1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Mit jelent az azonnali terheléses kezelés

Tartalomjegyzék

Mit jelent az azonnali terheléses fogimplantátum?

Az azonnal terhelhető fogimplantátum esetén a fogbeültetés után aznap, vagy néhány napon belül elkészül az ideiglenes fogpótlás. Természetesen ebben az esetben is meg kell várni a beültetett fog implantátum csavar teljes csontosodását, itt sem lehet kikerülni a természeti törvényeket, de arra az időszakra, amíg a csontosodás befejeződik, már lehetséges az ideiglenes fogpótlás viselése. Az így készülő ideiglenes fogpótlás az esettől függően már szinte egy az egyben megegyezhet küllemre a végleges pótlással, máskor annak egy egyszerűsített változata.

Azonnali terhelés olyan esetekben lehetséges, mikor a befogadó csont elegendően jó minőségű, így a beültetett implantátum csavar már önmagában “olyan jól áll a csontban”, azaz csak a mechanikai tulajdonságai révén elegendően stabil a terheléshez. A biológiai csontosodás, ami a hosszú távú, biztonságos terhelhetősége feltétele, csak néhány hónap alatt alakul ki, erről az első napokban nem beszélhetünk. Amennyiben a csont elegendően jó minőségű, akkor az azonnali terhelés hatására nem alakul ki semmilyen mozgás, mely megakadályozhatná a biológiai csontosodást.

Fontos tudni, hogy – főleg nagyobb foghiányoknál – az azonnali terhelésnek ára van! Ilyenkor a mikromozgások elkerülése érdekében több fog implantátumra lehet szükség! Minimálisra kell csökkenteni annak az esélyét, hogy a még be nem csontosodott, de azonnal megterhelt műgyökér megmozduljon, hiszen ha mozgás van – nem lesz csontosodás!

Milyen alternatívái vannak a fog implantátum terhelésének, azaz annak, hogy mikor kezdünk el rágni a műtét után az új fogainkkal?

A fogászati implantátumoknak a fogpótlással való megterhelésére, ami a rágóerőt jelenti, alapvetően három típus jellemző:

Azonnali terheléses fogimplantátum
A beültetés után azonnali terhelés. A beültettet fog implantátum a csontban csak mechanikailag rögzül, nincs még csontosodás. Több implantátumra lehet szükség a biztonságos terheléshez. Ideiglenes fogpótlás fix, és néhány nap alatt elkészül.

Korai megterhelésű fogimplantátum
A beültetés után 4-8 héttel történik a terhelés, elsősorban speciális felületkezeléssel ellátott fogimplantátum csavaroknál alkalmazható (pl. Nobel Replace), ahol gyorsabb a csontosodás. A gyógyulási szakaszban kivehető ideiglenes fogpótlás hordható.

Késői megterhelésű fogimplantátum
A beültetés után 4-6 hónappal történik a közvetlen rágóerő terhelés. A biológiai csontosodás befejeződött, a fogpótlás stabilan, biztonságosan terhelhető, minimális a kockázat. A gyógyulási szakaszban kivehető ideiglenes fogpótlás, klipsz hordható.

Van e az azonnali terhelésnek kockázata?

Amennyiben a csont elegendően szilárd, vastag és jó minőségű, a fogimplantátumból elegendően hosszút és vastagot lehetett beültetni, akkor a fogbeültetés után elegendően stabil is lesz ahhoz, hogy rágni lehessen rajta. Az ideiglenes fogpótlás ebben az esetben is olyan kiképzésű, hogy a lehetőség szerint a legkisebb rágóterhet közvetítse a beültetett műgyökérre, hiszen az, a biológiai csontosodás hiányában az első időszakban még nem vesz részt teljes felszínével a rögzítésben.

Ha a csont kevésbé jó, kompromisszumokra kényszerülünk. Ha továbbra is szeretnénk az azonnali terheléses fogbeültetést, és több foghiányról van szó, akkor a terhelés elosztása végett több műgyökér beültetésével a kezelés megvalósítható lehet. Ha a feltételek nem adottak, akkor azonban érdemes a korai vagy még nagyobb kockázat esetén a késői megterhelést választani. Pácienseink tapasztalatai szerint a gyógyuláshoz szükséges néhány hónap az ideiglenes klipsszel fogpótlással megszokható és így nem kell felesleges kockázatot vagy többlet anyagi terhet választani.

Send this to a friend