1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Mindennapi fogápolás – Fognyaki kopás megelőzése

Tartalomjegyzék

Fognyaki kopás és fogérzékenység megelőzése

A túlzottan erős, vízszintes irányú fogmosás akár rövid idő alatt fognyaki kopáshoz is vezethet. A fogmosásnak valóban alaposnak kell lenni, célja, hogy minden fogfelszínt megtisztítson az összes létező lepedéktől. Nem célja azonban, hogy a saját zománcot, vagy dentint elkoptassa. A kikoptatott fognyak érzékennyé válik, esztétikailag kedvezőtlen, hiszen sárga, illetve a mélyedés könnyebben elszíneződik, a lepedék itt jobban megül.

Kétségbeesett levél egy fiatal hölgytől

„Kedves Dr. Rita! Szeretném tanácsát kérni. Mindig próbálom megfelelően ápolni a fogaimat, ugyanis hanyagságomra sajnos 13 évesen 6 fogamat kellett betömetnem. Most 16 éves vagyok… Az alsó, de lassan már a felső fogaimon belül is és kívül is, folyamatosan színeződnek el a fogaim. Az egyik szemfogamra az ínynél állandóan rátapad az ételmaradék, és hiába öblítem ki a szám étkezés után, ez lepedék a fogínyemen marad, mint a mellette levő metsző fogam tövén is. Eléggé érzékeny a fog töve… Ön mit gondol, ez a barna folt mit jelent? Ráadásul az alsó metszőfogaimat hiába mosom meg, olyan mintha lepedékes maradna, amikor megnézem a tükörben. Elképzelhető, hogy ez azt jelenti, hogy túlságosan „lemostam” a fogaimról a zománcot? Elismerem, hogy sokáig erős sörtéjű fogkefét használtam és most is néha azon veszem észre magam, hogy erősen súrolom, de amióta állandó fogszabályozóm van, gyenge sörtéjűre váltottam ugyanúgy napi 2x mosom a fogaimat (most váltottam át Elmex Sensitive-re), fogköz tisztítót, fogselymet, Elmex gélt (hetente egyszer) használok, és néha cserszömörcés szájvízzel öblögetek. Szóval úgy érzem, hogy tisztítás szempontjából minden tőlem telhetőt megteszek a fogaim érdekében, mégis úgy tűnik, mintha ők ezt nem hálálnák meg… Orsolya”

Fogíny visszahúzódás, soron kívül álló szemfogak

A képek tanulsága szerint, a kétségbeesett hölgynek nagyon enyhe fogíny visszahúzódása van a szemfogaknál. A sárgás szín a foggyökér nyaki része, ahol a zománc már nem fedi olyan vastagon a fognyakat. A hármas fogak (szemfogak) erősen a sarkokban helyezkednek el, kifelé fordultan, így fogmosáskor sokkal jobban ki vannak téve a fogkefe koptató hatásának. Itt, ezeknél a fognyakaknál fordul a fogkefe – a kialakult kép tehát elsősorban mechanikai hatás eredménye.

Fognyaki kopás, ínyvisszahúzódás, helytelen vízszintes fogmosás miatt

A fognyakról a zománcot, ínyt hamar le lehet koptatni. A zománc alatt a dentin nevű anyag van (ez sárga) mely jóval puhább és még könnyebben kopik. A sarokban álló, kifele fordult szemfog és az erős vízszintes súrolás bizony lekoptatja a fognyakakat, sőt picit, az ínyt is a fog nyakáról.

Érzékeny fognyak, Sensitive fogkrémek hatása

A fognyakak azért válnak érzékennyé, mert az érzékeny dentin a zománc alól előtűnik. Sensitive fogkrémekkel való fogmosás hatására ez nagyon hamar rendeződik, akár egy-két fogmosás után, mivel a Sensitive fogkrémek a megnyílt dentin tubulusait eltömik, így az érzékenység megszűnik. Például jól beváltak a Sensodyne rapid és a Pronamel nevű fogkrémek.

Fogápolás helyesen:

Fogmosásánál nagyon figyelni kellene, hogy soha ne vízszintesen és ne erősen sikálja ezeket a szögleteket, hanem finoman, körkörösen, vagy függőlegesen a fog nyak felől felfele sepregetve a lepedéket. A lepedék valóban könnyebben megülhet, hiszen a szemfogak kissé kifele fordulnak. A szemfogak pozícióján remélhetően a fogszabályozás segíteni fog, A finomabb mozdulatokkal, maximum közepes erősségű sörtével végzett fogmosás hatásos, ha két percig végzi, és nem koptatja a fogakat helytelenül.

Megkopott fognyak kezelésének lehetőségei

Az íny vissza sajnos már nem épül, de a képek szerint ez minimális mértékű ínyvisszahúzódás, mechanikai eredetű, nem pedig valami „gonosz” háttérbetegség következménye, tehát semmi ok az aggodalomra!

Fognyaki kopás helyreállítása folyékony esztétikus tömőanyaggal

A fognyaki kopást egy bizonyos mélység után érdemes feltölteni. Ez egy nagyon finom, fúrás nélkül végzett kezelés. A kikopott fogfelszínt folyékony fognyaki tömőanyaggal lehet kiegészíteni, majd lepolírozni. Ezzel a technikával az eredeti felszín visszaállítható, a sárgás fognyaki szín ismét kifehéríthető. Apró kozmetikai beavatkozás ez, melyet szükség esetén később a jobban, mélyebben kikopott fognyakaknál is lehet alkalmazni, egyelőre a képek szerint még nem szükséges.

Send this to a friend