Mit tegyünk azért hogy idősen ne nézzünk ki öregnek

“Amit ma megtehetsz ne halaszd holnapra…”

A bölcs mondások azért maradnak meg a köztudatban, mert valódi értéket hordoznak. Ami igazán érték, az pedig az élet minden területén megállja a helyét. A munkában éppúgy, mint az egészségünk megőrzése területén. A mindennapi fogápolás, a féléves fogorvosi állapotfelmérés mind ahhoz járul hozzá, hogy a fogainkat hosszú távon, idős korunkra megőrizzük. A holnap már késő! A fogakat és a fogínyt ma kell ápolni ahhoz, hogy holnap is szolgálhassanak minket!

Adja meg Önmagának és fogainak ami jár!

Ápolja fogínyét és fogait mindennap alaposan és ne felejtse el a féléves fogorvosi vizitet.
Megfelelő hozzáállással, hacsak nincs valami komoly általános háttérbetegség – a fogak igenis megőrizhetőek idős korra is. Van akinek ez könnyebb, van akinek többet kell érte tennie. Ez az élet minden területén így van.

Vannak szerencsésebbek, erős rágóizmokkal, kemény csonttal nekik a fogínysorvadásra való esélyük sokkal kisebb. A vékony csontozatot örökölt finom alkatúaknak, viszont nagyobb odafigyelésre van szükségük. Alapos fogápolás nélkül azonban bárki elvesztheti idő előtt a fogait, míg tudatos egészségmegőrzés révén sokkal többet tehetünk magunkért, mint gondolnánk!

A fogászat Öröm is lehet! Tartson velünk! Fogápolás tudatosan és hatékonyan.

Azt mindenki tudja, hogy naponta legalább 2x 2 percig kellene fogat mosni. Amit ezen újítani lehet, az az, hogy hogyan állunk hozzá és mit teszünk valóban azalatt a 2 perc alatt? Van e valami mélyebb célunk ezzel a 2 perccel, vagy miközben minden egyeben járnak a gondolataink, csak úgy ímmel ámmal végigsimítjuk a fogainkat? A tudatosabb hozzáállás kialakításához hasznos lehet, ha a mosdó előtt állva felteszi magának az alábbi kérdéseket:

  • Mi a célom most ezzel a fogmosással?
  • Mennyire vagyok tisztában a fogaim és a fogyínyem állapotával?
  • Vajon mire van most szüksége a fogaimnak?

Ha ezekkel a kérdésekkel időt tölt, minőségi lesz a fogmosás 2 perce. Nem kell elhinnie. Csak próbálja ki!

Mit jelent a fogínysorvadás?

A fogínysorvadás lényegében a fogágy pusztulását jelenti és ennek következtében a fogak meglazulását. A fogágy több szövetből épül fel. Leegyszerüsítve: egy csontfalakkal, illetve fogínnyel körülvett árok, amelyben a fog kötőszövetes rostokkal függeszkedik. A fogágy, azaz a csontos fal egyrészt az egyénre jellemző biológiai öregedés során valamelyest visszahúzódik, másrészt különböző gyulladásos folyamatok révén a csontfal lebomolhat a fog körül a fogíny pedig ezzel összhangban visszahúzódik a fog nyakáról.

A biológiai tényezőket nem tudjuk befolyásolni. Segíteni azonban sokat segíthetünk, megfelelő táplálkozással, fog és fogínyápolással, azzal, ha a gyulladás lehetőségét nem engedjük kialakulni illetve ha már van kialakult ínygyulladás, akkor azt mielőbb kezeljük vagy kezeltetjük, hogy ne alakuljon ki mélyebb íny alatti folyamat.

Hogyan előzhető meg a fogínysorvadás?

A fogínysorvadás megelőzésének legfontosabb tényezői a következők:
Tudatos hozzáállás, hála, az egészségért, önbecsülés: Minden ezzel kezdődik. Ezek nem nagy szavak, hanem egyszerűen napi döntések sorozata. Testben levés, testtudatosság. A fogak és a fogíny fontosságának, értékének tudatosítása. A fogak szerepe a rágásban, a beszédben és a mosolygásban. Hogy mi mindenre kell a fog és milyen nagyszerű, hogy rendelkezem velük.

Táplálkozás:

A rágás fontossága. Figyeljük meg egyszer rágóizmainkat egy sárgarépa elrágcsálása közben és egy hamburger elfogyasztása során. Vajon milyen erő hat a csontokra az egyik és a másik esetben? Ugye nem nehéz kitalálni. A rágás, az erős használat pozitív módon hat a csontokra, így a fogágyra is. A szervezetben, minden amit használunk, az erőtől duzzad, és minden amit nem használunk sorvadni kezd. Egyen tehát minél több olyan ételt, amelyet rágni tud! Ahol izmokat használ, nem csak nyeldekel.

Légzés:

A normál, egészséges típusú légzés orron át történik. A száj evésre és beszédre való, nem légzésre! A szájlégzés – és sajnos nagyon sok páciensünk szájlégző – során a nyelv alacsonyan helyezkedik el, nem tartja a szájpadot. A szájpad magassá, gótikussá válik. A száj és a nyálkahártyák kiszáradnak. Mindez károsan hat a fogínyre és a fogágyra. Kevesebb az oxigénellátottság, alacsonyabb az immunrendszer aktivitása, hajlamosabb a fogíny a gyulladásra. Szájlégzéssel kb. a 70%-nyi oxigén jut be egy lélegzetvétellel a tüdőnkbe, mint orrlégzéssel! Ha észreveszi, hogy szájlégző, mielőbb segítsen magán! Légzésterápia, mozgásterápia, manuálterápia, jóga… addig gyakoroljon, míg a szájlégzés helyett újra orrlégzőkké nem válik! Sokkal fontosabb mint gondolná!

Az egészséges fogíny nem vérzik!

A fogínygyulladás első tüneteinek megjelenésekor a folyamat még könnyen kezelhető! Ne várja meg, míg a probléma már mélyebbre hatol, mert a kezelés lehetőségei fogynak, és a sikerarány csökken!

Fogászati vizit és kezelési lehetőségek: Az egészséges fogíny nem vérzik. Nem szabad elbagatellizálni ezt a fontos tünetet! A kezdeti fogínygyulladás gyorsan és egyszerűen kezelhető, fogkőeltávolítással.

Minél mélyebbre hatol a folyamat, annál kevesebb az oxigén az adott szövetrétegben, így annál inkább anaerob (oxigén jelenléte nélkül működő) baktériumok szaporodnak el a lepedékben. Az anaerob baktériumok pedig igen agresszív toxinokat termelnek, következésképpen az ínygyulladás után már a csontos fogágy pusztulása zajlik.

A fogorvosi módszerek annál hatékonyabbak, minél korábban fordul a fogínyproblémával az orvoshoz

  • A kezdeti fogínygyulladás ultrahangos fogkőeltávolítással kezelhető
  • A visszatérő fogínygyulladás kezelésére kiváló az antimikrobiális fotodinamikus terápia
  • A mélyebb tasakok kitisztítására lehetőséget ad a parodontológiai kürett és a lézeres fogínyterápia

De! Fontos tudni, hogy az elpusztult csont már nem épül vissza. Az adott kezelés az éppen zajló folyamat megfékezésére, a gyulladás okának eltávolítására alkalmas, de az elpusztult szövetet nem tudja pótolni! Speciális parodontológiai műtétekkel bizonyos mértékben az elpusztult fogágy állapota javítható, de ehhez már külön parodontológus specialistához kell fordulni…

AlphaBio®  fogászati implantátum

133 000 Ft145 000 Ft

Neo Biotech® titanium fogászati implantátum

155 000 Ft169 000 Ft

Nobel Biocare Replace CC® titanium fogászati implantátum

185 000 Ft198 000 Ft

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink

Éppen olvassák...

Fémkerámia korona

Fogak fehérítése otthon – hasznos szabályok

Óriási lehet a különbség

“Az első fogorvosi rendelő ahová félelem nélkül megyek!”