1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Mozgó fogak – fogínysorvadás kezelés sikeresen

Mozgó fogak kezelése - fogínykezelés

Tartalomjegyzék

A fogínysorvadás kezelés sikere

A mozgó fogak hátterében fogínysorvadás állhat. A fogínysorvadás veszélye éppen az, hogy sokáig nem okoz annyira kellemetlen tüneteket, hogy azokkal fogorvoshoz forduljunk. Igen kellemetlen és vészjósló jel azonban az a pillanat, mikor felfedezzük a fogak mozgathatóságát. Ez sajnos azt jelzi, hogy a fogágy tartóképessége jelentősen csökkent.

A fogínysorvadás kezelés több lépésből áll. A kezelés sikere nagyban múlik azon, hogy Ön mikor fordul a fogorvoshoz!

Mozgatható fogak – hogyan veheti észre magán a tünet megjelenését?

A mozgó fogak már előrehaladott fogágy betegségről árulkodnak. Ez azt jelenti, hogy a csontos fogágy tartóképessége jelentősen csökkent. A fogágyat alkotó csont pusztulása lassú folyamat. Jelentkezhet abban, hogy

  • a fogak a helyükön maradnak, de enyhén vagy erősebben mozgathatóvá válnak,
  • megindulhat a fogaknak a helyükről történő „elvándorlása”,
  • vagy a fogak közt rések megjelenése.

A fogínysorvadás lassú folyamat, azonban ha felfedezi saját magán a jelenséget, akkor haladéktalanul forduljon szakemberhez, mert ez a tünet orvosi segítség nélkül mindenképp a fogak elvesztéséhez vezet. A fogínysorvadás kezelés abban az esetben lehet sikeres, ha Ön időben fordul a fogorvoshoz!

Fogínysorvadás kezelés először csak figíynkezelés

Mi a fogágybetegség 4 legfontosabb tünete?

Ha az alábbi tüneteket észleli magán, forduljon fogorvoshoz! Ha a barátja óvatosan jelzi Önnek, hogy kellemetlenné vált a szájszaga, ne megsértődjön, hanem legyen hálás a jelzésért. Jót akar! A mozgó fogakat nem mindig veszi észre, de az alábbiak hamarabb feltünhetnek. Íme a 4 legfontosabb tünet:

  1. Rossz lehelet vagy rossz szájíz, ami nem múlik fogmosás után sem
  2. Vörös, duzzadt fogíny. Az ínypapillák teteje nem éles, hanem lekerekedett.
  3. Vérző, érzékeny fogíny, fogmosáskor látható vérzés a fogkefén, köpetben.
  4. Harapáskor, rágáskor érzékeny fogak.

A fogínysorvadás kezelés akkor hatékony, ha Ön idejében lép! Ha a fenti tüneteket tapasztalja, lépjen!

Mennyire gyakori a fogágygyulladás, vagy parodontitis?

Egy amerikai kutatás szerint a parodontitis (köznyelvben fogínysorvadás, bár ez így orvosi szaknyelv szerint nem helyes), a felnőtt lakosság 40%-a érintett. Súlyos formájának gyakorisága 11%! Ez azt jelenti, hogy minden tizedik embernél súlyos fogágybetegség alakul ki!

Mennyire kritikus? Mikor kérjen fogínysorvadás kezelést?

A problémakör nagyon kritikus, mert a tét az Ön fogainak elvesztése. A mozgó fogak egy előrehaladott fogágybetegségről árulkodnak, amely azonnali orvosi beavatkozásért kiált. A fogak idő előtti elvesztésének lehetősége mellett, a mély szövetekben zajló krónikus gyulladás általános egészségügyi kockázatokat is rejt magában, növeli a gócbetegség kialakulásának veszélyét.

Az alábbi képeken fogágypusztulás látható. A fogak enyhén mozgathatóak. Mivel a fogíny látszólag a fogak nyak körül tapad, a páciens nem gondolt fogínysorvadásra, ezért sokáig nem jött el fogkőlevételre sem. A fogkövek a fognyaki részen súlyos pusztítást végeztek. Mivel a páciens 35 éves, a regeneráció még szerencsére gyors. A fogínysorvadás kezelés még időben történt.

Mi az oka a mozgó, mozgatható fogak kialakulásának?

Fogágybetegség kezdetben felszíni fogínygyulladás, később megy át fogágybetegségbe, illetve fogínysorvadásba. A folyamat során, az íny elválik a fognyaki területen a fogtól, és így az íny és a fog között idővel egyre mélyülő fogínytasak alakul ki.

Az ínygyulladás alatt a mélyben a fogágyat alkotó csontszövet folyamatos lebomlása zajlik. Ennek következménye, hogy a fog tartószerkezete meggyengül, elbomlik, így a fogak meglazulnak és kritikus esetben ki is esnek.

Melyek a fogínysorvadás kezelés lehetőségei?

Mozgó, mozgatható fogak esetén, a háttérbetegséget, a fogágybetegséget kell kezelni. A fogínysorvadás kezelés során mindig az alapoktól kell elindulni. Először alapos szájhigiéniai kezelések, később egyre mélyebb ínykezelések következnek. A fogak mozgathatóságának megakadályozására a fogak összesínezését javasoljuk.

Ez azonban inkább tüneti terápia, azaz önmagában nem ad megfelelő megoldást. A kezelés csak a parodontológiai (fogágy terápiájával foglalkozó) kezelésekkel együtt lehet sikeres. Lássuk tehát, melyek a fogínysorvadás kezelés egymásra épülő lépései:

Professzionális szájhigiéniai kezelés

Ez minden típusú fogágybetegség kezelésének alapja, mindig ezzel kell kezdeni. Létezik hagyományos ultrahangos kezelés, vagy speciálisan felépített, a hagyományosnál finomabb és hatékonyabb technológiát alkalmazó fogíny terápia, az Irányított Biofilm Terápia. Ez 2023-ban Svájcban már az első helyen választott fogínykezelési és megelőzési módszer!

A fogínysorvadás kezelés legnagyobb lehetősége a megelőzésében rejlik! Az Irányított Biofilm Terápia nem csak a legértékesebb megelőző kezelés, de a program része a megfelelő edukáció és nyomonkövetés, mely a fogínysorvadás és fogágygyulladás megelőzésének egyik legfontosabb eszköze.

Antimikrobiális foto dinamikus terápia

Rendkívül hatékony gyulladáscsökkentő módszer! A szájhigiéniai kezelés után, a rezisztens (makacsul fennálló) kórokozók fájdalommentes és gyógyszermentes elpusztítására alkalmazzuk. Abban az esetben javasolt, ha a mozgatható fogak mellett, Önnek régóta fennálló fogínyvérzéssel kapcsolatos problémái is vannak.

Irányított Biofilm Terápia

Az íny újbóli tapadása érdekében a fogkövektől megtisztított fognyaki terület alapos lesimítására van szükség. Erre speciális polírozó technológia alkalmas, mellyel a fogínysorvadás miatt szabaddá váló fognyaki, gyökérfelszíni rész megfelelő kezelése lehetővé válik. Ez a fogínysorvadás kezelés legjobb megelőző módszere!

A Svájci EMS, Irányított Biofilm Terápia rendszerén belül egyedülálló technológia érhető el a polírozásban is, így az íny visszatapadásának esélyei jobbak lehetnek. Szintén egyedülálló az EMS által kifejlesztett ultrahangos módszer, mely a hagyományosnál finomabb, ezzel fájdalommentesebb kezelést tesz lehetővé.

Irányított Biofilm teráoia fogínysorvadás kezelés

Fogíny zárt kürettálása

Ez a kezelés már komolyabb fogágybetegség esetén jön szóba. A fogak lehetnek stabilak, vagy mozgathatóak. A fogínysorvadás kezelés sikere a tapadásveszteség mértékén múlik. Tobábbi fontos tényező a páciens kitartó hozzáállása, hiszen számos alkalommal kell eljönni a rendelőbe.

A fogíny küretteálás lényegében a szabaddá vált gyökérfelszínei terület mélytisztítása. Ezekre a mély fogínytasakokba az ultrahangos fogtisztítás már nem ér el, ezért speciális kézi műszerekkel történik a gyökérfelszín megtisztítása. A kezelés a mély tasakokban levő fogkőfelrakódások, gyulladásos szövetek eltávolítására szolgál.

A kezelést eredményességének érdekében a terápiát jó kiegészíteni Irányított biofilm terápiában alkalmazott ultrafinom polírozással, illetve esetenként antimikrobiális fogínyterápiával is, hogy a fertőzést megszüntessük.

Parodontális lézer terápia

Ez a kezelés komolyabb fogágybetegség esetén jön szóba, a fenti, mechanikai tisztítások után. Nézzük, melyek a lézerterápia kezelési lehetőségei:

  • a mély tasakokban levő gyulladásos szövetek kíméletes eltávolítása (nem a fogkövek, azokat előtte el kellett távolítani!),
  • biostimulatív hatás, mely a fogágyszövetek regenerációját segíti elő,
  • jobb tapadás elérése, ezzel az enyhén mozgatható fogak stabilizálása

Mozgatható fogak sínezése

Ez a fogínysorvadás kezelés utolsó, kiegészítő terápiája. A sínezés előtt tehát mindig szükség van a fogak alapos tisztítására és egyéb fogínyterápiákra. A fogak sínezése rugalmas, egyben fix sínezést jelent. Ez egyszerre biztosítja a rágás közben fellépő rágóerők megfelelő közvetítését a foagkra, miközben kellő tartást biztosít a fogak újabb elmozdulása ellen.

Minél jobban elmozdultak a fogak egymástól, annál nehezebb megfelelően esztétikusan elhelyezni a sínt. Ennek az az oka, hogy a fogágy pusztulásával a fogak közt rések alakulnak ki. A réseket át kell fednie a sínnek, illetve a sínt beborító kompozit műgyantának.

Mozgó fogak esetén ezért a fogínysorvadás kezelés esztétikus megoldása sokszor komoly kihívást jelent a fogorvos számára. Amennyiben a fogak a fogágybetegségen túl tömöttek vagy szuvasak, szóba jön a foga teljes borítókoronával történő sínezése is.

Az elkészített sín és a fogíny között mindig tisztítható rést kell hagynia a fogorvosnak. Ezt a területet otthon Önnek tisztítania kell, különben a fogínygyulladás kiújul, és az egész terápia sikertelen lesz.

Mennyi időt nyerhet a fogínysorvadás kezeléssel?

A szükséges terápiás protokoll teljesítésével, majd a javasolt otthoni és rendelői higiéniai kezelések rendszeres alkalmazásával még komoly fog mozgathatóság esetén is több évvel el lehet tolni a fogak végleges elvesztését! Számos olyan páciensünk van, akik a teljes protokoll elvégzése után negyedévente járnak vissza ultrahangos tisztításra és polírozásra.

A legolcsóbb rendszeres megelőző, illetve karbantartó protokoll a hagyományos ultrahangos kezelést és Air-Brush sópolírozást tartalmazó kezelés, melyet rendelőnkben az Optimum ultrahangos fogkőeltávolítás csomagon belül kedvező áron érhetnek el pácienseink.

A drágább, egyben hatékonyabb, fájdalommentesebb és egyben a visszíhúzódott fogínyhez és fognyakhoz kíméletesebb megelőző, fogínysorvadás kezelés, illetve karbantartó terápia az Irányított Biofilm Terápia. Úgy tapasztaljuk, hogy 40 év felett a páciensek nagyobb része ezt a megelőző kezelést választja.

Fogínysorvadás kezelés ultrahangos fogkőeltávolítással

 

Kell e fogCT a fogínysorvadás kezelés közben?

A meglazult, mozgó fogak terápiájának első lépése az alapos tervezés. Az álalpotfelmérés során alap szinten panoráma röntgen készül. Ez egy jó átnézeti képet ad a fogakról és  acsontról, de nem elég pontos. A fogínytasakok mélységének meghatározásához, az esetleges gócproblémák kiszűréséhez 3D fogCT re lehet szükség a fogínysorvadás kezelés megtervezéséhez.

Általános szabály, az ALARA elv, azaz: röntgent csak olyan mértékben alkalmazzunk, amennyira az feltétlenül szükséges. Ezért a fogínkezelés terápia során nem készül minden esetben 3D Fog Ct, csak azokban az esetekben, ha a terápia pontosítására van szükség.

Sok esetben a fogCT annak eldöntésében is segítséget nyújt, hogy egy súlyos állapot esetén egyáltalán belekezdjünk ez a mozgó fog vagy fogak kezelésébe, vagy műtéti terápiát, azaz foghúzást, majd később fogpótlást készítsünk.

A 3D CBCT ezentúl képet adhat a folyamatról is, például összehasonlíthatjuk a folyamat progresszióját az időben előre haladva.

Fogínysorvadás kezelés és fogbeültetés – pro és kontra

Sokszor kerülhet a fogorvos döntés helyzetbe: melyik a jobb megoldás? Eltávolítani a beteg fogakat, megvárni a gyógyulást, majd fogbeültetéssel pótolni az elvesztett fogakat, vagy pedig küzdeni a gyulladás ellen és megtartani a mozgó fogakat a fogínysorvadás kezelés során, amíg csak lehetséges?

A válasz egyáltalán nem egyértelmű, ezért esete, és páciense válogatja!

Ami a fogbeültetés felé viheti a voksot az a gyulladás gyors megszüntetése. A fogínysorvadás kezelés ugyanis hosszú folyamat. Amennyiben eközben a pácines esetleg nem elég kitartó, vagy a fertőzés ereje nagyon masszív, illetve a páciens immunrendszere nem megfelelő (például cukorbetegség, dohányzás szerepel az anamnézisben), úgy jobb emgoldás lehet a fogak eltávolítása.

A gyulladás hosszú idő alatt ugyanis tovább bontja a csontot, így a fogbeültetés lehetőségeit erősen szűkiti. A fogínysorvadás során ugyanis nem csak a fogak, hanem az azokat tartó csontszövet is elveszik, így az implantátum csavarok beültetésének esélye folyamatosan csökken. Sajnos a fogínysorvadás épp a csontos fogágy lebomlása miatt okozza a fogak elvesztését, ez a fogbeültetés szempontjából sem kedvező.

Send this to a friend