Mindennapi fogápolás – Fogkefe és fogkrém

Fogkefe és fogkrém – melyiket válasszuk? Budapest Dental Fogorvosok ajánlásai

A Budapest Dental Esztétikai fogászati rendelőben dolgozó fogorvosok és fogszakorvosok alapvető fontosságúnak tartják a helyes szájápolás elsajátítását és a dentálhigiénikusok által alkalmazott fogkozmetikai kezeléseken kívül is mindent megtesznek, hogy segítsenek megelőzni pácienseiknél a fogászati betegségek kialakulását.

Fogkrémekről

A szájápolás legfontosabb eszközei a fogkrém és a fogkefe.

Nagyon sokféle fogkrém van forgalomban. A legtöbb fluor tartalmú, amely beépülve a fogzománcba ellenállóbbá teszi azt a fogszuvasodással szemben.

Egyes fogkrémek antibakteriális és gyulladáscsökkentő anyagokat is tartalmaznak, ezek főleg a fogágybetegségben szenvedőknek ajánlottak, pl. Parodontax. Mások a fogak érzékenységét csökkentik azáltal, hogy a zománc kopása vagy az íny visszahúzódása által szabaddá vált dentin csatornácskákat lezárják (a dentin a fogzománc alatt helyezkedik el, puhább szerkezetű). Ilyen például a Sensodyne fogkrém.

Léteznek gyermek fogkrémek is, amelyek 6 éves kor alatt ajánlottak. Ezek fluor koncentrációja alacsonyabb, így ha a gyermekek le is nyelik fogmosás közben, nem állhat fenn a fluor mérgezés veszélye.

Fogkefékről

A fogkefék skálája is színes: különböző keménységben, méretben és formában kaphatók. A közép kemény fogkefével távolítható el a leghatékonyabban a lepedék a fogak felszínéről. A puha fogkefe az ínyvisszahúzódás miatt fognyaki érzékenységben szenvedőknek ajánlott. Kemény fogkefét a legtöbb fogorvos nem ajánlja páciensének, a kemény sörte használatával nagy az esélye a fognyaki kopás kialakulásának.

A fogkefék sörtéinek a milyenségét, elrendeződését tekintve vannak, amelyek az ínyszél masszírozását, tisztítását is lehetővé teszik, mások a fogak közti területet tisztítják jobban (ferde sörtecsomók).

Elektromos fogkefe – kényelmes és praktikus

A kézi fogkefék mellett újabb és újabb típusú elektromos fogkefék jelennek meg. Kezdetben ezek előnyeit elsősorban a mozgáskorlátozott egyének tudták kihasználni, mivel hatékonyságuk nem haladta meg a megfelelő kézügyességgel használt kézi fogkefékét. Az újabb típusúak viszont már háromdimenziós mozgást végeznek, használatukkal rövidebb idő alatt jelentős tisztító hatás érhető el. Ha elektromos fogkefe vásárlására adjuk fejünket, érdemes azt a típust választani, ami két perces fogmosás után jelez nekünk az eltelt időről. Meg fogunk lepődni, milyen hosszú is ez az idő… (Napi 2×2 perces fogmosás a minimum!)

Interdentalis fogkefe – precíz fogorvosok ajánlásával

Léteznek speciális célokra készült fogkefék is: orthodonciai fogkefe a fogszabályzót viselőknek, protézistisztító fogkefe vagy az interdentalis fogkefe nem csak a fogágybetegségben szenvedőknek.

Az interdentalis fogkefe segítségével a szűk fogközökbe juthatunk be, onnan is kitisztítva a veszélyes lepedéket. A legkisebb interdentalis keféket egészséges fogággyal bírók is használhatják, ezek olyan vékonyak, hogy a jól záró egészséges fogak közé is beférnek – érdemes kipróbálni a Curaprox CPS 06 (zöld) kiskeféjét, még a legalaposabbnak hitt fogmosás után is enyhén szólva “érdekes” dolgokat találhatunk vele fogközeink között.

Fogágybetegek részére a vastagabb, nagyobb szőrű interdentalis kefék javasoltak, ezekkel a tágabb fogközöket lehet kitisztítani.

A fogköz tisztító kefét érdemes a hagyományos fogmosás előtt alkalmazni, a kitisztított fogközökbe ugyanis a hagyományos fogmosáskor keletkező fogkrémhab már jobba behatol, erősítve a fogzománcot a fogak oldalsó felületein is.

Végül pár jó tanács, hogy a fogorvosi széket csak ellenőrzéskor kelljen meglátogatni:

  • Elsősorban közepes sörtéjű fogkefét használjunk, erős fognyaki kopás, fogágybetegség esetén puhábbat
  • Célszerű száraz fogkefével kezdeni a fogmosást, mert ha a fogkefe mindig nedves környezetben van, gyorsabban fertőződik, a sörtecsomói felpuhulnak.
  • A fogkeféket időközönként cserélni kell (2-3 havonta), az elhasználódás függvényében
  • A fogkefével való fogmosást (főleg hagyományos kézi fogkefe használata esetén) ajánlatos fogselyem, interdentalis fogkefe használatával is kiegészíteni, mivel csak a fogkefe önmagában nem képes megfelelően megtisztítani a fogak közötti területeket.
  • Fogpótlással rendelkező páciensek (pl. hídpótlás) mindig használjanak interdentalis fogkefét, vagy a híd tisztítására is alkalmas, a hídtest alá könnyedén bejuttatható speciális selymet – superflosst.
  • Ne csak a fogakat mossuk, hanem körkörösen masszírozva az ínyünket is. Reggel, fogmosás után érdemes a nyelvet is áttisztítani a fogkefével
  • Ne használjunk hónapokig folyamatosan fertőtlenítő szájöblögetőt. Egy üveg elhasználása után hagyjunk szünetet, különben a szájflóra egyensúlya felborulhat.

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink

Éppen olvassák...

Mindennapi ügyek avagy miért fájhat a fogam fagyira

Gyökértömött fog melletti góc

Kozmetikai fehérítés vagy Otthoni fehérítés

“Az első fogorvosi rendelő ahová félelem nélkül megyek!”