1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Milyen kezelést NE kezdjünk el a karácsony előtt

Tartalomjegyzék

Mindenki hallott már a diós beigliben ragadt fogtömés és a libacomb rágcsálás közben kettétört fogkorona rémtörténetéről. Sőt, vannak akik sajnos már át is élték… Persze karácsonykor a fogorvosi rendelők zárva vannak, a fogorvosok is ünnepelnek…
Mit lehet tenni? Fogászati ügyelet keresgélés és nehéz percek helyett csupán egyet – megpróbálni előre tervezni, és bejelentkezni egy állapotfelmérés -re…

Nem okos dolog utolsó percre hagyni a fogászatot

Bár már november elejétől érződik a nagyobb páciens létszám a fogorvosi rendelőkben, november végén azért még biztosan lehet időpontot egyeztetni kedvenc fogorvosunkkal. Ajánlott, hogy az év közben elmaradt fogászati ellenőrzést még a karácsonyi nagyroham előtt letudjuk. Bizony! A fogorvosi rendelőkben is van karácsony előtti nagyroham. Sokan ugyanis hófehér fogakat szeretnének a fa alá, és az utolsó napokra csekkolnak be egy fogászati nagytatarozásra.

A fogászati kezelések sokszor időben elnyúltan végezhetőek el. Számítson erre is!

Az év közben elmaradt fogászati ellenőrzést ne hagyjuk a karácsony előtti utolsó napokra. Nem csak azért, mert már nem lesz időpont, de ha kiderül valami probléma ami kezelésre szorul, akkor ne kelljen kapkodni. Utolsó percekben nem jó dolog ideiglenes tömésekkel bajlódni…

Jelentkezzünk be időben!

Ha időben bejelentkezünk, és ne adj isten, kiderül valami, amire nem számítunk, még bőven van idő karácsonyig. Fontos ugyanis, hogy karácsony előtt egy-két héttel már készen is legyen a beavatkozás, hogy kiderülhessen, mind a rágáskor, mind a mosolygáskor minden passzol. Ha elindult egy gyökérkezelés, azt még időben lehessen befejezni, arra fogtömést vagy fogkoronát tenni. Ha volt egy mélyen szuvas fog, azt lehessen gyógyszeres töméssel kezelni, és még maradjon idő a végleges tömésre.

Hagyjunk megfelelő időt a kezelésekre!

Ne csak odáig gondolkodjunk tehát, hogy bejelentkezünk fogászati ellenőrzésre, de hagyjunk is időt az esetleges kezelésre, hogy az befejezhető legyen karácsonyig! Ha pedig mégsem kell kezelés, hurrá, azzal nem vesztünk semmit, ha időben letudtuk a fogászati ellenőrzést.

Miért nem jó fogászati nagytatarozást kezdeni december közepén?

Egy alaposan átgondolt általános fogászati, vagy esztétikai fogászati nagytatarozás egyrészt hosszú ideig tart, másrészt buktatókat, csúszásokat is rejthet magában. Ezért ha ilyen terveink vannak, jó, ha erre nem decemberben kerítünk sort. Nagyon okos ötlet, ha decemberben elmegyünk és fogászati állapotfelmérést kérünk. Esetleg egy fogkőleszedéssel kombinált fogfehérítést ajándékozunk magunknak, de a nagyobb beavatkozásokat kezdjük inkább januárban.

Hagyjon időt a konzultációra is!

Nagy beavatkozás esetén az is előfordul, hogy fogorvosunkkal többször kell konzultálni, míg kialakul a végleges kezelési terv. Így jó, ha erre is megfelelő mennyiségű időt szánunk. Ha a kezelési terv foghúzásokat is tartalmaz, át kell gondoljuk, hogy a részünkre ajánlott ideiglenes pótlás, amit a sebgyógyulás idejére kapunk majd, megfelelő lesz e számunkra karácsonykor illetve az ünnepek idején. Átmeneti szakaszban kérjen ideiglenes fogpótlást!

Fontos tudni, hogy az ideiglenes fogpótlások egyszerű műanyagból készülnek, törékenyebbek, mint a végleges hidak és koronák, ezért ezekre jobban kell vigyázni. Mivel az ideiglenes koronákat ideiglenes ragasztóval ragasztja be a fogorvos, ezért az ilyen fogpótlások könnyebben lepottyanhatnak. Erre számítanunk kell, ha ilyet viselünk karácsonykor.

És mi a helyzet a foghúzásokkal?

Vannak olyan előkészítő foghúzások is – például a hátsó régióban – melyeket nem kell feltétlenül ideiglenes fogpótlással pótolnunk. Ebben az esetben viszont jó ötlet még december közepéig megejteni a foghúzást, a seb ugyanis karácsonyig szépen begyógyul. Így az ünnepi hangulatot nem fogja zavarni, január közepére, végére pedig már a csont is feltelődik annyira, hogy a végleges fogpótlásnak vagy akár a fogbeültetésnek is neki tud kezdeni a fogorvos. Ekkor már nem veszítünk időt a sebgyógyulással.

Melyek azok a fogászati kezelések, melyekbe belekezdhetünk akár a karácsony előtti héten is?

Bizony nem sok ilyen van. A leggyakoribb kezelés típus a fogkőeltávolítás, melyet kombinálhatunk kozmetikai fogfehérítéssel. A fogkőeltávolítás viszont kifejezetten ajánlott, hiszen egy komoly ínygyulladást, vagy kellemetlen szájszagot előzhetünk meg vagy tehetünk rendbe még az ünnepek előtt. Sokan kérnek otthoni, vagy rendelői peroxidos fogfehérítést is. Elsősorban azok, akik természetes fogakkal rendelkeznek és szeretnének tartós megoldást a fehérebb fogakért. Fontos a féléves vagy éves fogászati kontroll, lehetőség szerint még december első heteiben, hogyha sürgős beavatkozni való van, akkor azt még nyugodtan el lehessen végeztetni karácsony előtt.

És ezekbe tényleg ne kezdjünk bele karácsony előtt…

Ha csak nem észvesztően fontos, ne kezdjünk bele gyökérkezelésekbe, fogpótlásokba, fogbeültetésbe. Csak a fogászati kezelési tervig, esetleg a gyengédebb előkészítő kezelésig jussunk el decemberben. A lényeges mozzanatokat hagyjuk nyugodtan az ünnepek utáni csendesebb időszakokra.

Mit tegyünk, ha mégis karácsonykor esett meg a baj?

Legrosszabb esetben keressünk fogászati ügyeletet. A Budapest Dental Fogászat karácsonykor ugyan zárva tart, de a két ünnep közt ügyeleti nyitvatartással várjuk pácienseinket. Érdeklődni a Kapcsolati elérhetőségeinken lehet. Várjuk Önt is szeretettel!

Send this to a friend