1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Mit tegyünk azért hogy idősen ne nézzünk ki öregnek

Tartalomjegyzék

“Amit ma megtehetsz ne halaszd holnapra…”

A bölcs mondások azért maradnak meg a köztudatban, mert valódi értéket hordoznak. Ami igazán érték, az pedig az élet minden területén megállja a helyét. A munkában éppúgy, mint az egészségünk megőrzése területén. A mindennapi fogápolás, a féléves fogorvosi állapotfelmérés mind ahhoz járul hozzá, hogy a fogainkat hosszú távon, idős korunkra megőrizzük. A holnap már késő! A fogakat és a fogínyt ma kell ápolni ahhoz, hogy holnap is szolgálhassanak minket!

Adja meg Önmagának és fogainak ami jár!

Ápolja fogínyét és fogait mindennap alaposan és ne felejtse el a féléves fogorvosi vizitet.
Megfelelő hozzáállással, hacsak nincs valami komoly általános háttérbetegség – a fogak igenis megőrizhetőek idős korra is. Van akinek ez könnyebb, van akinek többet kell érte tennie. Ez az élet minden területén így van.

Vannak szerencsésebbek, erős rágóizmokkal, kemény csonttal nekik a fogínysorvadásra való esélyük sokkal kisebb. A vékony csontozatot örökölt finom alkatúaknak, viszont nagyobb odafigyelésre van szükségük. Alapos fogápolás nélkül azonban bárki elvesztheti idő előtt a fogait, míg tudatos egészségmegőrzés révén sokkal többet tehetünk magunkért, mint gondolnánk!

A fogászat Öröm is lehet! Tartson velünk! Fogápolás tudatosan és hatékonyan.

Azt mindenki tudja, hogy naponta legalább 2x 2 percig kellene fogat mosni. Amit ezen újítani lehet, az az, hogy hogyan állunk hozzá és mit teszünk valóban azalatt a 2 perc alatt? Van e valami mélyebb célunk ezzel a 2 perccel, vagy miközben minden egyeben járnak a gondolataink, csak úgy ímmel ámmal végigsimítjuk a fogainkat? A tudatosabb hozzáállás kialakításához hasznos lehet, ha a mosdó előtt állva felteszi magának az alábbi kérdéseket:

  • Mi a célom most ezzel a fogmosással?
  • Mennyire vagyok tisztában a fogaim és a fogyínyem állapotával?
  • Vajon mire van most szüksége a fogaimnak?

Ha ezekkel a kérdésekkel időt tölt, minőségi lesz a fogmosás 2 perce. Nem kell elhinnie. Csak próbálja ki!

Mit jelent a fogínysorvadás?

A fogínysorvadás lényegében a fogágy pusztulását jelenti és ennek következtében a fogak meglazulását. A fogágy több szövetből épül fel. Leegyszerüsítve: egy csontfalakkal, illetve fogínnyel körülvett árok, amelyben a fog kötőszövetes rostokkal függeszkedik. A fogágy, azaz a csontos fal egyrészt az egyénre jellemző biológiai öregedés során valamelyest visszahúzódik, másrészt különböző gyulladásos folyamatok révén a csontfal lebomolhat a fog körül a fogíny pedig ezzel összhangban visszahúzódik a fog nyakáról.

A biológiai tényezőket nem tudjuk befolyásolni. Segíteni azonban sokat segíthetünk, megfelelő táplálkozással, fog és fogínyápolással, azzal, ha a gyulladás lehetőségét nem engedjük kialakulni illetve ha már van kialakult ínygyulladás, akkor azt mielőbb kezeljük vagy kezeltetjük, hogy ne alakuljon ki mélyebb íny alatti folyamat.

Hogyan előzhető meg a fogínysorvadás?

A fogínysorvadás megelőzésének legfontosabb tényezői a következők:
Tudatos hozzáállás, hála, az egészségért, önbecsülés: Minden ezzel kezdődik. Ezek nem nagy szavak, hanem egyszerűen napi döntések sorozata. Testben levés, testtudatosság. A fogak és a fogíny fontosságának, értékének tudatosítása. A fogak szerepe a rágásban, a beszédben és a mosolygásban. Hogy mi mindenre kell a fog és milyen nagyszerű, hogy rendelkezem velük.

Táplálkozás:

A rágás fontossága. Figyeljük meg egyszer rágóizmainkat egy sárgarépa elrágcsálása közben és egy hamburger elfogyasztása során. Vajon milyen erő hat a csontokra az egyik és a másik esetben? Ugye nem nehéz kitalálni. A rágás, az erős használat pozitív módon hat a csontokra, így a fogágyra is. A szervezetben, minden amit használunk, az erőtől duzzad, és minden amit nem használunk sorvadni kezd. Egyen tehát minél több olyan ételt, amelyet rágni tud! Ahol izmokat használ, nem csak nyeldekel.

Légzés:

A normál, egészséges típusú légzés orron át történik. A száj evésre és beszédre való, nem légzésre! A szájlégzés – és sajnos nagyon sok páciensünk szájlégző – során a nyelv alacsonyan helyezkedik el, nem tartja a szájpadot. A szájpad magassá, gótikussá válik. A száj és a nyálkahártyák kiszáradnak. Mindez károsan hat a fogínyre és a fogágyra. Kevesebb az oxigénellátottság, alacsonyabb az immunrendszer aktivitása, hajlamosabb a fogíny a gyulladásra. Szájlégzéssel kb. a 70%-nyi oxigén jut be egy lélegzetvétellel a tüdőnkbe, mint orrlégzéssel! Ha észreveszi, hogy szájlégző, mielőbb segítsen magán! Légzésterápia, mozgásterápia, manuálterápia, jóga… addig gyakoroljon, míg a szájlégzés helyett újra orrlégzőkké nem válik! Sokkal fontosabb mint gondolná!

Az egészséges fogíny nem vérzik!

A fogínygyulladás első tüneteinek megjelenésekor a folyamat még könnyen kezelhető! Ne várja meg, míg a probléma már mélyebbre hatol, mert a kezelés lehetőségei fogynak, és a sikerarány csökken!

Fogászati vizit és kezelési lehetőségek: Az egészséges fogíny nem vérzik. Nem szabad elbagatellizálni ezt a fontos tünetet! A kezdeti fogínygyulladás gyorsan és egyszerűen kezelhető, fogkőeltávolítással.

Minél mélyebbre hatol a folyamat, annál kevesebb az oxigén az adott szövetrétegben, így annál inkább anaerob (oxigén jelenléte nélkül működő) baktériumok szaporodnak el a lepedékben. Az anaerob baktériumok pedig igen agresszív toxinokat termelnek, következésképpen az ínygyulladás után már a csontos fogágy pusztulása zajlik.

A fogorvosi módszerek annál hatékonyabbak, minél korábban fordul a fogínyproblémával az orvoshoz

  • A kezdeti fogínygyulladás ultrahangos fogkőeltávolítással kezelhető
  • A visszatérő fogínygyulladás kezelésére kiváló az antimikrobiális fotodinamikus terápia
  • A mélyebb tasakok kitisztítására lehetőséget ad a parodontológiai kürett és a lézeres fogínyterápia

De! Fontos tudni, hogy az elpusztult csont már nem épül vissza. Az adott kezelés az éppen zajló folyamat megfékezésére, a gyulladás okának eltávolítására alkalmas, de az elpusztult szövetet nem tudja pótolni! Speciális parodontológiai műtétekkel bizonyos mértékben az elpusztult fogágy állapota javítható, de ehhez már külön parodontológus specialistához kell fordulni…

Send this to a friend