Milyen jelekre kell odafigyelnünk?

Ne hanyagoljuk el a fogaink jelzéseit! Mindig nekünk segítenek!

Egy komoly fogfájás nem alakul ki váratlanul a semmiből, mindig vannak figyelmeztető jelek, hogy valami nincs rendben. Ha Önnél még nincs komoly fogfájás, de az alábbi jelekkel már találkozott, ne halogassa, keressen fel egy jó fogorvost mielőbb. Nézzük meg, milyen jelzés milyen fogászati problémára utalhat és mi a leggyakoribb megoldás.

Hideg érzékenység, hideg folyadék, vagy beszívott hideg levegő hatására

Leggyakrabban fogszuvasodás áll a háttérben, mely már elég mélyre hatolt a dentinben. A hideg ezért szinte háborítatlanul haladhat a fogideg felé, érzékennyé téve azt. Sietni kell a fogorvoshoz, nem szabad megvárni, míg a fájdalom állandósul. Sok esetben még fogtöméssel lehet segíteni, de már van esélye a gyökérkezelésnek is. A fog még él, így ha ilyenkor megfelelő szakértelemmel bíró specialista fogorvoshoz fordulunk, nagyobb eséllyel kerülhetjük el a gyökérkezelést. Ennek speciális módszere a biodentin kezelés – fogmegtartás.

Édesség, cukrok hatására kialakuló, de az étel elfogyasztása után még elmúló fogérzékenység vagy fájdalom

A hideg érzékenységhez hasonlóan mély fogszuvasodás áll a háttérben. Ugyanaz érvényes, mint a fent: igyekezzen hozzáértő fogorvost felkeresni, és kerülje el a gyökérkezelést. Igen mély szuvasodás esetén ez lehet, hogy egy fél éves folyamat: először egy speciális kezelést és gyógyszeres lezárást kap a fog, majd ideiglenesen zárja a fogorvos a fogsebet. Fél évvel később, mikor  amély szuvasodás alapját már kemény műdentin stabilizálja, megtörténhet a végleges fogtömés.

Fájdalom, feszültség élmény a fogban, meleg folyadék hatására

Ebben az esetben a fog már gyakran elhalt. A fog belsejében levő baktériumok gázai a meleg hatására kitágulnak, ez feszítő, fájdalmas érzést okoz. Az őrlőfogak több gyökerűek, ebben az esetben előfordulhat egy gyökércsatornában még van élet, míg másik gyökércsatornában már elhalt az ideg. Az ilyen fogak változó tüneteket produkálnak, hol melegre,m hol hidegre fájnak, hol csak spontán indul el a fájdalom. A megoldás a legtöbb esetben gyökérkezelés. Őrlőfogaknál érdemes specialistát felkeresni, aki mikroszkópos gyökérkezeléssel tud segíteni az ilyen fogon.

Ráharapásra jelentkező fájdalom, mintha a fog meghosszabbodott volna

Ebben az esetben a gyulladás már a foggyökér csúcsán túl lehet. A gyulladás ekkor már a csontban, a fogágyban van, a fog nagy valószínűséggel már elhalt. A fogat gyökérkezeléssel lehet kezelni. Bizonyos esetekben a fog repedése is állhat a ráharapásos fájdalom hátterében. Ilyenkor mikroszkóppal lehet megbizonyosodni a repedés jelenlétéről. Sajnos a repedt, főleg a hosszanti irányban elrepedt fogak menthetetlenek.

Fogínygyulladás jele lehet
Fogmosáskor rendszeresen vérző fogíny. Gyakori ebben az esetben a kellemetlen szájszag is. Az ilyen jeleknél mielőbb érdemes dentalhigiéniai tanácsadást felkeresni. Szájhigiéniai kezelés szükséges lehet!

Fogkő jelenlétére utaló jelek
Gyulladt duzzadt íny a fogkorona mellett. Az alsó fogak nyelv felőli oldalán sárgás feketés elszíneződés, mely fogmosással nem távolítható el. Szájhigiéniai kezelés szükséges lehet!

Rossz tömésre utaló jelek
Ráharapásra érzékenység vagy nyilalló fájdalom egyszer-egyszer. Megmozdult fogtömés, elrepedt fogtömés, tömés mellett letört fog, cuppogó fogkorona vagy tömés. A bűzös lehelet szintén gyakori jel.

Elhalt fogra utalhat
Olyan mintha meghosszabbodott volna a foga, kellemetlen ráharapni, de nem fáj állandóan. A fog lehet szürkébb a többi fognál. A fog alatt vagy fölött az ínyen kis gennyes pukli is megjelenhet – ezen keresztül próbálja meg a fogból a szervezet levezetni a gyennyet.

Szuvas fogra utalhat
Hideg vízre, édes üdítőre, csokira fellépő fájdalom, mely azonnal elmúlik, ha a hideg már nem éri a fogat. Édes ételnél érzékeny vagy fáj a fog, azonnal elmúlik, ha az édes már nem éri a fogat. Kellemetlen bűz egy-egy fog, fogtömés vagy fogkorona mellől fogmosáskor, vagy ha megszívja a fogát.

Fertőzött fogbélre utaló jelek
Meleg étel által kiváltott feszítő fájdalom, mely hamar elmúlik, ha a meleg már nem éri a fogat. Ráharapásra történő fájdalom, szürkés szín, repedések jelenléte

A fog jelzései kétségbeesett segélykiáltások. A fog szeretne Önnel maradni, Önt szolgálni, nem pedig a szájból kikerülve egy szelektív szemeteskukában végezni. Már akkor érdemes fogorvoshoz fordulni, és eljönni egy állapotfelmérésre, mikor épp csak jelezget! Sőt, a legjobb, ha minden jelzést megelőzve fél, de legalább egy évenként fogorvosi szűrővizsgálatra jelentkezik!

OPTIMUM szájhigiéniai csomag - dentalhigiénikus végzi

22 900 Ft29 900 Ft

PRÉMIUM szájhigiéniai kezelés csomag: Irányított Biofilm Terápia

32 750 Ft42 500 Ft

ALAP szájhigiéniai kezelés - dentalhigiénikus végzi

19 900 Ft25 900 Ft

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink

Éppen olvassák...

Tömések utáni tennivalók

Fogínyvérzés kezelés gyakorlati lépései a fogorvosnál

A direkt héjak alkalmazása az esztétikai fogászatban

“Az első fogorvosi rendelő ahová félelem nélkül megyek!”