Menü

+36 1 315 4545 | 1137 Budapest, Szent István körút 10. 3.em 8. | My Budapest Dental
| Dr. Pattogató Rita

Mindennapi fogápolás - Fogkefe és fogkrém

Mindennapi fogápolás - Fogkefe és fogkrém

Fogkefe és fogkrém – melyiket válasszuk? Budapest Dental Fogorvosok ajánlásai

A Budapest Dental Esztétikai fogászati rendelőben dolgozó fogorvosok és fogszakorvosok alapvető fontosságúnak tartják a helyes szájápolás elsajátítását és a dentálhigiénikusok által alkalmazott fogkozmetikai kezeléseken kívül is mindent megtesznek, hogy segítsenek megelőzni pácienseiknél a fogászati betegségek kialakulását.

Fogkrémekről

A szájápolás legfontosabb eszközei a fogkrém és a fogkefe. Nagyon sokféle fogkrém van forgalomban. A legtöbb fluor tartalmú, amely beépülve a fogzománcba ellenállóbbá teszi azt a fogszuvasodással szemben. Egyes fogkrémek antibakteriális és gyulladáscsökkentő anyagokat is tartalmaznak, ezek főleg a fogágybetegségben szenvedőknek ajánlottak, pl. Parodontax. Mások a fogak érzékenységét csökkentik azáltal, hogy a zománc kopása vagy az íny visszahúzódása által szabaddá vált dentin csatornácskákat lezárják (a dentin a fogzománc alatt helyezkedik el, puhább szerkezetű). Ilyen például a Sensodyne fogkrém. Léteznek gyermek fogkrémek is, amelyek 6 éves kor alatt ajánlottak. Ezek fluor koncentrációja alacsonyabb, így ha a gyermekek le is nyelik fogmosás közben, nem állhat fenn a fluor mérgezés veszélye.

Fogkefékről

A fogkefék skálája is színes: különböző keménységben, méretben és formában kaphatók. A közép kemény fogkefével távolítható el a leghatékonyabban a lepedék a fogak felszínéről. A puha fogkefe az ínyvisszahúzódás miatt fognyaki érzékenységben szenvedőknek ajánlott. Kemény fogkefét a legtöbb fogorvos nem ajánlja páciensének, a kemény sörte használatával nagy az esélye a fognyaki kopás kialakulásának. A fogkefék sörtéinek a milyenségét, elrendeződését tekintve vannak, amelyek az ínyszél masszírozását, tisztítását is lehetővé teszik, mások a fogak közti területet tisztítják jobban (ferde sörtecsomók).

Elektromos fogkefe – kényelmes és praktikus

A kézi fogkefék mellett újabb és újabb típusú elektromos fogkefék jelennek meg. Kezdetben ezek előnyeit elsősorban a mozgáskorlátozott egyének tudták kihasználni, mivel hatékonyságuk nem haladta meg a megfelelő kézügyességgel használt kézi fogkefékét. Az újabb típusúak viszont már háromdimenziós mozgást végeznek, használatukkal rövidebb idő alatt jelentős tisztító hatás érhető el. Ha elektromos fogkefe vásárlására adjuk fejünket, érdemes azt a típust választani, ami két perces fogmosás után jelez nekünk az eltelt időről. Meg fogunk lepődni, milyen hosszú is ez az idő… (Napi 2x2 perces fogmosás a minimum!)

Interdentalis fogkefe – precíz fogorvosok ajánlásával

Léteznek speciális célokra készült fogkefék is: orthodonciai fogkefe a fogszabályzót viselőknek, protézistisztító fogkefe vagy az interdentalis fogkefe nem csak a fogágybetegségben szenvedőknek. Az interdentalis fogkefe segítségével a szűk fogközökbe juthatunk be, onnan is kitisztítva a veszélyes lepedéket. A legkisebb interdentalis keféket egészséges fogággyal bírók is használhatják, ezek olyan vékonyak, hogy a jól záró egészséges fogak közé is beférnek – érdemes kipróbálni a Curaprox CPS 06 (zöld) kiskeféjét, még a legalaposabbnak hitt fogmosás után is enyhén szólva "érdekes" dolgokat találhatunk vele fogközeink között. Fogágybetegek részére a vastagabb, nagyobb szőrű interdentalis kefék javasoltak, ezekkel a tágabb fogközöket lehet kitisztítani. A fogköz tisztító kefét érdemes a hagyományos fogmosás előtt alkalmazni, a kitisztított fogközökbe ugyanis a hagyományos fogmosáskor keletkező fogkrémhab már jobba behatol, erősítve a fogzománcot a fogak oldalsó felületein is.

Végül pár jó tanács, hogy a fogorvosi széket csak ellenőrzéskor kelljen meglátogatni:

 • Elsősorban közepes sörtéjű fogkefét használjunk, erős fognyaki kopás, fogágybetegség esetén puhábbat
 • Célszerű száraz fogkefével kezdeni a fogmosást, mert ha a fogkefe mindig nedves környezetben van, gyorsabban fertőződik, a sörtecsomói felpuhulnak.
 • A fogkeféket időközönként cserélni kell (2-3 havonta), az elhasználódás függvényében
 • A fogkefével való fogmosást (főleg hagyományos kézi fogkefe használata esetén) ajánlatos fogselyem, interdentalis fogkefe használatával is kiegészíteni, mivel csak a fogkefe önmagában nem képes megfelelően megtisztítani a fogak közötti területeket.
 • Fogpótlással rendelkező páciensek (pl. hídpótlás) mindig használjanak interdentalis fogkefét, vagy a híd tisztítására is alkalmas, a hídtest alá könnyedén bejuttatható speciális selymet – superflosst.
 • Ne csak a fogakat mossuk, hanem körkörösen masszírozva az ínyünket is. Reggel, fogmosás után érdemes a nyelvet is áttisztítani a fogkefével
 • Ne használjunk hónapokig folyamatosan fertőtlenítő szájöblögetőt. Egy üveg elhasználása után hagyjunk szünetet, különben a szájflóra egyensúlya felborulhat.

“Az első fogorvosi rendelő
ahová félelem nélkül megyek!”

Union Dental
Szakértelem, tradíció, tapasztalat.
Budapest Dental több mint 15 éve.
Rendelőnk
1137 Budapest,
Szent István körút 10. 3.em 8.
Útvonaltervezés
Elérhetőségeink
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 1 315 4545
Nyitvatartás
 • Hétfő – Péntek
  08:00 – 20:00 
 • Szombat
  zárva
 • Vasárnap
  zárva
Információk
Kövessen minket

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.
© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.

BUDAPEST DENTAL
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.