Menü

+36 1 315 4545 | 1137 Budapest, Szent István körút 10. 3.em 8. | My Budapest Dental
| Dr. Pattogató Rita

Mindennapi fogápolás - Fognyaki kopás megelőzése

Mindennapi fogápolás - Fognyaki kopás megelőzése

Fognyaki kopás és fogérzékenység megelőzése

A túlzottan erős, vízszintes irányú fogmosás akár rövid idő alatt fognyaki kopáshoz is vezethet. A fogmosásnak valóban alaposnak kell lenni, célja, hogy minden fogfelszínt megtisztítson az összes létező lepedéktől. Nem célja azonban, hogy a saját zománcot, vagy dentint elkoptassa. A kikoptatott fognyak érzékennyé válik, esztétikailag kedvezőtlen, hiszen sárga, illetve a mélyedés könnyebben elszíneződik, a lepedék itt jobban megül.

Kétségbeesett levél egy fiatal hölgytől

„Kedves Dr. Rita! Szeretném tanácsát kérni. Mindig próbálom megfelelően ápolni a fogaimat, ugyanis hanyagságomra sajnos 13 évesen 6 fogamat kellett betömetnem. Most 16 éves vagyok… Az alsó, de lassan már a felső fogaimon belül is és kívül is, folyamatosan színeződnek el a fogaim. Az egyik szemfogamra az ínynél állandóan rátapad az ételmaradék, és hiába öblítem ki a szám étkezés után, ez lepedék a fogínyemen marad, mint a mellette levő metsző fogam tövén is. Eléggé érzékeny a fog töve… Ön mit gondol, ez a barna folt mit jelent? Ráadásul az alsó metszőfogaimat hiába mosom meg, olyan mintha lepedékes maradna, amikor megnézem a tükörben. Elképzelhető, hogy ez azt jelenti, hogy túlságosan "lemostam" a fogaimról a zománcot? Elismerem, hogy sokáig erős sörtéjű fogkefét használtam és most is néha azon veszem észre magam, hogy erősen súrolom, de amióta állandó fogszabályozóm van, gyenge sörtéjűre váltottam ugyanúgy napi 2x mosom a fogaimat (most váltottam át Elmex Sensitive-re), fogköz tisztítót, fogselymet, Elmex gélt (hetente egyszer) használok, és néha cserszömörcés szájvízzel öblögetek. Szóval úgy érzem, hogy tisztítás szempontjából minden tőlem telhetőt megteszek a fogaim érdekében, mégis úgy tűnik, mintha ők ezt nem hálálnák meg… Orsolya”

Fogíny visszahúzódás, soron kívül álló szemfogak

A képek tanulsága szerint, a kétségbeesett hölgynek nagyon enyhe fogíny visszahúzódása van a szemfogaknál. A sárgás szín a foggyökér nyaki része, ahol a zománc már nem fedi olyan vastagon a fognyakat. A hármas fogak (szemfogak) erősen a sarkokban helyezkednek el, kifelé fordultan, így fogmosáskor sokkal jobban ki vannak téve a fogkefe koptató hatásának. Itt, ezeknél a fognyakaknál fordul a fogkefe – a kialakult kép tehát elsősorban mechanikai hatás eredménye.

Fognyaki kopás, ínyvisszahúzódás, helytelen vízszintes fogmosás miatt

A fognyakról a zománcot, ínyt hamar le lehet koptatni. A zománc alatt a dentin nevű anyag van (ez sárga) mely jóval puhább és még könnyebben kopik. A sarokban álló, kifele fordult szemfog és az erős vízszintes súrolás bizony lekoptatja a fognyakakat, sőt picit, az ínyt is a fog nyakáról.

Érzékeny fognyak, Sensitive fogkrémek hatása

A fognyakak azért válnak érzékennyé, mert az érzékeny dentin a zománc alól előtűnik. Sensitive fogkrémekkel való fogmosás hatására ez nagyon hamar rendeződik, akár egy-két fogmosás után, mivel a Sensitive fogkrémek a megnyílt dentin tubulusait eltömik, így az érzékenység megszűnik. Például jól beváltak a Sensodyne rapid és a Pronamel nevű fogkrémek.

Fogápolás helyesen:

Fogmosásánál nagyon figyelni kellene, hogy soha ne vízszintesen és ne erősen sikálja ezeket a szögleteket, hanem finoman, körkörösen, vagy függőlegesen a fog nyak felől felfele sepregetve a lepedéket. A lepedék valóban könnyebben megülhet, hiszen a szemfogak kissé kifele fordulnak. A szemfogak pozícióján remélhetően a fogszabályozás segíteni fog, A finomabb mozdulatokkal, maximum közepes erősségű sörtével végzett fogmosás hatásos, ha két percig végzi, és nem koptatja a fogakat helytelenül.

Megkopott fognyak kezelésének lehetőségei

Az íny vissza sajnos már nem épül, de a képek szerint ez minimális mértékű ínyvisszahúzódás, mechanikai eredetű, nem pedig valami „gonosz” háttérbetegség következménye, tehát semmi ok az aggodalomra!

Fognyaki kopás helyreállítása folyékony esztétikus tömőanyaggal

A fognyaki kopást egy bizonyos mélység után érdemes feltölteni. Ez egy nagyon finom, fúrás nélkül végzett kezelés. A kikopott fogfelszínt folyékony fognyaki tömőanyaggal lehet kiegészíteni, majd lepolírozni. Ezzel a technikával az eredeti felszín visszaállítható, a sárgás fognyaki szín ismét kifehéríthető. Apró kozmetikai beavatkozás ez, melyet szükség esetén később a jobban, mélyebben kikopott fognyakaknál is lehet alkalmazni, egyelőre a képek szerint még nem szükséges.

“Az első fogorvosi rendelő
ahová félelem nélkül megyek!”

Union Dental
Szakértelem, tradíció, tapasztalat.
Budapest Dental több mint 15 éve.
Rendelőnk
1137 Budapest,
Szent István körút 10. 3.em 8.
Útvonaltervezés
Elérhetőségeink
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 1 315 4545
Nyitvatartás
  • Hétfő – Péntek
    08:00 – 20:00 
  • Szombat
    zárva
  • Vasárnap
    zárva
Információk
Kövessen minket

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.
© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.

BUDAPEST DENTAL
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.