Mit jelent az azonnali terheléses kezelés

Mit jelent az azonnali terheléses fogimplantátum?

Az azonnal terhelhető fogimplantátum esetén a fogbeültetés után aznap, vagy néhány napon belül elkészül az ideiglenes fogpótlás. Természetesen ebben az esetben is meg kell várni a beültetett fog implantátum csavar teljes csontosodását, itt sem lehet kikerülni a természeti törvényeket, de arra az időszakra, amíg a csontosodás befejeződik, már lehetséges az ideiglenes fogpótlás viselése. Az így készülő ideiglenes fogpótlás az esettől függően már szinte egy az egyben megegyezhet küllemre a végleges pótlással, máskor annak egy egyszerűsített változata.

Azonnali terhelés olyan esetekben lehetséges, mikor a befogadó csont elegendően jó minőségű, így a beültetett implantátum csavar már önmagában “olyan jól áll a csontban”, azaz csak a mechanikai tulajdonságai révén elegendően stabil a terheléshez. A biológiai csontosodás, ami a hosszú távú, biztonságos terhelhetősége feltétele, csak néhány hónap alatt alakul ki, erről az első napokban nem beszélhetünk. Amennyiben a csont elegendően jó minőségű, akkor az azonnali terhelés hatására nem alakul ki semmilyen mozgás, mely megakadályozhatná a biológiai csontosodást.

Fontos tudni, hogy – főleg nagyobb foghiányoknál – az azonnali terhelésnek ára van! Ilyenkor a mikromozgások elkerülése érdekében több fog implantátumra lehet szükség! Minimálisra kell csökkenteni annak az esélyét, hogy a még be nem csontosodott, de azonnal megterhelt műgyökér megmozduljon, hiszen ha mozgás van – nem lesz csontosodás!

Milyen alternatívái vannak a fog implantátum terhelésének, azaz annak, hogy mikor kezdünk el rágni a műtét után az új fogainkkal?

A fogászati implantátumoknak a fogpótlással való megterhelésére, ami a rágóerőt jelenti, alapvetően három típus jellemző:

Azonnali terheléses fogimplantátum
A beültetés után azonnali terhelés. A beültettet fog implantátum a csontban csak mechanikailag rögzül, nincs még csontosodás. Több implantátumra lehet szükség a biztonságos terheléshez. Ideiglenes fogpótlás fix, és néhány nap alatt elkészül.

Korai megterhelésű fogimplantátum
A beültetés után 4-8 héttel történik a terhelés, elsősorban speciális felületkezeléssel ellátott fogimplantátum csavaroknál alkalmazható (pl. Nobel Replace), ahol gyorsabb a csontosodás. A gyógyulási szakaszban kivehető ideiglenes fogpótlás hordható.

Késői megterhelésű fogimplantátum
A beültetés után 4-6 hónappal történik a közvetlen rágóerő terhelés. A biológiai csontosodás befejeződött, a fogpótlás stabilan, biztonságosan terhelhető, minimális a kockázat. A gyógyulási szakaszban kivehető ideiglenes fogpótlás, klipsz hordható.

Van e az azonnali terhelésnek kockázata?

Amennyiben a csont elegendően szilárd, vastag és jó minőségű, a fogimplantátumból elegendően hosszút és vastagot lehetett beültetni, akkor a fogbeültetés után elegendően stabil is lesz ahhoz, hogy rágni lehessen rajta. Az ideiglenes fogpótlás ebben az esetben is olyan kiképzésű, hogy a lehetőség szerint a legkisebb rágóterhet közvetítse a beültetett műgyökérre, hiszen az, a biológiai csontosodás hiányában az első időszakban még nem vesz részt teljes felszínével a rögzítésben.

Ha a csont kevésbé jó, kompromisszumokra kényszerülünk. Ha továbbra is szeretnénk az azonnali terheléses fogbeültetést, és több foghiányról van szó, akkor a terhelés elosztása végett több műgyökér beültetésével a kezelés megvalósítható lehet. Ha a feltételek nem adottak, akkor azonban érdemes a korai vagy még nagyobb kockázat esetén a késői megterhelést választani. Pácienseink tapasztalatai szerint a gyógyuláshoz szükséges néhány hónap az ideiglenes klipsszel fogpótlással megszokható és így nem kell felesleges kockázatot vagy többlet anyagi terhet választani.

AlphaBio®  fogászati implantátum

133 000 Ft145 000 Ft

Neo Biotech® titanium fogászati implantátum

155 000 Ft169 000 Ft

Nobel Biocare Replace CC® titanium fogászati implantátum

185 000 Ft198 000 Ft

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink

Éppen olvassák...

Tömés után tudni illik

Egy foghiány pótlása

Gyökereink kezelése utáni fájdalmakról

“Az első fogorvosi rendelő ahová félelem nélkül megyek!”