Műfogsor tisztítása

Mi a fogpótlás?

Fogpótlásnak nevezünk minden olyan fogtechnikus által készített fogművet, amely valamilyen kapcsolatban áll a fogakkal, hiányzó fogakat pótol vagy amelyet még meglévő fogakon rögzítünk.

A fogpótlás lehet:

  • rögzített fogpótlás – ide tartoznak a betétek (azaz inlayek), a koronák, valamint a hidak
  • kivehető fogpótlás – ezen belül pedig részleges és teljes fogpótlásokat különböztetünk meg, annak függvényében, hogy hány fogat szükséges pótolni

Milyen a jó fogpótlás?

Egy fogpótlás feladata nem csupán a hiányzó fogak pótlása, hanem azok funkcióinak, azaz a rágásnak, a beszédnek és nem utolsó sorban az esztétikumnak a természeteshez hű helyreállítása, valamint a foghiány okozta elváltozásoknak (így a fogvándorlásnak vagy a megmaradt fogak túlterhelésének) a megelőzése. Ugyanakkor a fogpótlásnak használat közben nem szabad károsítania a maradék fogazatot, a pótlással szomszédos ínyt vagy a szájüreg egyéb lágyrészeit (nyelv, szájfenék, orca).

A pótlásnak olyan anyagból kell készülnie, amit a szervezet könnyen elfogad, és ami nem okoz allergiás reakciót. Nem károsíthatja a szájüreg képleteit (íny, nyelv, szájnyálkahártya), sem a szervezet egészét.

A fogpótlások minden esetben olyan anyagokból készülnek, amelyeket könnyen lehet tisztítani. Felszíneit polírozzák, hogy az ételmaradék ne tapadhasson meg rajta.

Hogyan tisztítsuk a fogpótlásokat?

Függetlenül az elkészített fogmű típusától, ezeket lehetőség szerint minden étkezés után tisztítani kell. A rögzített pótlásokat ugyanúgy tisztítjuk, mint meglévő fogainkat. A fogak és a pótlások érintkezési pontjainak tisztítását érdemes kiegészíteni fogselyem használatával. A hidak és az íny közti réseket speciális fogselyem (superfloss) vagy fogközi fogkefe segítségével kell tisztítani. Ha nagyobb kiterjedésű hidakról van szó, akkor érdemes beruházni egy szájzuhanyba: nemcsak a legkisebb réseket tisztítja tökéletesen, de a fogínyt is hatékonyan masszírozza. A kivehető részek tisztítására legalkalmasabbak az erre a célra külön kapható, nagyobb fejű kefék.

Mennyi időre készül egy-egy fogpótlás?

A fogpótlások viselési ideje azok elkészítési technikájától, anyagától , a fogászati státusztól és a páciens higiéniai szokásaitól egyaránt függenek. Ezért nagyon nehéz pontosan meghatározni a viselési időt. A fogsoroknál érdemes 2-3 évente alábéleléssel igazítani, amely megújítja a stabilitást és megelőzi a fogsor elrepedését.

A hidak, koronák fél évenként való ellenőrzése mindenképp ajánlott. a sűrű kontrollal már időben észrevehető ha a páciens valahol nem éri el megfelelően a korona melletti területet, amelyet a korona széli záródása miatt nagyon alaposan tisztítani kell. Ha ezt időben észrevesszük és a páciens betartja a megfelelő higiéniai szabályokat elkerülhetjük az idő előtti szuvasodást a korona széle mellett.

AlphaBio®  fogászati implantátum

133 000 Ft145 000 Ft

Neo Biotech® titanium fogászati implantátum

155 000 Ft169 000 Ft

Nobel Biocare Replace CC® titanium fogászati implantátum

185 000 Ft198 000 Ft

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink

Éppen olvassák...

Fájdalommentes orvoslás

Tömés után tudni illik

Erősen szuvas fog felépítésének lépései

“Az első fogorvosi rendelő ahová félelem nélkül megyek!”