Mit tegyünk fogfájás esetén? Foghúzás vagy gyökérkezelés?

Az élet sokszor kifejezetten próbára teszi az embert. Az egyik legdurvább módja ennek maga a fogfájás. A fog vagy nem fáj, és nem is tudunk róla, hogy szép csendben szolgálja velünk az életet, vagy ha baja van, csak fájdalommal tud jelezni. Az erős fogfájás, letört vagy mozgathatóvá váló fogak sokszor komoly döntési helyzetbe hozzák a fogorvost és Páciensét egyaránt. Megalapozott döntés javarészt nem az éjjeli ügyeleten születik – gondolom ez egyértelmű. Az alábbi cikk néhány tippel és tanáccsal szolgál fogfájás esetén bajban levőknek és segít eligazodni abban, miért hasznos a 3D CBCT egy ilyen nehéz döntésben.

Reménytelen? Foghúzás? Vagy mégsem?

Igen, sajnos vannak reménytelen esetek, még a mai szupertechnológiák világában is. Ilyenkor egy fog szerkezete, vagy tartószerkezete olyan mértékben meggyengült, hogy nem lehet, vagy a kockázatok miatt nem érdemes megmenteni. Ezekben az esetekben nem jó ötlet a foghúzás elnapolása, mivel általános egészségügyi problémákat, vagy helyileg a csont lebomlását idézheti elő, amely a későbbi fogbeültetés esélyeit rombolja.

A leginkább reménytelen esetek azok, amikor a fogak jelentősen mozgathatóak, vagy a szuvasodás miatt a fog koronai része a csontszint alatt is jórészt elpusztult. Ezek felépítése nagyon nehéz, és sokszor nem éri meg a befektetett munkát, időt és pénzt, mert túlzottan nagy a kockázata annak, hogy aránylag rövid idő múlva ismét szuvasodni kezd vagy letörik. Ilyenkor sokkal célszerűbb, és kisebb kockázattal jár a foghúzás, majd a fogbeültetés mellett dönteni. Ld. lent.

Vannak rossz, de nem teljesen reménytelen prognózisú fogak, amikor a további kezelésről, akár a foghúzásról, vagy a fog megtartásáról a Páciensnek kell döntést hoznia. Nem hangzik jól? Pedig ezek azok az esetek, amikor hosszabb kezelési idő, drágább technológia és nagyobb költség mellett több az esély az adott fog megmentésére, vagy életidejének meghosszabbítására. De nincs 100%-os bizonyosság! Az orvos itt csupán javaslatot tesz, de a Páciens dönt arról, melyik irányt választja: foghúzást vagy kockázatos fogmentést.

3D CBCT a pótolhatatlan segítség!

A megfelelő döntéshez pótolhatatlan segítség a 3D CBCT röntgenfelvétel, mely a fogakat 3 dimenzióban mutatja, azok csontos környezetével együtt. A fogorvos sokkal nagyobb bizonyossággal tud javaslatot tenni, ha a fogat 3 dimenzióban vizsgálhatja a kezelés előtt. A 2D röntgenen meg sem mutatkozó elváltozások, repedések, anatómiai nehézségek láthatóvá válnak, segítve ezzel a diagnosztikus munkát.

TIPP! 

Fogfájás esetén, a foghúzás eldöntéséhez sokszor nem elegendő egy panoráma röntgenfelvétel. Nem csak azért nem jó, mert 2 dimenziós, és ezért rengeteg fontos részlet a 3. dimenzióból hiányzik, de a panoráma felvétel nem alkalmas az egyes fogak alapos 2 dimenziós vizsgálatára sem. A panoráma röntgen egy nagyon jó átnézeti kép, de ha biztos diagnózist szeretnénk, ne elégedjünk meg vele! Sajnos, a köztudatban az él, hogy a panoráma röntgen mindenre jó. Sokan egy szál panoráma röntgennel érkeznek állapotfelmérésre – ráadásul régivel – és ennek alapján szeretnének biztos és határozott diagnózist, ami lehetetlen.

A fog érték. Az is érték, ha megmenthető, és a szájban tartósan megőrizhető. De az is érték, ha nem vesződünk feleslegesen egy olyan foggal, amely drága pénzen csak ideig óráig tartható meg. Ilyenkor a panoráma röntgen mellé minimálisan periapikális röntgen (intraorális röntgen), vagy komolyabb esetben 3D CBCT felvétel szükséges.

Mikroszkópos gyökérkezelés – sok múlhat rajta!

A foghúzás elkerülésére sokan választják a mikroszkópos gyökérkezelést, mint a hagyományos gyökérkezelés egy olyan alternatíváját, mely nagyobb eséllyel jelent menekülést a fog számára. Fontos azonban tudni, hogy a mikroszkópos gyökérkezelésnek is megvannak a maga határai, így az orvossal egyeztetve mindenképp javasolt alaposan átgondolni a siker esélyeit.

  • A mikroszkópos gyökérkezelés sem tudja felépíteni a mélyen a csont alatt elveszett szuvas foganyagot
  • Ugyanígy nem képes a mozgatható fogak stabilizálására
  • Amire képes, hogy amennyiben esély van egy fog megmentésére, ott az nagyobb sikeraránnyal teljesülhet. Igaz, több pénz, idő és energia befektetést igényel az, hogy a siker esélyét magasabbra tornázzuk, mint a hagyományos eljárás esetén.

Javaslatok foghúzás esetén:

Ha a végső döntés a foghúzás, fontos, hogy tartsuk be az alábbi javaslatokat:

  • Tegyünk bele mindent! Keressünk hozzáértő fogorvost, jó technológiát! Adjuk meg az esélyt saját magunknak!
  • Nincs rossz megoldás! Fogadjuk el, hogy egy útválasztónál hoznunk kellett egy döntést. Sok felesleges rágódástól és stressztől menthetjük meg magunkat.
  • Ha már megvan a döntés, cselekedjünk hamar, előzzük meg a további lehetséges szövődményeket, gyulladásokat és csontvesztést!
  • A kihúzott fogak legtöbbjét érdemes pótoltatni, különben további problémákat okoz a foghiány. Ha egy mód van rá, a fogat érdemes a leginkább természetes módon, fogbeültetéssel pótolni. A megfelelő gyógyulási idő után bátran vágjunk bele a folyamatba.

A legkisebb kockázat, a legolcsóbb és legrövidebb kezelés a megelőzés. Több mint 25 év fogorvosi praxistapasztalattal, az alábbi javaslataim vannak az Ön számára:

  1. Elsősorban a megelőzést, a rendszeres fogorvosi kontrollt javaslom, ez a legolcsóbb és a legbiztosabb fogászati kezelés. Akkor is jönni kell, amikor nincs panasz, évenként legalább egyszer. Olcsóbb, fájdalommentesebb, kifizetődőbb, mosollyal telibb.
  2. Ha ennek ellenére probléma van, kellő fájdalomcsillapítás és önuralom mellett javaslom a megbízható saját fogorvos felkeresését. Az ügyelet ugyan gyors megoldást kínál, de hosszú távon ne ebben gondolkodjon, problémás lehet.
  3. A Budapest Dental orvoscsapatában vannak generál fogorvosok, akik egészében látják át a problémát és specialisták, akik az adott területet mélységeiben, magas szinten képesek gyógyítani. Átirányítás van egymás közt, együtt, teamként dolgozunk, így Ön mindig a legjobb kezekbe kerül, az adott problémának megfelelően. Érdemes ezt a lehetőséget kihasználni. Orvosainkról itt talál bővebb információt.

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink

Éppen olvassák...

Összehasonlítás cirkon vs fémkerámia

Mi az a mini implantátum

Kivehető fogsor fiatalon is előfordulhat. Ha lehet, legyen átmeneti!

“Az első fogorvosi rendelő ahová félelem nélkül megyek!”