Mit érdemes tudni a tömés utáni ápolásról?

Aki rendszeresen jár fogorvoshoz, és megfelelő a szájhigiénéje, az az esztétikai és megelőző kezeléseken kívül legfeljebb 1-1 fogtöméssel találkozik a fogorvosi látogatások során. Ilyenkor az emberben felmerül a kérdés: mit csináljak a fogtömés után, hogy ne tegyem tönkre a tömést? Vajon hogyan ápoljam a tömött fogat, hogy az ne menjen ismét tönkre?

A tartós tömés első és legfontosabb eleme a fogorvos, hiszen a tudásán és kézügyességén múlik, hogy megfelelő lesz-e a tömés. Vannak olyan, mélyen a fogíny alatt szuvas fogak, hogy azt komoly bravúr – vagy akár lehetetlen egyszerű fogtöméssel rendbetenni. Ilyenkor bizony számítani lehet újabb szuvasodásra. Lehet, hogy egy ilyen restauráció csupán néhány évvel kitolja a fogkorona készítését. Jó, ha az ilyen kritikus állapotról a páciens tisztában van, és ennek megfelelően tisztítja a fogtöméses fogat, illetve fontos, hogy eljárjon az éves kontrollokra.

A fogtömés anyaga is fontos. Már számtalan kiváló fogtömő anyag létezik, érdemes minőségit választani. Vannak kifejezetten mélyen szuvas, nagyon sérült fogak helyreállítására kidolgozott tömőanyagok, ahol nem az esztétika, hanem a strukturális minőség a legfontosabb. Ezek elsősorban a rágózónába kerülnek. Vannak kaméleon hatású, a fog eredeti természtességét utánzó fogtömő anyagok, ezek inkább a mosolyzónába használatosak. Érdemes tehát olyan szakemberhez fordulni, aki ismeri és alkalmazza a különböző helyzetekre kifejlesztett technikákat és anyagokat.

Hogyan mossak fogtömés után fogat?

A kezelés napján nem csak ajánlott, de szükséges is a fogmosás. A fogtöméssel – ha az megfelelően sikerült – a fog eredeti formája, funkciója és esztétikája kerül helyreállításra. A fogmosást ezért éppolyan módon kell végezni, mint az ép fogaknál. Amíg az ép fogaknál az elsődleges fogszuvasodás megelőzése a fontos, itt a másodlagos fogszuvasodásé. A fog és a tömés határvonala a legkitettebb zóna. Ezért az alapos fogmosás mellett a fogköztisztításnak igen fontos szerepe van. A fogtömések 99%-a ugyanis a fogak közti, ínyszéli, vagy sajnos néha íny alatti területre esnek, melyet fogkefés fogmosással nem lehet elég alaposan megtisztítani.

Másik gyakori kérdés, hogy mikor ehet a kezelést követően. Legtöbbször fényre kötő esztétikus fogtömést készítünk, ami azonnal megköt. Az érzéstelenítésből adódó zsibbadás elmúlását követően bátran lehet étkezni. Ha a tömés esetleg magas, és ez az érzet nem múlik el egy-két napon belül, mindenképp érdemes visszamenni a fogorvoshoz, hogy ellenőrizhesse a harapást. Zsibbadtan ugyanis ez sokszor nehéz. Ha a tömés után a fog pár napig még érzékeny, ez sem kóros. Figyeljük meg, hogy az érzékenység, ha lassan is de egyre csökkenni fog. Ha ez nem így történik, ne várjunk hónapokat, keressük fel a fogorvost a panasszal! Nagyon mély szuvasodás esetén ilyen előfordulhat, lehetséges, hogy a fogat gyógyszeres terápiával – például vital pulpa terápiával szükséges kezelni.

A megfelelő fogápolás

Ahogyan fentebb is említettük, már a kezelés napján is tisztítani kell a tömött fogat. A fogkefe mellett érdemes fogköztisztító kefét is használni. Ez a megfelelő és hatékony fogápolás kulcsa, hiszen a fogközöket csak ezzel lehet megfelelően elérni, különösen azoknak, akinél a kicsik a fogközök, szorosan illeszkednek a fogak egymáshoz.

A rendszeres fogorvosi kontroll nem elhanyagolandó

A fogszuvasodás az emberek 85%-nál előfordul. A szuvas fog – ha időben felfedezésre kerül – könnyen orvosolható, éppen ezért fontos a rendszeres kontroll. Nem érdemes halogatni a fogászat meglátogatását, hiszen később akár már fájdalmak is jelentkezhetnek. De a halogatás ára egy egyszerű tömés helyett lehet egy hosszadalmas, fogmegtartó kezelés sorozat is. Ha nincs panasz, akkor elég csak féléves-éves kontrollra menni, viszont, ha kisebb érzékenységet tapasztaltunk, a lehető leghamarabb forduljunk fogorvoshoz

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink

Éppen olvassák...

Utófájdalom nélkül

Mikor lehet fogat pótolni a húzás után

Orvosi fogfehérítés: csillogó mosoly 1 óra alatt

“Az első fogorvosi rendelő ahová félelem nélkül megyek!”