1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Mire figyeljünk oda a műtét előtt és a húzás után

Tartalomjegyzék

Foghúzás után vagy éppen? Esetleg szájsebészeti műtéted volt, és a fájó, duzzadt a heg?

Vagy implantátum beültetésre vállalkoztál, és most a szájsebészeti műtét után nem tudod mit lehet tenni, enni, inni, milyen fájdalomcsillapítót vehetsz be, és főleg mikor és miként moshatsz fogat?

Ezekről, és még a kényelmetlenségekről, valamint dühös és mérges érzésekről is lesz szó ebben a cikkben, nem csak a foghúzással kapcsolatos tényekről – olvass tovább!

Hogyan táplálkozzunk a fogeltávolítás után?

A foghúzás után, amíg az érzéstelenítő injekció hat (itt olvashatsz a fájdalommentes érzéstelenítésről), sem ételt, sem italt nem javasolt fogyasztani (ez kb. 2-4 óra hosszat jelent a műtét után). Ha nagyon szomjasak vagyunk, pár kis korty vizet nyugodtan ihatunk. Ha az alsó fogsorunk zsibbad, minden nehezebb, mert ilyenkor a fél nyelvünket sem érezzük, tehát ilyenkor még óvatosabbak legyünk, mint a felső esetében.

Később, ha az érzéstelenség teljesen elmúlt, könnyű, puha ételek fogyaszthatóak, de lehetőség szerint kerüljük a folyékony tejtermékeket. Ezek a szabályok nemcsak foghúzás, de fogimplantálás műtét után ugyanúgy érvényesek.

Rágni inkább a műtéttől távolabbi (ellentétes) területen próbáljunk. Fogyasszunk sok folyadékot (lehetőleg tiszta vizet)!

Kíméljük a foghúzás helyét, környékét. Az ellentétes oldalon együnk, tiszta vizet igyunk, kerüljük a tejterméket pár napig.

Ha újabb ilyen vár még ránk, akár foghúzás, akár szájsebészeti műtét, ebből a cikkből már előre felkészülhetünk rá.

Milyen gyógyszert vegyünk be a foghúzás vagy szájsebészeti műtét után?

A szájsebészeti műtét, foghúzás, bölcsességfogműtét vagy akár fogbeültetés is komoly megtervelés az egész szervezet számára.

Teljesen komplikációmentes esetben egészséges embernél normális reakció lehet egy kis hőemelkedés vagy mérsékelt láz. Ugyancsak normális az enyhe fájdalom, mely kényelmetlen ugyan, de elviselhető. Nyugodtan csökkentsük ilyenkor szenvedésünket fájdalomcsillapítóval.

A legjobb fájdalomcsillapító gyógyszerek a szájsebészeti beavatkozások után a diclofenák hatóanyagú gyógyszerek, ezt az orvos írhatja fel, és fogimplantáció után bizonyára fel is írta, a Budapest Dentál Fogászaton minden esetben írásos tennivalóval és a szükséges gyógyszerek receptjeivel engedjük el pácienseinket. Jó megoldás még az Algopyrin, vagy a vény nélkül kapható ibuprofen tartalmú gyógyszerek is. A közkedvelt Aspirin szedését azonban nem javasoljuk, mert a véralvadást csökkenti, vérzékenységet fokozza.

Természetes, ha a műtéti terület környékén duzzanatot észlelünk, ez még ugyanúgy nem jelent feltétlenül gyulladást, mint ahogy a hőemelkedés vagy a fájdalom is normális. Mind a hőemelkedés, enyhe láz, duzzanat, sőt még a rosszkedv is a műtét, majd az azt követő sebgyógyulás normális jelenségei.

Fontos hogy megnyugodjunk ebben, mert a zaklatott szervezet lassabban és nehezebben gyógyul.

Ha nem vagyunk a gyógyszerek hívei, segíthetünk magunkon úgy, ha, pl. mélyhűtött zöldborsót zacskóstul becsavarunk egy kendőbe, majd ezt a műtéti terület felett kívülről az arcunkra helyezzük. Fontos, hogy ne legyen a zacskó állandóan rajtunk, 5 perc hűtés után tartsunk minimum 15 perc szünetet.

Így szedjünk- vagy ne szedjünk – gyógyszert foghúzás és szájsebészeti műtét után:

Amennyiben fogorvosod felírt gyógyszereket, ezeket előírás szerint szükséges szedni.

Antibiotikum elsősorban fertőzés veszély, illetve gyulladás esetén szükséges, ezt csak orvosi rendelvényre javasolt szedni az orvos által javasolt adagban és ideig!

Ne szerezzünk saját szakállunkra antibiotikumot és orvosi tanács nélkül ne kezdjük el szedni! Az antibiotikum nem játék!

A közkedvelt Aspirin szedését nem javasoljuk, mert a véralvadást csökkenti, vérzékenységet fokozza, vagyis félő, hogy e mellett tovább fog vérezni a seb…
(Homeopátiás szerek iránt érdeklődőknek ezt az oldalt ajánlom olvasásra)

Pontos tájékoztatás, fájdalommentesség, félelem-nélküliség

Rengeteg összetevője van a foghúzásnak, a felkészítéstől, átbeszélésen keresztül, a fájdalommentes foghúzáson át a kinyomtatott “ezt tedd, ezt ne tedd” listáig, és nálunk mindez emberi módon és félelem nélkül lehetséges. Szakmaiság és emberi oldal egyaránt fontos tényező a gyors felépülésben is.

Hogyan mossunk fogat a foghúzás után? – Kerüljük el az általános hibákat!

A foghúzás helyén a csontüreget vér tölti ki, majd ez a vér megalvad és lassan szervülni kezd. A benne lévő őssejtekből szép lassan friss csontszövet alakul ki.

Fontos tehát, hogy a sebet SEMMIKÉPP NE ÖBLÖGESSÜK KI ERŐSZAKKAL!

Ha a fogorvos fertőtlenítő öblögetőt javasolt, azt nem közvetlenül az üreg öblitésére használjuk, hanem a szájüreg egészének óvatos kiöblítésére, a folyadék óvatos átforgatásával a szájüregben. Az erőszakos öblítéssel ugyanis a friss véralvadékot kilökhetjük az üregből. Ebben az esetben a sebgyógyulás rendellenesen fog zajlani és muszáj lesz majd felkeresnünk a fogorvost.

A fogmosást a műtét ellenére sem hanyagolhatjuk el.

Ugyanúgy mossuk meg alaposan a fogainkat, ahogy szoktuk. A műtét napján és másnap azonban kerüljük el a foghúzás környezetében lévő fogakat, illetve csak nagyon óvatosan tisztítsuk át ezeket, úgy hogy a sebhez ne érjünk hozzá.

Napról napra ügyesebben próbáljuk meg megmosni a kihúzott fog környékén lévő fogakat.

Ezek a fogmosási tanácsok ugyanúgy érvényes fogimplantációs műtétet követően, hiszen a gyulladás mentességtől, illetve a szájhigiéniától függ, hogy hogyan szervesül, hogyan épül be az implantátum – a sikeres implantáció feltételiről itt olvashatsz többet.

Foghúzás utáni fogmosásnál kiemelten FONTOS:

A reklámozott szájöblítők nem megfelelő eszközök a fogmosás kiváltására!

A fertőtlenítők csupán a lepedék felső rétegének baktériumait pusztítják el, a mélyben élőket nem! A fogmosás mechanikus tisztító hatása tehát lényeges!

Mikor gondoljunk arra, hogy a foghúzás helyén valami nem normálisan gyógyul és fel kellene keresni a fogorvosunkat?

A foghúzás napja ugyan nehéz, de ekkor és bármilyen más fogászati műtétnél, normális sebgyógyulással számolva, az első nap után a helyzet folyamatosan javul. A duzzanat lassan csökkenni kezd, a hőemelkedés megszűnik, a fájdalom csökken, általában 1-2 nap alatt elmúlik.

Problémára akkor gyanakodjunk a foghúzást követően, ha egy kezdeti javulás után hirtelen vagy lassabban ismét elkezdenek kiújulni a tünetek, erősödik a fájdalom stb. Nem normális az elhúzódó vérzés sem, sőt a kiújuló, lüktető fájdalom sem. Ilyen esetben maximum 1-2 napot várjunk, és ha a tünetek nem csökkennek, forduljunk fogorvosunkhoz. Érdemes azt a fogorvost felkeresni, aki a foghúzást illetve a műtétet végezte, hiszen ő van pontosan képben a műtét körülményeit illetően, így ő adhatja a leginkább megfelelő terápiát.

Kire haragudjak ugyan? Foghúzás, bölcsességfog műtét lelki aspektusai

Egy fog elvesztésének, akár tudatosítjuk, akár nem, lelki vonatkozásai is vannak. Lényegében a foghúzás is maga után vonja a gyász reakcióit, ugyanolyat, mint bármely, számunkra fontos dolog elvesztése után tapasztalunk.

A fogorvos foghúzási javaslata után legtöbbünkben ott a döbbenet – és csak néhányunkban a megkönnyebbülés.

Gyakori reakció a düh, melynek során vagy saját magunkat, vagy fogorvosunkat okoljuk a fog elvesztéséért.

  • Miért nem mostam többet, a fogam?
  • Miért nem mentem időben kontrollra? (Bejelentkezés itt)
  • Miért ehhez a fogorvoshoz mentem?

Általános, jól ismert reakciók ezek, de sem az önvád, sem mások hibáztatása nem fog előre vinni minket a megoldás felé. Sőt ezzel a hátrafele mutogatással csak időt és energiát pazarolunk. Márpedig energiára szükségünk van a gyors gyógyuláshoz.

Önvádaskodással, bűntudattal, vagy mások okolásával nem szolgáljuk saját egészségünket és gyógyulásunkat, márpedig arra lenne szükség foghúzás után.

Az esetleges tanulságok levonása után döntsünk a pozitív gondolatok mellett és forduljunk szeretettel és odafigyeléssel problémáink felé, saját magunk felé! Ez igazi önszeretet!

Ha a fogeltávolítás vagy bölcsességfogműtét megtörtént, koncentráljunk a jövőre. Éljük meg

Send this to a friend