Minden a korona készítéséről

Mit kell tudnunk a fogászati korona készítéséről?

A fogászati borítókorona ez eredeti fogzománc pótlására szolgál. Teljesen eltakarja az eredeti fogat, így annak formája, színe teljesen megváltoztatható. Manapság, a legtöbb esetben, a mosolygáskor érintett frontfogakra készít a fogorvos esztétikus borítókoronát. Olyan esetekben, amikor fogszabályozással vagy fogfehérítéssel nem lehet megfelelően szép, szabályos mosolyt kialakítani. A frontfogakra elsősorban tiszta porcelán, vagy cirkónium porcelán borítókorona a leginkább esztétikus megoldás.

Az őrlőfogak esetén azonban egyre kevesebbet van szükség fogászati borítókorona készítésére. Ennek oka, hogy a modern kompozit ragasztási technikákkal ma már a súlyosan sérült fogakat inkább kiegészítjük, mintsem betakarjuk azokat. A fogászati borítókorona nagy előnye, hogy teljesen beborítja a fogat, így annak formáját, színét meg lehet változtatni. Hátránya viszont hogy elég sok foganyag elcsiszolásával jár. Így hát nem mindegy, milyen technikát választ a fogorvos. Amennyiben az őrlőfog annyira sérült, hogy már nem lehet kiegészítéssel, azaz betéttel helyreállítani, akkor jön szóba a borítókorona. Az őrlőfogaknál elsősorban cirkónium kerámia vagy fémkerámia koronák készülnek.

Melyik  a legmodernebb korona készítési technika?

Míg régen a koronák váza fémből, öntéssel készültek, addig ma már a koronák nagy része CAD-CAM technológiával készül. A CAD-CAM egy rövidítés: CAD – Computer segítségével tervezett / CAM – Computer segítségével elkészített. A technika célja és lényege a nanométeres pontosság. A hagyományos viaszmintázat készítéssel szemben, lézeres letapogatással az információ a számítógépbe kerül, és a fogtechnikus virtuálisan a számítógépben dolgozik. A számítógépből az adatok a faragó gépbe kerülnek, ahol a gép nanométeres pontossággal készíti el az új cirkónium korona vázát.

Miért fontos ez? Hát azért, mert a baktériumok is ebben a mérettartományban mozognak, így ha nagy rések maradnak a korona és a fog között, garantált a baktériumok bejutása a korona széle mellé. A baktériumok pedig a korona alatt bontani kezdik a foganyagot, szuvasodás alakul ki. A CAD-CAM technológiával készített fogpótlásoknál és koronáknál megakadályozható a másodlagos fogszuvasodás. Ez azt jelenti, hogy az így elkészített fogkorona élettartama sokkal hosszabb lesz a hagyományosan készített fogkoronához képest.

A modern számítógépes technológia kiküszöböli az emberi pontatlanságokat. A cirkónium koronák és hidak tervezése számítógépes programmal történik a hagyományos megmintázás helyett. A virtuális formát frézgép faragja ki a cirkónium tömbből.

Melyek a borítókorona készítésének lépései?

  1. Az első találkozás alkalmával szájvizsgálat és panoráma röntgen alapján a fogorvos kezelési tervet készít. Legtöbbször alternatív javaslatokat sorol fel, például, hogy lehet e fogbeültetést végezni vagy vannak-e előkészítő kezelési fázisok a koronakészítés előtt.
  2. Bizonyos esetekben góckutatás is szükséges lehet, ha a fogakban régi gyökérkezelések vannak. Ebben az esetben 3D CBCT elkészítésére is szükség lehet, amivel a fogak a csontban 3 dimenzióban vizsgálhatóak, így az esetleges gyulladásokra fény derülhet.
  3. A szájvizsgálat során a fogorvossal meg kell beszélni az igényeket. Vannak teljesen egyértelmű helyzetek egy adott megoldással, de ez ritka. Inkább jellemző, hogy több alternatív javaslat van, amelyek más más szempont szerint más előnyt vagy hátrányt jelentenek a páciens számára. A megbeszélés során kell kiválasztani, hogy milyen technológiával és milyen anyagból készül majd a borítókorona.
  4. A kezelési terv írásban tartalmazza az alternatív javaslatokat, árakat. A cirkónium korona alternatívája például a fémkerámia. A cirkónium drágább, míg a fémkerámia olcsóbb. Tartósságban egyenértékűek, esztétikájában a cirkónium elegánsabb, szebb, természetesebb. Így például őrlőfogra, ha spórolni szeretnénk, lehet kérni fémkerámiát, frontfognál azonban nem ajánlott a szépségen spórolni, így ha lehet, tiszta porcelánt, vagy cirkonium kerámiát érdemes kérni.
  5. A fogak előkészítése a kezelésre fájdalommentesen történik. Az Ultracain DS Forte érzéstelenítő négyszer olyan erősen zsibbaszt, mint a hagyományos Lidocain. A csiszolás nem egy jó dolog, de fájdalommentes, és a szép borítókorona elkészítéséhez nélkülözhetetlen. Gyakori, hogy a csiszolás már eleve gyökérkezelt fogat érint. A csiszolás után nagy pontosságú lenyomat készül. A kezelés 30 – 90 percig tart a fogászati szituációtól függően.
  6. A lenyomat alapján a laboratóriumban számítógépes CAD-CAM technológiával készül el a végleges korona. A várakozási idő 5-10 munkanap, időközi próbára szükség lehet. A köztes időben a fogra műanyag ideiglenes korona kerül.
  7. A porcelán leplezés a korona elkészítésének végső fázisa. A fogszínt a páciens meglevő fogainak színével harmonizálva választja ki a fogorvos. Ha fehérebb fogakat szeretnénk, érdemes előbb professzionális fogfehérítést kérni fogorvosunktól, hogy a többi fog, amihez az új borítókorona színét illesztjük, már fehérebb lehessen.
  8. A cirkónium koronára a garancia 2 év, de ennél sokkal többet bír, ha Ön betartja az előírt higiéniás szabályokat. A cirkónium koronák, fogpótlások javasolt felülvizsgálata évenként esedékes.

Hogyan lesz tartós a borítókorona?

A tartósság két fontos pilléren nyugszik:

  1. Az elkészítés során érdemes alapos, hozzáértő szakembert választania és megfelelően megalapozott diagnózis után, optimális anyagból készíttetni el a borítókoronát. A fogászati koronák esetén különösen igaz, hogy ami rövid távon olcsó megoldásnak tűnik, az hosszú távon bizony jóval drágább lehet. Azok az anyagok, és technikák, amelyekkel pontos és szép korona készíthető, drágák. Az a fogtechnikus, aki szívét lelkét, és precizitását beletéve dolgozik, megkéri a munkájáért az árat. Az olcsó anyagokkal pontatlan koronák, rossz minőségű munkák készülnek, melyek hosszú távon korona alatti szuvasodáshoz és fogelvesztéshez vezethetnek.
  2. Az otthoni karbantartásról, és a rendszeres gondozásról nem lehet megfeledkezni, ha tartós, sokáig jól funkcionáló fogpótlást szeretnénk. Otthon a napi 2x elvégzett, minimum 2 percig tartó alapos fogmosás a gondozás alappillére, de ez nem elegendő a korona teljes biztonságához. A fogközök kitisztítására interdentális kefét javasolnak a  fogorvosok. Emellett az évenként minimum egyszer elvégzett alapos fogtisztítás nélkülözhetetlen. Az irányított biofilm terápia egy életen át segít megőrizni a fogakat. Segítségével nem kell aggódnunk a másodlagos szuvasodástól vagy a fogelvesztéstől sem. Mindez igaz a saját fogainkra, vagy a koronával kezelt fogakra is!

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink

Éppen olvassák...

Gyökértömés után mivel kell a fogat felépíteni?

Bölcsességfog gyulladás: kínzó fájdalom

Érzéstelenítés terhesség alatt

“Az első fogorvosi rendelő ahová félelem nélkül megyek!”