1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Milyen fogszabályozókat érdemes választani

Tartalomjegyzék

Elévül-e a mosolyod a fogszabályzó levétele után? – Jó hozzáállás, jó eszközök

Szeretnéd a szép mosolyt? Látod a hirdetéseket, és tamáskodva fogadod? Jól teszed. Mind a kettőt.

Ha a „MIÉRT kérdés” tisztázására írott cikkemből érkeztél, üdvözöllek, és nagyon örülök, hogy már ennyit tettél magadért, és még többet szeretnél tudni. Ha még viszont nem olvastad, akkor KATT IDE

Tudom, hogy szeretnél szép mosolyt, tudom, hogy legtöbbször azt érzed, már lekéstél róla, már nincs tovább, vagy éppen hogy túl sok a porhintés körülötte, és talán fele sem igaz a híreknek.

Hozzád szólok, aki vágyakozva nézed azt a hirdetést, ami gyorsan, fájdalommentesen és láthatatlanul ígéri…

Nem késtél le róla.

Kérj egy konzultációt. Mivel a teljes folyamat árához képest egy százaléknyi az ára, még akkor is megérné, ha utána nem számítanánk be. De beszámítjuk, 100%-ban.
Bejelentkezés konzultációra, állapotfelmérésre

Amiről most írok, az egy cikknyi mini kurzus – Célom, hogy megérthesd, hogy az emberek körülötted milyen szavakat és kifejezéseket mondanak fogszabályzójuk bemutatása kapcsán, valamint hogy melyik mikor alkalmazható, és mi az előnye-hátránya, melyik modern melyik elavult, valamint hogy egy szakmabelivel beszélgetve megértsd, miről beszél.

Közepes vagy erősebb fogtorlódásnál…

Enyhe, egyszerűbb esetekben a láthatatlan fogszabályozó hatalmas segítség. Ha csak lehet, mi is ezt ajánljuk! Ha erről többet olvasnál, kattints ide!

Közepes, vagy erősebb fogtorlódásnál a láthatatlan fogszabályzó már nem lesz elég a fogak elrendezésére. Van, hogy 10 vagy még több milliméter hiányzik, és ilyenkor sok esetben a két állcsont egymáshoz való viszonyában is baj van. Ilyenkor tehát, amennyiben a rendelőbe azzal a céllal érkezünk, hogy láthatatlan fogszabályozót szeretnénk, csak rövidtávon gondolkodunk, és nem érdekel minket a visszarendeződés.

Ha hosszú távon gondolkodunk, akkor ilyen esetben sokkal komolyabb fogszabályozási beavatkozás szükséges, mint amit a rutinszerű láthatatlan fogszabályozással meg lehet oldani. Ilyenkor például komolyabb fogmozgatási trükkökre is szükség van, vagy gondolni kell arra, hogy a két fogsor egymáshoz való viszonyát is változtassuk. Ehhez viszont az úgynevezett intermaxilláris gumihúzás szükséges, e fentiek megvalósításához viszont inkább ragasztott fogszabályozó kell!

Ha tehát a kérdésedre egy komolyabb fogtorlódás vagy harapási hiba esetén az a válaszod, hogy hosszú távon szebb mosolyt szeretnél, akkor nem lehet az a kérésed, hogy láthatatlan fogszabályozóra vágysz. Mert ha láthatatlan fogszabályozóra vágysz, az egy jó dolog, de az ebben az esetben már nem fogja szolgálni a hosszú távú céljaidat. Ha a hosszú távú céljaid megvalósulására vágysz, akkor döntsd el hogy belevágsz és a megvalósítást, annak eszközét bízd a fogszabályozó szakorvosra!

Na de melyik mire jó?

Oké. Meggyőztelek. Közepes vagy erősebb torlódásod van, de fontos célod a szép mosoly és meg is szeretnéd őrizni. Hogy döntsd el, hogy a sokféle szerkezet közül melyiket válaszd? Segítek!

A beragasztott tappancsok és ívek segítségével működő fogszabályozó készülékek működési mechanizmusa hasonló. De vannak szempontok, amelyek alapján érdemes elgondolkodni, és előny/hátrány mérlegelés után dönteni:

1. Oké, hogy ragasztott a fogszabályozóm, de legyen szép! Ez nekem fontos szempont!

Rendben. Csodaszép kerámia fogszabályozók között tudsz választani. Esetleg ott vannak a zafírkristályosak, azok még szebbek! Esztétika: pipa!

Persze fontos hogy a döntés előtt ár ide vonatkozó szemponttal azért tisztában légy: a porcelán fogszabályozókkal a kezelések néhány hónappal hosszabbak, mint fém fogszabályozóval! A porcelán fogszabályozók sokszor szinte duplájába kerülnek, mint a fém fogszabályozók, igaz, ez a költségek egyik típusát növeli csak meg, mindig a teljes költségeket kell együtt nézni.

A porcelán fogszabályozókba behúzott ívek szintén fémek, így ezek látszódnak. Vannak teflonnal bevont, vagy hi-esthetic ívek, de azért ezek is látszódnak valamennyire és megint növelik a költséget.

2. Oké, hogy ragasztott a fogszabályozóm, de legyen képes a legtöbbre! Ebben az esetben valamelyik lágy erőkkel működő, önligírozó készüléket kell választani. A mi rendelőnkben ilyenek az In-Ovation márka (ebből van porcelán is!) és a Pitts 21 rendszer, ez utóbbi csak fémből van. Ha neked a lágy erőkkel történő szabályozás fontos, de legyen porcelán is, akkor a megfelelő választás az In-ovation C porcelán önligírozó fogszabályozó, bár, mint írtam, tudd, hogy ebben az esetben a kezelés azért nem lesz olyan gyors.

Ha a fémmel is rendben vagy, és a leggyorsabb és legnagyobb tágítást elérő technika mellett döntenél – mert például komolyabb fogtorlódásod van és még a foghúzás is felmerült az esetedben, akkor az amerikai Pitts 21 önligírozó rendszeret válaszd! Ezzel kerülheted el leginkább, hogy fogat kelljen húzni!

Érdekelnek a Budapest Dental Fogászaton alkalmazott fogszabályozó rendszerek? Akkor katt ide a részletekért és az árakért:
Fix fogszabályzó árak

Mit jelent a lágy erőkkel történő fogszabályozás és a passzív önzáró brackettek?

A passzív önzáró brackettekkel történő, lágy, finom erőkkel működő fogszabályozás

Olvass róla többet

az amerikai Dr. Dwight Damon és Dr. Thomas Pitts nevéhez fűződik. Az önzáró bracket lényege, hogy az apró bracketbe bele van építve egy pici zárszerkezet, melynek segítségével az ív rögzíthető a bracketben, ez szükségtelenné teszi a hagyományos bracketeknél ismert gumi vagy drót bekötő elemeket. A hagyományos gumikkal történő ív bekötésnél sokkal nagyobb a súrlódás az íven, így sokkal nagyobb erők szükségesek a fogelmozdításhoz. Az önzáró technika előnyei a hagyományos technikával szemben:

  • A passzív önzáró brackettek segítségével 400 – 600-szor kisebb erőkkel lehet mozgatni a fogakat.
  • Ez a finom erejű mozgatás biológiailag sokkal kedvezőbb, a fogágy jobban reagál, a csontátépülés a mozgatást könnyebben követi.
  • Könnyebb megszokni és viselni a készüléket, gyorsabb vele a kezelés, mint hagyományos készülékekkel.
  • A hagyományoshoz képest sokkal nagyobb az oldalirányú tágító képessége, ezért komolyabb fogtorlódásokat is fel lehet oldali fogeltávolítás nélkül.
  • A foghúzás nélküli esetmegoldások pedig szebb arc és mosolyesztétikát eredményeznek.
  • Higiéniai szempontból szintén előnyös, hogy a passzív bracketteket könnyebb tisztán tartani, mint a hagyományos készülékeket, így a fogszabályozó kezelés közben fellépő ínygyulladás esélye kisebb.

Apropó foghúzás. Miért is kell fogszabályozáskor fogat húzni?

Amikor nagyon nagy a torlódás, tehát sok nagy fog van és kicsik az állcsontok, kevés a hely, valahogy helyet kell teremteni ahhoz, hogy a fogakat el lehessen rendezni egy ív mentén. Ilyenkor jöhet szóba a felső kisőrlő fogak eltávolítása és az eltávolított fogak helyén nyert területre a fogak elrendezése. Mindez azonban csak akkor működik, ha az arcprofil ettől nem sérül és a páciens könnyen el tudja ereszteni az ép fogait a szebb mosoly érdekében.

Vannak azonban olyan helyzetek, amikor az arcprofil anatómiai elrendezése nem kedvez annak, hogy fogat húzzunk. Ebben az esetben inkább komolyabb fogívtágítással érdemes próbálkozni, ehhez tud nagyobb segítséget adni a hagyományos technikához képest az önzáró brackettekkel végezhető lágy erejű fogszabályozás.

Ismerj meg minket:
Dr Pém Barbara – fogszabályozó szakorvos
Kedves mosolya, szakismerete és lelkiismeretes, precíz munkája révén igazi gyógyítót ismerhetsz meg – kérj tőle egy konzultációt, akár felnőtt, akár gyerek fogszabályzásra.

Végezetül, ami talán a legfontosabb: hogy lehet a fogszabályozást megelőzni?

Ha te már felnőtt vagy – és ez nagyon valószínű, ha ilyen blogokat olvasol – akkor nálad a kezelés jön szóba, nem a megelőzés. Bár az is megelőzés, ha a sorba rendezett fogaknál el tudjuk kerülni a fogszuvasodást, ami a torlódott fogaknál sokkal gyakoribb. Viszont érdemes tudni, hogyha gyermeked van, vagy lesz, hozd el őt fogszabályozó rendelésre 6-8 éves kora között. A gyerekeknél az állcsontok még puhák, a varratok la

Send this to a friend