyökérkezelés

Mikroszkópos gyökérkezelés - Budapest Dental Fogászat

Mikroszkópos gyökérkezelés, precízebb, sikeresebb kezelések

A gyökérkezelés a fog megmentésére tett utolsó kísérlet, érdemes tehát mindent bevetni. A modern gyökérkezelési technikák és eszközök segítségével, nagyobb sikeraránnyal több fogat menthetünk meg!
Mikroszkópos gyökérkezelés felár, alkalmanként
25 000-35 000 Ft
Gyökérkezelés indítás, kezelésfolyamat indítása
27 900-35 900 Ft
Gyökértömés, a kezelésfolyamat lezárása
21 900-32 900 Ft

Tudjon meg többet a mikroszkópos gyökérkezelésről!

A mikroszkópos gyökérkezelés prémium kezeléstechnika. A gyökérkezelés ezen modern koncepciója és a sokszoros nagyítás nagyobb sikerrel menti meg a fogakat. A válaszokat mikroszkópos kezelésben jártas specialista orvos írta, nem marketingszöveg!
Jobb a mikroszkópos gyökérkezelés, mint a sima?

Úgy korrektebb, ha azt mondjuk biztonságosabb, precizebb, alaposabb és ezáltal sikeresebb.  Az őrlőfogaknál, vagy bonyolultabb anatómiájú fogaknál sokkal jobb eredmények érhetőek el mikroszkóppal, hiszen a bonyolult anatómia preparálása nagy nagyításban precízebben végezhető el. A felső hatos fogakban például szabad szemmel csak 3 gyökércsatorna látható, míg mikroszkóppal az esetek 96%-ban egy negyedik, néha 5. gyökércsatornát is találunk. Amennyiben ezek feltáratlanok maradnak, a fertőzés fennmarad bennük, így hiába vagy tökéletesen ellátva a négyből 3 csatorna ha a negyedikben ott marad a fertőzött szövettörmelék és gócos elváltozást okoz. A görbébb gyökércsatornák ellátása szintén sikeresebb mikroszkóppal, hiszen olyan apró műszerekkkel lehet kontrolláltan dolgozni, melyekkel szabad szemmel nem.

 

Miért kell kofferdam izolálás a mikroszkópos gyökérkezeléshez?

Nem csak a mikroszkópos, de a szabad szemes gyökérkezeléshez, és minden olyan töméshez is érdemes kofferdamot feltenni, ahol szeretnénk valóban minőségi munkát végezni. Igaz, a nagyon elpusztult koronával rendelkező fogakra nem biztos, hogy fel lehet tenni a kofferdamot, ilyenkor örülünk, ha olyan megoldást találunk, amivel valahogy sikerül egy ideig elkerülni a foghúzást.

Tehát, a kérdés lényegében az, hogy mire jó a kofferdam? A kofferdam, magyarul nyálrekesz tökéletes izolálást biztosít a kezelés során a nyáltól és a szájban levő baktériumoktól. Emellett azt is megakadályozza, hogy a fogorvos a kezelés közben véletlenül beejtsen valamit a páciens torkába, mely akár életveszélyes szövődménnyel is járhat. A gyökérkezelés során, amennyiben kofferdam izolálásban végezzük, lehetőség van olyan fertőtlenítőszerek alkalmazására, amelyek a fog belsejét kiválóan fertőtlenítik, a nyálkahártyához érve azonban felmaródást okoznának. Ezért, kofferdam izolálásban sokkal nagyobb hatékonysággal lehet a fogat fertőtleníteni, mint anélkül. Ráadásul a nyálban levő baktériumok nem szennyezik be a fogat a kezelés közben.

Ha a mikroszkópos gyökérkezelést nem is választja mindenki, mindenképp javasolt, hogy a kezelésre kofferdamban kerüljön sor, hogy a modern és a régieknél jóval hatékonyabb fertőtlenítő szereket tudja használni az orvos, illetve megakadályozza a kezelés közben a nyál újrafertőző hatását.

A kofferdam izolálásnak nem nagy, de a kezelésen felül extra költsége van. Az itt befektetett csekély többletköltség azonban sokkal sikeresebb kezelést, ezáltal a fog szájban tarthatóságának idejét növeli meg, hosszú távon tehát lényeges kezelési díj csökkentő hatású!

Miért nem elég a gyökérkezelt fogat töméssel ellátni?

A gyökérkezelt fog csücskeit védeni kell, különben a fog sokkal nagyobb arányban törik, mint a nem gyökérkezelt élő fogak. Gyökérkezelt fogba is tehető simán fogtömés, ha a gyökérkezelés során nem kell túl sok fogszövetet eltávolítani, így a fog mechanikai tulajdonságai elég erősek maradnak. Ez azonban meglehetősen ritka, hiszen épp azért kerül egy fog gyökérkezelésre, mert mély szuvasodás érte, ahol a koronai fogszövet nagy része elpusztult.

Ahol lehet, az elveszett fogszövetet betéttel (inlay, onlay) szükséges pótolni, mégpedig úgy, hogy a megmaradt fogszövetet, így a csücsköket is beburkolja a betét, teljes mechanikai védelmet adva ezzel a fognak. Más esetben a védelem már csak csap és teljes borítókorona alkalmazásával valósítható meg, ha a fog koronai része ennyire elpusztult.

Szarvashiba, ha egy sikeresen gyökérkezelt fog esetén a páciens már nem költ a betétre és csak tömést kér a fogorvostól. A legtöbb esetben az egyszerű tömés ugyanis nem képes megvédeni a fogat a töréstől, mely később a fog eltávolításához vezet. Érdemes tehát inkább hallgatni a fogorvosra, valamivel több pénzt áldozni a fogra, mint később elveszteni, és a fogpótlásra pedig sokkal több időt és pénzt áldozni.

Sikeresebb a fogászati góc kezelése mikroszkóppal?

Igen, a mikroszkópos gyökérkezelés precízebben tárhatja fel a csatornarendszert. Sok esetben fel lehet vele tárni olyan gyökércsatornákat is, amelyeket egy korábbi, szabad szemmel végzett gyökérkezelés során a kolléga nem talált meg. Az ilyen feltáratlan gyökércsatornák sok esetben okoznak gócos elváltozást, még abban az esetben is, ha a többi csatorna tökéletesen lett kezelve.

Ha nincs lehetőség mikroszkópos kezelésre, akkor is érdemes modern gyökérkezelési koncepciót alkalmazó fogorvost keresni. Ez azt jelenti, hogy a gyökérkezelés mindenképp kofferdam izolálásban történjen és ha lehet, a modern átöblítő, fertőtlenítő eszközöket és oldatokat használják, ha lehet, aktiválva ezeket az oldatokat. Ezekkel a módszerekkel, mikroszkóp nélkül is sikeresebb lesz a gyökérkezelés vagy az újrakezelés.

Sikeresen csak mikroszkóppal lehet gyökérkezelni?

Nem, ez így nem igaz. Egy tapasztalt, precíz és alapos orvos, esetleg Loupe szemüveges nagyításban is komoly sikereket ér el, ha a gyökérkezelés modern eszközeit beveti.

Ami mikroszkóp nélkül is mindenképp közelebb hozza a sikert, az a megfelelő kofferdam izolálás, illetve a legújabb öblítési protokollok és anyagok alkalmazása.

Tehát egy „sima” nem nagyításban végzett gyökérkezelés is lehet annyira sikeres, mint egy mikroszkópos, ha a fog anatómiája nem túlzottan bonyolult, a fogorvos megfelelő tapasztalattal bír és alkalmazza a modern gyökérkezeléshez szükséges izoláló, fertőtlenítő és technikai eszközöket.

Egy bonyolult gyökércsatornájú fog esetén - például felső hatos fogak, 96%ban számfelatti csatornával, vagy a görbe gyökerű fogak, illetve a régebben már gyökértömött fogak újbóli kezelése az esetek nagy részében sikeresebben végezhető el mikroszkópos gyökérkezeléssel.

Mennyire sikeres a gyökérkezelés?

A gyökérkezelés sikere számos tényezőn múlik, így erre nem lehet egyértelmű választ adni. Fontos a jó diagnózis és kezelési terv felállítása. Ehhez sok esetben 3 D CBCT röntgenképalkotás is szükséges lehet. Igaz, ez extra költség, hosszú távon azonban rengeteg pénzt, fájdalmat, csalódást és energiát lehet megspórolni egy időben eltávolított fog kapcsán, mintha ugyanezt a fogat évekig kezelgetné valaki hiába, mert a 2 D röntgenfelvételen nem lehetett megfelelően diagnosztizálni a menthetetlen problémát.

A kutatások eredményei szerint a siker 80-96% közötti, de a siker sok tényezőtől függ.

Fontos, hogy milyen a gyökérkezelendő fog koronai része. Felépíthető e könnyen, vagy már ez is problémákba ütközik? Van e a gyökér csúcsán már gyulladásos elváltozás, azaz áttört e már a gyökereken túlra a fertőzés vagy sem? Amíg még nincs a csontban röntgennel kimutatható körülírt csontritkulás, addig a gyökérkezelésnek jóval kedvezőbbek a sikeres befejezésre a kilátásai, mint ellenkező esetben. Amennyiben már van kialakult gyulladás a gyökér csúcsán, úgy szintén nem mindegy, hogy az elváltozás mekkora, illetve mióta áll fenn a gyulladás.

A fertőzésben szerepet játszó baktériumokat az alap rutin gyökérkezelés során nem tenyésztjük, de itt is különböző sikerességi rátákat sorol fel a tudomány. A különböző baktériumfajok ugyanis különböző sikerességgel pusztíthatóak el. Az Enterococcus Foecalis nevű baktérium például szinte alig, tehát, ha egy ilyennel fertőzött gyökércsatornánk van, hát a siker igencsak nem lesz garantált (ez a baktérium leggyakrabban az újra-gyökérkezelendő fogaknál jellemző, míg első gyökérkezelésnél ritka).

Nem mindegy továbbá, hogy hány gyökerű fogról van szó? Az egy gyökerű, egy gyökércsatornás fogak kezelése jóval sikeresebb, mint a hátsó, több gyökerű sok gyökércsatornás fogaké.

Számos egyéb tényező mellett egyáltalán nem mindegy a kezelőorvos tapasztalata, képzettsége, és az általa használt technika. Nem mindegy a nagyítás szerepe, például minimum loupe nagyítás szükséges, de még jobb a mikroszkópos, illetve az izolálás sem, ahol is sikeresebb a kezelés kofferdam izolálásban, ld, előző pontban.

Szintén kifejezetten nagy szerepe van a megmunkálási technikáknak, a gyökércsatorna bemérési módszereknek és az átöblítési protokolloknak.

100%ot egyik technika sem ígér, mivel ez az emberi testnél nem értelmezhető fogalom. A foganatómia mellett az emberi testben számos nehezítő tényező van, amely nem engedi meg a 100% os sikert. 100%, ha a fog gyökérkezelését megelőzzük!

De ha a legjobb, legsikeresebb kezelést keressük, akkor érdemes endodonciára (gyökérkezelésre) szakosodott specialista orvost keresni, aki mikroszkópos gyökérkezelést és a legmodernebb tudományos módszereket alkalmazva, a páciens által prezentált esetből a legsikeresebb kezelést hozza ki.

Mit lehet tenni, ha elszürkül a gyökérkezelt fog?

Valóban a gyökérkezelt foga szürkésebb lehet, mint az élő fogé. Első sorban fontos a gyökértömés technikája, hogy a fog koronai része milyen módon van feltárva, áttisztítva és tömve. Fontos, hogy a koronai rész teljesen tiszta legyen, mind a szövettörmeléktől, mind a gyökértömés maradékától. Itt ismét szeretném felhívni a páciensek figyelmét a nagyítás szerepére: szabad szemmel nem lehet az a kis pulpaüreget olyan alaposan kitisztítani, mint ahogy mikroszkópos, vagy legalább loupe nagyítás mellett, azaz, a hagyományos, szabad szemmel dolgozó fogorvos esetén nagyobb eséllyel marad a pulpakamrában elszínező anyag.

Emellett, a pulpakamra maximális kitisztítása mellett is elszíneződhet a gyökérkezelt fog. Ebben az esetben az utólagos belső fogfehérítés segíthet a problémán. Itt nagyon fontos, hogy csak olyan fogat lehet fehéríteni, melynek a tömése a gyökér felé jól zár, semmiképp nem mehet a gyökércsatorna felé fehérítő anyag. Az interneten kapható fehérítő eszközök külső fehérítést tesznek lehetővé, ezek NEM alkalmasak belső fogfehérítésre.

Sok esetben egy gyökérkezelt fog belső fogfehérítése után, a fog újbóli rekonstrukciójára is szükség lehet fehérebb színű fogtömő anyaggal. A szürke fogak fehérítése nagyon jó eredménnyel elvégezhető, íme egy esetbemutatás, olvasson tovább! A szürke fog kifehérítése.

 

Mennyi ideig tart a mikroszkópos gyökérkezelés?

Az első kérdés a diagnózis. Miért lett ez a fog beteg, miért kell gyökérkezelni? Milyen állapotban van ez a fog strukturálisan – azaz felépíthető e a fog koronai része, mi a helyzet a fogággyal, stabilan tartja e a fogat, vagy szükség van e parodontológiai kezelésre is? Milyen a fog gyökérrendszerének anatómiája. Mennyire görbültek, vagy egyenesek a gócos foggyökérben futó csatornák? Milyen a kezelendő fog anatómiai struktúrája? Vannak e számfeletti gyökércsatornák, szűk nehezen megközelíthető csatornák vagy elágazások.

Erre a számos kérdésre a diagnózis során kap választ az orvos, majd ez alapján dől el a kezelési terv. A diagnózishoz a mikroszkópos gyökérkezelés esetén gyakran kér a szakorvos 3 Dimenziós CBCT felvételt.

A mikroszkópos gyökérkezelés alaposabb és precízebb kezelést tesz lehetővé, mint a hagyományos szabadszemes gyökérkezelés, ezért a mikroszkópos kezelésnél az ülések időtartama hosszabb. Mikroszkóppal a szakorvos precízebben, alaposabban dolgozik, mely időigényesebb. A kezelés elején mindig fel kell tenni a kofferdam izolálást is, amely szintén pár percet igénybe vesz. A modern öblítési protokoll által használt, igen hatékony öblítőszereknek időt kell hagyni a fogban, hogy kifejthessék fertőtlenítő hatásukat. Ez minimum 40 perc, több gyökércsatorna esetén az idő még hosszabb.

Általánosságban elmondható, hogy a mikroszkópos gyökérkezelés időtartama ülésenként minimum 1,5 inkább 2 óra. Mikroszkópos kezelésre egyszerűbb esetben 1-2, egy komplikáltabb őrlőfognál, főleg újbóli gyökérkezelés esetén általában 2-4 ülés szükséges.

12,5 szeres nagyítással a fogorvos precízebben dolgozik. Kérjen mikroszkópos gyökérkezelést!

“ Az operációs mikroszkóp, teljesen átalakította a gyökérkezelés folyamatát. Egészen más egy fog belsejét mikroszkóppal nézni, sokkal több részlet kivehető, a fog kezelése precízebb. Sokkal biztonságosabban tudjuk eltávolítani a fertőzött szöveteket, nagyobb eséllyel lehet a fogat megmenteni. “

Dr. Pattogató Rita

Konzerválófogászat és fogpótlástan szakorvosa

BudapestDental

Több megmentett fog

A siker ma sem 100%-os, de 90% feletti, egyre több a megmentett fog! A gyökerek anatómiájára nincs ráhatásunk. A görbült csatornák nem egyenesedtek ki, de sokkal jobbak a műszereink, jobban diagnosztizálunk, kezelünk és fertőtlenítünk.

Fájdalommentesség

A gyökérkezelést érzéstelenítésben végezzük, így fájdalommentes. A mikroszkópos gyökérkezelésnél nem is a fájdalom a nehézség, hanem a türelmes hozzáállás. Egy mikroszkópos kezelési ülés általában 2 óra hosszat tart, és ezt bizony hosszú.

Dimenzióváltás

Míg pár éve csak a kétdimenziós röntgen állt rendelkezésre a foggyökerek vizsgálatára, ma, a CBCT -vel 3 dimenzióban is vizsgálhatóak a fogak. Sokkal több esetben fedezhető fel gyulladás, góc, vagy egyéb probléma, pontosabb a diagnózis.

Baktériumok a fogban

A fogszuvasodás során a fog szövetei baktériumokkal fertőződnek át. A folyamat során felpuhul a zománc, majd a dentin, végül a fertőzés eléri a fog belsejét, a pulpát, amiben az erek és idegek találhatóak. A folyamat aztán továbbterjed a fog belsejére, krónikus esetben pedig a fog körüli csontszövetekre is.

Fogelhalás fertőzés nélkül

A fog elhalhat trauma, baleset vagy rossz harapás következtében is. Ilyenkor nincs elsődleges fertőzés, a pulpa érzékeny szövete észrevétlenül elhal. Ezeket a fogakat szintén gyökérkezelni kell.

A felső hatos fogak

A mikro CT és a mikroszkópos vizsgálatok jelentősen átalakították a fogorvosok ismereteit a fogakról. Míg pár éve a felső hatos fogakban csupán 3 csatornát kerestünk, ma jól tudjuk, hogy ezekben a fogakban 96%-ban 4 vagy több csatorna is van. Régen sem volt kevesebb, csak nem tudtunk róla, ezért ezeket nem kezeltük. Mint amikor a hajósok úgy tudták, a Föld lapos…

Sikeresebb gyökérkezelések

A mikroszkóppal tehát részletesebb képet látunk, jobban el tudjuk távolítani a fertőzött szöveteket, így a fertőzéssel jobban fel tudjuk venni a harcot. És ez nagyobb sikerességet jelent!

Lényeges különbség

A mikroszkóp alatt akár 12.5 x nagyításban is dolgozhatunk. A szabad szemhez képest a különbség hatalmas! Mint amikor szabad szemmel nézünk egy bogarat, vagy a természetfilmben láthatjuk a katicabogár lábain a szőröket is. Ugye Ön is átérzi, mekkora a különbség!

Biztonságosabb és precízebb

A mikroszkóphoz mikro műszereket használunk.. Ezekkel a miniatűr műszerekkel a fog belsejében finom és pontos tisztítást végzünk, így sokkal precízebben távolítjuk el a fertőzött szöveteket, biztonságosabban tárjuk fel az eddig felfedezhetetlen csatornákat.

Ez gyorsan nem megy!

A szabad szemmel történő kezeléshez és a hagyományos műszerekhez képest a mikroszkópos nagyításban, miniatűr műszerekkel végzett kezelés sokkal hosszadalmasabb. Egy gyökérkezelés általában 2 x 2 óra hosszat tart mikroszkóppal, míg hagyományos módon ez 2 x fél óra szokott lenni.

Modern gyökérkezelési koncepció

Miniatűr műszerek, speciális fúrók és készülékek, újfajta fertőtlenítési protokollok. Az újfajta gyökérkezelés jóval hosszabb ideig tart! A kezelés gyors alternatívája viszont a foghúzás! Érdemes tehát türelmesnek lenni.

Sok páciens legnagyobb félelme a gyökérkezelés kapcsán a fájdalom. Való igaz, hogy vannak ritka esetek, mikor a gyulladt fogbél miatt a fog igen nehezen érzésteleníthető el, de ez a gyökérkezelős esetek kevesebb mint 5%-a! Az általunk alkalmazott Ultracain DS Forte érzéstelenítő négyszeres hatóerejű a hagyományos Lidocainhoz képest, így a fájdalommentesség a legtöbb esetben valóban garantált. A gyökérkezelés a fog megmentésének utolsó lehetősége! Aki bizalmat szavaz a modern gyökérkezelési koncepciónak, 80-90%-ban meg tudja mentetni a fogát! Érdemes megpróbálni!

A mikroszkópos gyökérkezelés lépései

Állapotfelmérés

Az állapotfelmérést a legtöbb esetben még nem a specialista végzi, hanem a beküldő fogorvos. A szájvizsgálat után panoráma röntgen készül, ami átnézeti képet ad, majd a gyökérkezelendő fogról elkészítjük a részletes intraorális röntgen felvételt.

3D CBCT röntgen

Bizonyos esetekben szükség lehet a fog további vizsgálatára, ha a kétdimenziós kép nem adott biztos választ. Ilyenkor a fogról nagy felbontású, éles, CT felvétel készül, melyen 3-dimenzióban minden csatorna, görbület és gyulladás látható.

Mikroszkópos vizsgálat

Amennyiben a fog prognózisa még ezek után sem becsülhető meg pontosan, mikroszkópos vizsgálat is kérhető. A 12,5 szeres nagyításra is képes operációs mikroszkóppal a repedések pontosabban láthatóak, biztosabb a prognózis.

Kezelési terv

A megfelelő diagnosztikus eszközeink segítenek minket abban, hogy a fog prognózisát sokkal biztosabban megbecsüljük. A kezelési terv felvázolja az alternatívákat, választani lehet hagyományos, vagy mikroszkópos gyökérkezelést.

Mikroszkópos gyökérkezelés

Amennyiben Ön a mikroszkópos gyökérkezelés mellett dönt, hosszabb időtartamra számítson, mint hagyományos esetben. Egy-egy mikroszkópos ülés 2 óra hosszat tart. Általában 2×2 óra egy fog az indítástól a befejezésig, de ez lehet hosszabb is.

Sikeresség

A gyökérkezelés a fog megmentésére tett utolsó kísérlet. A legmodernebb módszert alkalmazva sem érhető el 100%, de a mikroszkópos kezeléssel a sikerarány 90% feletti. Sikeres a kezelés, ha 4 évvel múlva a fog tünet és panaszmentes.

Mennyibe kerül a modern gyökérkezelés?
Az újfajta protokollok új technológiát igényelnek, az új anyagok többszörösébe kerülnek a hagyományosnak. Cserébe tisztábban, precízebben dolgozik a fogorvos, és nagyobb eséllyel menthetőek meg a fogak. Minden eset más, a pontos árakat a kezelési terv adja meg.

Mikroszkópos gyökérkezelés felár, alkalmanként

25 000-35 000 Ft
2 - 3 alkalom szükséges

Gyökérkezelé, gyökértömés árakon felüli összeg

Pontosabb diagnosztika

Precízebb, biztonságosabb kezelés

Gyökérkezelés indítás, kezelésfolyamat indítása

27 900-35 900 Ft
Megnyitás, trepanáció

Fájdalomcsillapítás

Elektromos bemérés

Gyógyszeres lezárás

Gyökértömés, a kezelésfolyamat lezárása

21 900-32 900 Ft
Modern technológia

Kézi és gépi műszerek

Modern öblítési protokoll

Magas sikerarány

Mit jelent a modern gyökérkezelési koncepció?
A mikroszkóppal 12,5x nagyobb képet lát az orvos. A kép részletgazdagabb, a mikro műszerekkel tisztábban, precízebben lehet dolgozni. A 3D CBCT nagy felbontású képe sokkal több információt ad, jobban megítélhető a prognózis.

Tartsa meg egészségben a fogait egy életen át!

Minőségi gyökérkezeléssel több fog menthető meg. Válassza a Budapest Dentalt!
Union Dental
Szakértelem, tradíció, tapasztalat.
Budapest Dental több mint 15 éve.
Rendelőnk
1137 Budapest,
Szent István körút 10. 3.em 8.
Útvonaltervezés
Nyitvatartás
  • Hétfő – Péntek
    08:00 – 20:00 
  • Szombat
    zárva
  • Vasárnap
    zárva
Információk
Kövessen minket

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.
© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.

BUDAPEST DENTAL
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.