Mit kell tudni a fogak orvosi fehérítéséről

A fehér fogak erős hatással, igéző erővel hatnak az emberre. Kisugárzóbbnak, fiatalabbnak, szebbnek látjuk az olyan arcot, ahol beszéd vagy mosolygás közben hófehér fogak villannak ránk. A fehérség kicsit meg is téveszthet minket. Képes elfedni szemünk elől akár a csámpásabb fogakat is, mert a fehér, mely fogak kapcsán az erő és egészség szimbóluma, nagyobb hatást tesz ránk. Természetes tehát, hogy ez a téma sokunkat érdekel, a fogfehérítéssel kapcsolatban leggyakrabban feltett kérdéseket szedtük csokorba az alábbi oldalon.

Milyen kezelések szükségesek a fogfehérítés előtt?

Amennyiben kozmetikai fogfehérítést választunk, úgy nincs szükség megelőző kezelésre, vagy fogorvosi állapotfelmérésre. A kozmetikai szájhigiéniai csomag választása esetén a csomagár tartalmazza a megelőző fogkőleszedést, mely után elvégezhető a kozmetikai fogfehérítés.

Amennyiben orvosi, rendelői fogfehérítést vagy otthoni fogfehérítést választunk, úgy szükség van az előzetes fogorvosi állapotfelmérésre. A fogorvosi állapotfelmérés és a panoráma röntgen felvétel díját a fogfehérítés ára nem tartalmazza! Az állapotfelmérésen derül ki, hogy van e szükség az orvosi vagy otthoni fogfehérítés előtt megelőző fogorvosi kezelésekre, például fogínykezelés, fogtömés vagy gyökérkezelés.

Mennyibe kerülnek a különböző fogfehérítési eljárások?

Rendelőnkben különböző típusú fogfehérítési eljárások érhetőek el, hogy a pácienseink eltérő esztétikai igényeit kielégíthessük.

A Budapest Dental Fogászaton elérhető fogfehérítési eljárások összefoglaló ártáblázatát az alábbi linken találja:

Milyen elszíneződések fehéríthetőek rendelői fogfehérítővel?

A rendelői fogfehérítés a különböző fajtájú elszíneződések esetén eltérő hatékonyságú, de szinte minden esetben kedvező mértékben világosít a fog színén.

Leggyakrabban azok fordulnak hozzánk, akiknek a fogai cigarettától, teától, vagy kávétól színeződtek el. Az ilyen elszíneződéseken az előzetes szájhigiéniai kezelés majd az ezt követő rendelői fogfehérítés nagy változást ér el.

Tetraciklines vagy túlzott fluorid bevitel miatt elszíneződött fogaknál a kezelés változó eredményt hoz. A fehéredés mértéke függ a fog szerkezetétől, milyen mértékű volt és mikor történt a gyógyszer behatása, mennyire érintette a zománcot, vagy a dentint. Általánosságban az tapasztalható, hogy a foltos fogak foltjai kevésbé feltűnőek, illetve a fog egészében világosodik a kezelés után, de a foltok teljesen nem tűnnek el, ehhez további, más fajta esztétikai fogászati kezelés szükséges.

Örökletesen sötétebb fogaknál a sárgás barnás elszíneződések nagyon kedvezően reagálnak a fogfehérítésre. Kevésbé jól reagálnak a kékes illetve szürkés árnyalatú fogak.

Mennyivel lesznek fehérebbek a fogak a kezelés után?

Az eredményesség nagyban függ az elszíneződés típusától, mértékétől, a fog örökletes színétől. A fogfehérítés elején még a fogorvos csak nagyjából tudja megmondani, milyen eredmény várható, inkább arra tud válaszolni, tapasztalatai szerint van értelme a fogakat fehéríttetni vagy sem.

Mennyi ideig látható a kezelés eredménye?

Ez az időtartam minden embernél más és más. A tartós eredmény elsősorban az illető étrendjétől, szokásaitól függ. Minél többe fogyaszt sötét színű folyadékot vagy ételt, a fehérség annál hamarabb tűnik el. A hatás kedvező esetben két évig látható. A fogfehérítés eredménye otthoni kezeléssel tartósabbá és látványossá tehető. Amennyiben Ön Rendelői orvosi fogfehérítő kezelést választ, úgy a kezelés igény szerint tartalmazza az otthoni kiegészítő fogfehérítést, külön költség nélkül!

Mennyi időt vesz igénybe a kezelés?

Maga a fogfehérítési procedúra 3 x 8-15 perc időtartamú. Az előkészületekkel, ínyvédelemmel, a fehérítő gél cserékkel együtt azonban egy órát érdemes szánni a teljes folyamatra.

Mennyire biztonságos a fogfehérítés?

A Beyond fogfehérítő technikája teljesen biztonságos. Az eljárás során alacsony hőfokú fényt alkalmazunk, így az nem irritálja a fogidegeket. A fehérítő folyadék vízben oldódik, nem roncsolja a fogakat és a fogzománcot. A fehérítő kémiai szinten a színanyagokkal lép reakcióba a zománc szövetével nem. A kezelés előtt precíz ínyvédelemről kell gondoskodni, így az íny sérülése elkerülhető.

Mennyire lesznek érzékenyek a fogak a fogfehérítés után?

Fog érzékenység előfordulhat a fogfehérítés folyamata közben is vagy a kezelés után. Tapasztalataink szerint az érzékenység függ a fogszövet vastagságától, minőségétől. Emellett fognyaki kopások vagy eleve érzékeny fogazat esetén a fogfehérítés közben vagy után fellépő fogérzékenység gyakrabban előfordul.

A fogfehérítés során a kémiai reakció vizet von el a zománc szövetétől, melyet a fog érez – ezért érzékennyé válik. Az érzékenység magától is elmúlik pár óra alatt, ahogy a fogszövet ismét felveszi a szükséges vizet a nyálból. Mivel kemény szöveti anyagról van szó, ez nem megy egy – két perc alatt. Érzékenyebb pácienseknek már fogfehérítés előtt javasolt fogérzékenysége csökkentő fogpaszta használata, a kezelés után pedig mindenképp. Komolyabb érzékenység esetén a fogak az Ultra Eaz nevű géllel kezelve panaszmentessé válnak.

Van e különös teendő a fogfehérítés után?

A rendelői fogfehérítést követő 24 órában ne fogyasszon kávét, teát, kólát, vörösbort, vagy más sötét színezéket tartalmazó ételt és italt, valamint kerülje a dohányzást. Ügyeljen arra is, hogy ne használjon színezett szájvizet vagy fogkrémet. A fogfehérítés során, a fogzománcon egyébként természetesen jelen levő filmszerű réteg, a pellikula a fogfehérítés során feloldódik. A pellikula-film az elszíneződésektől bizonyos mértékig véd a fogat, de kialakulására a fehérítés után kb. 24 órát kell várni, ezért addig figyelni kell a színes táplálékok elkerülésére.

OPTIMUM szájhigiéniai csomag - dentalhigiénikus végzi

22 900 Ft29 900 Ft

PRÉMIUM szájhigiéniai kezelés csomag: Irányított Biofilm Terápia

32 750 Ft42 500 Ft

ALAP szájhigiéniai kezelés - dentalhigiénikus végzi

19 900 Ft25 900 Ft

Prémium Beyond Bleaching: Peroxidos fogfehérítés A HÓNAP VÉGÉIG 30% KEDVEZMÉNNYEL!

85 000 Ft120 000 Ft

Peroxidmentes fogfehérítés a legérzékenyebb pácienseknek is! A HÓNAP 40% kedvezménnyel!

29 500 Ft49 900 Ft

Komplex szájhigiéniai csomag fogkőleszedéssel, fogfehérítéssel! A HÓNAP VÉGÉIG 30% KEDVEZMÉNNYEL!

55 500 Ft79 800 Ft

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink

Éppen olvassák...

Tömés utáni fájdalom

Gócbetegség és hajhullás vonatkozásai

Fogváltás sorrendje

“Az első fogorvosi rendelő ahová félelem nélkül megyek!”