1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Mit csináljak, hogy fehérebb legyen a fogam. Fogorvos tippek.

Tartalomjegyzék

8 tipp a fehérebb fogakért

Ki ne akarna fehérebb fogakat? Szebb mosolyt? Ugyanakkor ki ne hallott volna elrontott beavatkozásokról, és katasztrofális fog-sufni tuningokról, ledörzsölt fogzománcról, begyulladt inyszélekről? Like-hajhász módon azt a címet is adhattam volna, hogy „hogyan ronthatunk a fogainkon a nem megfelelő fehérítéssel”.  De e helyett arra bátorítalak, hogy vedd kezedbe a döntést, és úgy és ott fogj hozzá a fogfehérítéshez, ami a legjobb neked.

Hogyan működik a fogfehérítés, és miért veszélyeztetheti a fogakat

A fehérebb fogak az ápoltságot, egészséget sugallják, míg a sárga és fogkőtől rogyadozó fogak az ápolatlanságot. Azt is tudjuk viszont, hogy nemcsak a fogmosás hiánya, de az étel, a kávé, a tea is színezi a fogakat, a cigarettázás pedig igazi fehérszín-gyilkos.

Fehérebb legyen a fogam, tipp 1:

Egyértelműen levonhatjuk a következtetést, hogy egyrészt tisztítani kell a fogat, másrészt a színt, azt a sárgás, barnás színt kell eltüntetni. A fehérítés a ruhamosásnál is erőteljes vegyi anyagot kíván, ugyanígy van ez a fogfehérítésnél is.

A legnagyobb gond az otthoni, barkács-sufni tuning megoldásokkal a fogfehérítés esetén, hogy

  • egyrészt sérülhet a fogzománc,
  • másrészt nem érjük el a kívánt fogfehérítést, lehet hogy sehol, vagy lehet a fogak végén ugyan fehérebb lett, de a fognyaki részen ott marad egy barnás-sárgás csík
  • és sokszor érzékeny lesz az íny, mert rákerült a fehérítő anyag, mert nem passzol a sín

És egyes esetekben ugyan észre sem vesszük, de az éppen szuvasodó fog is tovább romolhat.

Kozmetikai tükörben nézed-e?

Az első és legfontosabb lépés a fehérebb fogakhoz a megfelelő fogmosás. Ehhez nem szükséges ugyan kozmetikai tükör, de időnként olyan álmosan meredünk a fürdőszobai tükörbe, hogy még tán azt sem vesszük észre, ha szuvasodik a fogunk, nemhogy a fogkövet. A minimum rászánni való idő a fogápolásra reggel és este 2-2 perc, és még ezután jön a fogselymezés, illetve az interdentális fogkefe. Nem kell erősen csiszolni és suvickolni a fogat a fogkefével, hanem elektromos fogkefe esetén finoman vezetjük a fog külső-belső oldalán és a rágófelületeken, míg kézi fogkefe esetén fel-le és körkörös irányuló mozgásokkal tisztítunk.

Fehérebb legyen a fogam, tipp 2:

Mivel ezt a cikket a fehér fogak miatt olvasod, ezért ez a tippem egy 14*2 perces fehérítés: A fogmosást végezd otthon kedvenc fogkrémeddel, de még tegyél a fogkefére egy kicsi szódabikarbónát. 1-2 hét alatt látni fogod az eredményt!

„De én ennél is fehérebb fogakat szeretnék!” Én erre azt mondom, hogy rendben, keressünk egy fogfehérítő szettet, vagy egy rendelői fogfehérítést, amit végezhet dentálhigiénikus, vagy fogorvos.

Fehérebb legyen a fogam, tipp 3:

Viszont tudnod kell, hogy a csak a tiszta fogra hat a fehérítés, sem a fogkőre, sem a fogkő alatti területre. Vagyis a legelső, amit elronthatnak az otthoni fogfehérítéskor hogy elkezdik a folyamatot fogköves felszínekkel, vagy ami szintén rossz, szuvas fogakkal.

Fehérebb legyen a fogam, tipp 4:

Az otthoni fogfehérítés is az orvosnál vagy dentálhigiénikusnál kezdődik, egy fogkőleszedéssel.

„Szeretnék fokozott fehérítő hatást, de nem akarom elrontani a fogaimat!” Megkérdezték tőlem, hogy miért szükséges általános állapotfelmérés a fogfehérítés előtt.

Fehérebb legyen a fogam, tipp 5:

ha szuvas fogunk van, ott a dentin nem ép, a fogfehérítő szer bejut a fog belsejébe, és belül roncsolja a fogszövetet.

Fehérebb legyen a fogam, tipp 6:

Pontosan a fogaink védelme miatt érdemes elmenni egy fogorvosi vizitre a fogfehérítés előtt.

Ha már a fogorvos vagy dentalhigiénikus leszedte a fogkövet, akkor esetleg még egy gyengéden de hatékonyan működő 21. századi technikát is bevethetsz. Ez az Air Brush technológia, ami finoman políroz és fantasztikus sima érzést kölcsönöz a fogaknak. A fogak átvizsgálása és a fogkőlevétel után szabad az út az otthoni fogfehérítő szett felé, vagy éppen ha már ott vagyunk a fogorvosnál, akkor kérhetünk komplex szolgáltatás keretében: fogkőlevétel után fogfehérítést.

A kozmetikai fogfehérítés, amit dentalhigiénikus végez, peroxidmentes, az anyag nem hatol be a fogzománcba.

Otthoni fogfehérítő szett használatához érdemes tudni, hogy a szuvas fognak nem tesz jót a fogfehérítés, vagyis meg kell győződni, hogy épek-e a fogaink. A fogínynek sem tesz jót a fogfehérítő szer, fogorvosi rendelőben nem is kerülhet rá, az otthoni fogfehérítő szett esetén az egyedi fogfehérítő sín megfelelő formája tudja ezt biztosítani.

Fehérebb legyen a fogam, tipp 7:

A fogfehérítő felhelyezéséhez szükséges egy fogsín – mivel különfélék vagyunk, és mindenkinek más formájú a fogíve, ezért a legjobb, ha saját fogainkra készül. Ebben is tud segíteni a fogorvosunk.

Egy fogíven 6-8 egymás utáni esetben tartsuk rajta a fogfehérítő anyagot, legtöbbször egy egész éjszakára, vagy legalább pár órára. Ezt tervezni kell – vagyis az otthoni fogfehérítés nem egyórás hirtelen „randi fehér fogsor”.

Érezd jól magad!

Ha neked nem kellenek fehér fogak ahhoz, hogy mosolyogj és élvezd az életet, akkor hajrá, cél a rendszeres fogmosás, időnként fogkőlevétel, és vidámságra fel! Ha viszont úgy érzed hogy a munkahelyed vagy akár a stílusod, egyéniséged is megkívánja, hogy az elérhető fogfehérítési technikákat az egészséges fog védelmével együtt bevesd, és ragyogó mosollyal elkápráztasd a környezeted, akkor várunk, jelentkezz be!

Fogfehérítés esetén a szebb és vonzóbb külsőbe való pénz és időbefektetés igazán nem magas, és ezzel a fogaid egészségéért is teszel, vagyis duplán nyersz vele! Ráadásul a fogaidra figyelés, és a fogkőlevétel, ínyszélek egészségesebbé tétele miatt a fogaid egészségesek maradnak, és persze fehérebbek is!

Fehérebb legyen a fogam, tipp 8:

Minden jobb, ha szeretjük magunkat, mert akkor tudatosan és odafigyelően bánunk magunkkal fogmosás közben is. Nem kell nagyon dörzsölni, elő a puha fogkefét, és finoman szeretgessük meg a fogmosással is önmagunkat. Most éppen így, ilyen furcsán: a fogainkon keresztül.

Send this to a friend