Mozgó fog megmentése, kezelése

Tegnap egy aggódó, jól szituált középkorú hölgy a következő problémával kereste fel a rendelésemet: “Még csak 45 éves vagyok és azt hiszem, mozog a fogam. Szeretném, ha megmentenénk doktornő! Mik a lehetőségek? A lézeres fogínykezelések segíthetnek? Hogyan ápoljam a fogínyem? A fogkőeltávolítás tényleg ennyire fontos? De a lézer mindent megold, ugye? Tegyen valamit, nem akarom elveszteni a fogaimat!”

A mozgó fog korral jár együtt? NEM!

A fogak nem csontosan rögzülnek az állkapocsban, hanem ezernyi apró finom roston függeszkednek a csontos fogágyban. Egészséges esetben a fog nyakánál a fogíny feszesen tapad, így a lepedékben levő baktériumok nem jutnak el a fogágyig. Ez az egészséges hámtapadás egy életen át megőrizhető. Idősebb korban van ugyan biológiai csontveszteség, a fognyakról a fogíny vissza húzódhat, de ez nem gyulladás, hanem természetes folyamat. Mindez azt jelenti, hogy attól, hogy valaki idősödik, nem kell, hogy mozgó fogai legyenek!

Mozgó fog esetén a gond a gyulladással van. A gyulladás kiváltó oka a felhalmozódó lepedék.

A gond tehát nem az öregedés, hanem a gyulladás. Kezdeti stádiumban ez banális: a fogmosási hiányosságból adódóan felhalmozódó lepedékben baktériumok vannak, ezek irritálják a fogínyt. Kialakul az ínygyulladás, mely kezdetben egyszerűen kezelhető, ide még nem kell lézeres fogínykezelés, elég egy alapos ultrahangos fogkőeltávolítás.

Később a folyamat azonban mélyebbre hatol, fogkő felrakódás alakulhat ki az íny alatti területen is. A fogágyat agresszívabb baktériumok pusztítják, a fog rögzülése meggyengül, a fog mozogni kezd, ez már fogínysorvadás. Ezt a stádiumot nem szabad kivárni! Ha vérzik a fogíny, rendszeres karbantartással ez az állapot a legtöbb esetben megelőzhető. Minimum évente egyszer érdemes állapotfelmérést kérni. Komolyabb esetben 3D CBCT felvételre is szükség lehet. 

Utolsó stádium? Hogyan menthető a mozgó fog?

Aki mozgó, mozgatható foggal érkezik a rendelőbe, azonnal a lézeres fogínykezelés erejében reménykedik. A lézer kiváló, hatékony eszköz, és sok segítséget jelent a fogorvos számára a terápiában, de nem a lézeres terápia az első lépés. A lézer a fogínytasakok mélyén elpárologtatja az ott levő gyulladásos szöveteket és bioregeneratív hatású. Előtte azonban fontos, hogy a fogakat mechanikailag megtisztítsuk minden felrakódástól és fogkőtől. Amikor a mechanikai tisztítás, az alapos ultrahangos fogkőeltávolítás és a fogínytasakok kürettálása megtörtént, akkor lehet megállapítani, hogy a lézeres kezelésnek van e helye és mely fogaknál szükséges alkalmazni.

3D CBCT a biztos diagnózisért

Az állapotfelméréssel először is meg kell állapítani, mely fogak menthetőek és melyek nem. A diagnózishoz az alapos szájvizsgálaton, a fogínytasakok feltérképezésén túl, minimálisan panoráma röntgenfelvétel szükséges. Sokkal alaposabb azonban a vizsgálat, ha  3D CBCT-t készíthetünk. Gyulladás gyanújakor, góckereséskor (a gyulladt fogágy is góc!) ez a diagnosztikai eszköz sokkal több információt ad, mint az egyszerű panoráma röntgen.

A mozgó fog kezelés lépései és a lézeres fogínykezelés

A diagnózis felállítása után lehet pontos kezelési tervet készíteni. Az első lépés mindig az ultrahangos fogkőeltávolítás. Mélyebb fogínytasakok esetén még alaposabb tisztításra lehet szükség. Ennek eszköze a parodontológai kürett, mely egyszerűbb esetben zárt, nehezebb esetben nyitott parodontális kürettet jelent. A mechanikus tisztítás után, a csont regenerációs folyamatok stimulálása érdekében, illetve az ott maradó gyulladásos szövettörmelék eltávolítása érdekében jöhet a lézeres fogínykezelés. A lézersugár kb. 1000 nm mélységben pusztítja el a baktériumokat és párologtatja el a gyulladásos szöveteket. A kezelés után a fogágyban regeneratív folyamatok indulhatnak el. Az enyhén mozgatható fogak körül a fogíny feszesebbé válik.

Minden esetben megmenthetőek a mozgatható fogak?

Sajnos nem. Ezért a megelőzés a legfontosabb. Az időben elkezdett és rendszeresen végzett kezelésekkel évekkel, akár évtizedekkel meghosszítható a fogak élettartama a szájban. A legfontosabb az évenkénti fogászati szűrővizsgálat és a rendszeres fogínykezelések, mint például a fogkőlevétel. A Guided Biofilm Therapy,  magyarul irányított biofilm terápia, pedig egy életre szóló megoldást adhat azoknak, akik komolyan gondolják és a saját fogaikat szeretnék idős korukban is használni, élvezni. Járjon utána Ön is!

 

OPTIMUM szájhigiéniai csomag - dentalhigiénikus végzi

22 900 Ft29 900 Ft

PRÉMIUM szájhigiéniai kezelés csomag: Irányított Biofilm Terápia

32 750 Ft42 500 Ft

ALAP szájhigiéniai kezelés - dentalhigiénikus végzi

19 900 Ft25 900 Ft

AlphaBio®  fogászati implantátum

133 000 Ft145 000 Ft

Neo Biotech® titanium fogászati implantátum

155 000 Ft169 000 Ft

Nobel Biocare Replace CC® titanium fogászati implantátum

185 000 Ft198 000 Ft

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink

Éppen olvassák...

A sikeres kezelés kritériumai

Fogérzékenység hidegre, melegre vagy az édesre!

Színelemzés

“Az első fogorvosi rendelő ahová félelem nélkül megyek!”