Mire kell figyelni a régi fémkerámia fogkorona levételekor

Fémkerámia korona cseréje a hagyományos fémkerámia fogpótlások és fogkoronák esetén

Az elmúlt évtizedekben a fémkerámia koronák szinte az egyetlen választható megoldást jelentették a fogorvosok és pácienseik számára, amikor az elülső fogak esztétikai rendbe hozatalát kellett megvalósítaniuk. Mára azonban a helyzet szerencsére nagyon sokat változott! Sokkal esztétikusabb anyagok között válogathatunk. A képen látható páciens jobb felső kettes fogán és az alsó középső metszőfogain fémkerámia koronák vannak. Láthatjuk a fémkerámiára jellemző szürkés íny szélt, mely nagyon kedvezőtlen esztétikai hatást ad, illetve kivehető még szintén jellemző “csempe szín hatás” is. A páciens első két metszőfog tömése elszíneződött. Páciensünk mindig nagyon odafigyelt a fogaira rendszeresen járt fogorvoshoz. Szuvas fogai nincsenek, csak a fogpótlások minősége avult el. Úgy döntött, hogy a szituáció megérett a cserére, és a mai esztétikai fogászat egyike kedvenc műfaját, a cirkon fogkoronát választja.

Mire kell figyelni a régi fémkerámia fogkorona levételekor

Számos esetben tapasztalható, hogy a régi fémkerámia koronát még hagyományos fog előkészítéssel készítették elő. Ez teljesen természetes, hiszen a vállas korona előkészítés csak körülbelül 10-15 éve érhető el a fogorvosok számára. Régebben vállas korona előkészítésre a fogtechnikusok még nem tudtak volna olyan precíz fogkoronákat készíteni mint ma. Így amikor egy régi fémkerámia koronát távolítunk el, előfordulhat, hogy a régi hagyományos csiszolás átalakítása nehézségekbe ütközik. Ennél a páciensnél a régi csiszolás mélyen a fogíny alá terjedt, így vállas csiszoláskor is ezt a vonalat kellett követnünk. Ez a fogkorona kis mértékű meghosszabbodását vonta maga után. Még ebben az esetben is inkább a vállas korona előkészítés a választandó megoldás, hiszen mint látjuk a fogkorona ugyan hosszabb lett, de ez esztétikailag nem kedvezőtlen, a fogkorona körül a fogíny feszes egészséges amelyet a vállas korona előkészítésnek köszönetünk. Fontos még, hogy az ideiglenes fogkorona pontosan illeszkedjen, hiszen ha az ideiglenes korona nem illeszkedik megfelelően a vállra, akkor fogínygyulladás alakul ki a kezelés közben. Ez nem kívánatos, hiszen a végleges korona ínyszéli záródásának esztétikai minőségét jelentősen rontja.

Fogászati kezelési lépések:

A kezelési terv elfogadása után, az első lépés a régi fémkerámia koronák eltávolítása volt.A szabaddá vált fogcsonkokat át kellett csiszolni vállas preparálással. A borítókoronák alatt, némely fog régebben gyökérkezelve lett, ilyen fogak esetén röntgennel a gyökértömés és a gyökércsúcs állapotát minden esetben ellenőrizni szükséges. Amennyiben a gyökérkezelés nem megfelelő vagy gyökércsúcson gyulladás jelei mutatkoznak, úgy még abban az esetben is érdemes a gyökértömés cseréjét elvégezni, ha a fog a páciensnek panaszt nem okoz. Ha ezt nem tesszük meg, azzal a gyökértömést nem frissítjük fel, nem javítjuk ki, és később a fog mégis panaszt okoz, akkor később ezekre a kezelésekre már csak a szép új korona levételével lehet sort keríteni. A fogkoronák előkészítése után ideiglenes koronák készültek, melyek segítségével a kezelés ideje alatt a páciens teljes értékű életet élhetett, nem kellett szabadságot kivennie. A kezelés teljes időtartama kb. 3 hét volt.

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink

Éppen olvassák...

Fogínysorvadás kezelés vagy természetes ínyvisszahúzódás?

Fájdalmas hólyagok a nyelven és a szájnyálkahártyán

Tudnivalók a fogak orvosi fehérítése előtt

“Az első fogorvosi rendelő ahová félelem nélkül megyek!”