Menü

+36 1 315 4545 | 1137 Budapest, Szent István körút 10. 3.em 8. | My Budapest Dental
| Dr. Pattogató Rita

Mire kell figyelni a régi fémkerámia fogkorona levételekor

Mire kell figyelni a régi fémkerámia fogkorona levételekor
 • Fogászat 13 kerület
 • Fogászat 13 kerület

Fémkerámia korona cseréje a hagyományos fémkerámia fogpótlások és fogkoronák esetén

Az elmúlt évtizedekben a fémkerámia koronák szinte az egyetlen választható megoldást jelentették a fogorvosok és pácienseik számára, amikor az elülső fogak esztétikai rendbe hozatalát kellett megvalósítaniuk. Mára azonban a helyzet szerencsére nagyon sokat változott! Sokkal esztétikusabb anyagok között válogathatunk. A képen látható páciens jobb felső kettes fogán és az alsó középső metszőfogain fémkerámia koronák vannak. Láthatjuk a fémkerámiára jellemző szürkés íny szélt, mely nagyon kedvezőtlen esztétikai hatást ad, illetve kivehető még szintén jellemző “csempe szín hatás” is. A páciens első két metszőfog tömése elszíneződött. Páciensünk mindig nagyon odafigyelt a fogaira rendszeresen járt fogorvoshoz. Szuvas fogai nincsenek, csak a fogpótlások minősége avult el. Úgy döntött, hogy a szituáció megérett a cserére, és a mai esztétikai fogászat egyike kedvenc műfaját, a cirkon fogkoronát választja.

Mire kell figyelni a régi fémkerámia fogkorona levételekor

Számos esetben tapasztalható, hogy a régi fémkerámia koronát még hagyományos fog előkészítéssel készítették elő. Ez teljesen természetes, hiszen a vállas korona előkészítés csak körülbelül 10-15 éve érhető el a fogorvosok számára. Régebben vállas korona előkészítésre a fogtechnikusok még nem tudtak volna olyan precíz fogkoronákat készíteni mint ma. Így amikor egy régi fémkerámia koronát távolítunk el, előfordulhat, hogy a régi hagyományos csiszolás átalakítása nehézségekbe ütközik. Ennél a páciensnél a régi csiszolás mélyen a fogíny alá terjedt, így vállas csiszoláskor is ezt a vonalat kellett követnünk. Ez a fogkorona kis mértékű meghosszabbodását vonta maga után. Még ebben az esetben is inkább a vállas korona előkészítés a választandó megoldás, hiszen mint látjuk a fogkorona ugyan hosszabb lett, de ez esztétikailag nem kedvezőtlen, a fogkorona körül a fogíny feszes egészséges amelyet a vállas korona előkészítésnek köszönetünk. Fontos még, hogy az ideiglenes fogkorona pontosan illeszkedjen, hiszen ha az ideiglenes korona nem illeszkedik megfelelően a vállra, akkor fogínygyulladás alakul ki a kezelés közben. Ez nem kívánatos, hiszen a végleges korona ínyszéli záródásának esztétikai minőségét jelentősen rontja.

Fogászati kezelési lépések:

A kezelési terv elfogadása után, az első lépés a régi fémkerámia koronák eltávolítása volt.A szabaddá vált fogcsonkokat át kellett csiszolni vállas preparálással. A borítókoronák alatt, némely fog régebben gyökérkezelve lett, ilyen fogak esetén röntgennel a gyökértömés és a gyökércsúcs állapotát minden esetben ellenőrizni szükséges. Amennyiben a gyökérkezelés nem megfelelő vagy gyökércsúcson gyulladás jelei mutatkoznak, úgy még abban az esetben is érdemes a gyökértömés cseréjét elvégezni, ha a fog a páciensnek panaszt nem okoz. Ha ezt nem tesszük meg, azzal a gyökértömést nem frissítjük fel, nem javítjuk ki, és később a fog mégis panaszt okoz, akkor később ezekre a kezelésekre már csak a szép új korona levételével lehet sort keríteni. A fogkoronák előkészítése után ideiglenes koronák készültek, melyek segítségével a kezelés ideje alatt a páciens teljes értékű életet élhetett, nem kellett szabadságot kivennie. A kezelés teljes időtartama kb. 3 hét volt.

Fogászati állapotfelmérés csomag
10 900 Ft
Konzultáció, kezelési terv hozott röntgen alapján
8 900 Ft
Konzultáció, kezelési terv hozott CBCT
8 900 Ft
3 dimenziós Cone Beam CT röntgenfelvétel
12 000-20 000 Ft
Részleges ultrahangos fogkőeltávolítás
11 900 Ft

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink


Éppen olvassák...

“Az első fogorvosi rendelő
ahová félelem nélkül megyek!”

Union Dental
Szakértelem, tradíció, tapasztalat.
Budapest Dental több mint 15 éve.
Rendelőnk
1137 Budapest,
Szent István körút 10. 3.em 8.
Útvonaltervezés
Elérhetőségeink
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 1 315 4545
Nyitvatartás
 • Hétfő – Péntek
  08:00 – 20:00 
 • Szombat
  zárva
 • Vasárnap
  zárva
Információk
Kövessen minket

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.
© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.

BUDAPEST DENTAL
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.