Menü

+36 1 315 4545 | 1137 Budapest, Szent István körút 10. 3.em 8. | My Budapest Dental
| Dr. Pattogató Rita

Műfogsor tisztítása

Műfogsor tisztítása

Mi a fogpótlás?

Fogpótlásnak nevezünk minden olyan fogtechnikus által készített fogművet, amely valamilyen kapcsolatban áll a fogakkal, hiányzó fogakat pótol vagy amelyet még meglévő fogakon rögzítünk. A fogpótlás lehet:
 • rögzített fogpótlás - ide tartoznak a betétek (azaz inlayek), a koronák, valamint a hidak
 • kivehető fogpótlás - ezen belül pedig részleges és teljes fogpótlásokat különböztetünk meg, annak függvényében, hogy hány fogat szükséges pótolni

Milyen a jó fogpótlás?

Egy fogpótlás feladata nem csupán a hiányzó fogak pótlása, hanem azok funkcióinak, azaz a rágásnak, a beszédnek és nem utolsó sorban az esztétikumnak a természeteshez hű helyreállítása, valamint a foghiány okozta elváltozásoknak (így a fogvándorlásnak vagy a megmaradt fogak túlterhelésének) a megelőzése. Ugyanakkor a fogpótlásnak használat közben nem szabad károsítania a maradék fogazatot, a pótlással szomszédos ínyt vagy a szájüreg egyéb lágyrészeit (nyelv, szájfenék, orca). A pótlásnak olyan anyagból kell készülnie, amit a szervezet könnyen elfogad, és ami nem okoz allergiás reakciót. Nem károsíthatja a szájüreg képleteit (íny, nyelv, szájnyálkahártya), sem a szervezet egészét. A fogpótlások minden esetben olyan anyagokból készülnek, amelyeket könnyen lehet tisztítani. Felszíneit polírozzák, hogy az ételmaradék ne tapadhasson meg rajta.

Hogyan tisztítsuk a fogpótlásokat?

Függetlenül az elkészített fogmű típusától, ezeket lehetőség szerint minden étkezés után tisztítani kell. A rögzített pótlásokat ugyanúgy tisztítjuk, mint meglévő fogainkat. A fogak és a pótlások érintkezési pontjainak tisztítását érdemes kiegészíteni fogselyem használatával. A hidak és az íny közti réseket speciális fogselyem (superfloss) vagy fogközi fogkefe segítségével kell tisztítani. Ha nagyobb kiterjedésű hidakról van szó, akkor érdemes beruházni egy szájzuhanyba: nemcsak a legkisebb réseket tisztítja tökéletesen, de a fogínyt is hatékonyan masszírozza. A kivehető részek tisztítására legalkalmasabbak az erre a célra külön kapható, nagyobb fejű kefék.

Mennyi időre készül egy-egy fogpótlás?

A fogpótlások viselési ideje azok elkészítési technikájától, anyagától , a fogászati státusztól és a páciens higiéniai szokásaitól egyaránt függenek. Ezért nagyon nehéz pontosan meghatározni a viselési időt. A fogsoroknál érdemes 2-3 évente alábéleléssel igazítani, amely megújítja a stabilitást és megelőzi a fogsor elrepedését. A hidak, koronák fél évenként való ellenőrzése mindenképp ajánlott. a sűrű kontrollal már időben észrevehető ha a páciens valahol nem éri el megfelelően a korona melletti területet, amelyet a korona széli záródása miatt nagyon alaposan tisztítani kell. Ha ezt időben észrevesszük és a páciens betartja a megfelelő higiéniai szabályokat elkerülhetjük az idő előtti szuvasodást a korona széle mellett.
AlphaBio®  fogászati implantátum
129 000 Ft145 000 Ft
Neo Biotech® titanium fogászati implantátum
139 000 Ft155 000 Ft
Nobel Biocare Replace CC® titanium fogászati implantátum
169 000 Ft185 000 Ft
Konzultáció, kezelési terv hozott CBCT
8 900 Ft
3 dimenziós Cone Beam CT röntgenfelvétel
12 000-20 000 Ft
Részleges ultrahangos fogkőeltávolítás
11 900 Ft

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink


Éppen olvassák...

“Az első fogorvosi rendelő
ahová félelem nélkül megyek!”

Union Dental
Szakértelem, tradíció, tapasztalat.
Budapest Dental több mint 15 éve.
Rendelőnk
1137 Budapest,
Szent István körút 10. 3.em 8.
Útvonaltervezés
Elérhetőségeink
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 1 315 4545
Nyitvatartás
 • Hétfő – Péntek
  08:00 – 20:00 
 • Szombat
  zárva
 • Vasárnap
  zárva
Információk
Kövessen minket

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.
© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.

BUDAPEST DENTAL
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.