1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Műtétek a szájban

Tartalomjegyzék

Fogbeültetés – műtétek

A fog implantációs műtét nagy odafigyelést és gondos tervezést igényel. A tervezés során az orvos 3 dimenziós CT felvételen már előre jól látja a csontot, a benne futó anatómiai képleteket, ereket, idegeket. Látja és mérni tudja a csont vastagságát, hosszát, szélességét. A mérések alapján lehet meghatározni, hogy a fogbeültetés aránylag egyszerűen, egyéb csontpótló műtétek nélkül elvégezhető e vagy kiegészítő, megelőző műtétekre lesz szükség.

Fogimplantációs műtét előtt

Fogbeültetés tervezése előtt nem csak a fogazati, hanem az általános egészségi állapotra is figyelni kell. A fogazatot tekintve, fogbeültetés csak teljesen egészséges íny és fogak mellett végezhető, így ennek megteremtése érdekében előkészítő kezelésekre lehet szükség, pl. fogkőeltávolítás, tömések, stb. Általános szempontból, jó egészségnek kell örvendeni, elhanyagolt cukorbetegség, magas vérnyomás, vagy biszfoszfonát (csontritkulás gátló gyógyszerek) szedése mellett fogbeültetés nem lehetséges. Véralvadás gátló szedése esetén is előkészületek szükségesek, a konzultáció a háziorvossal, haematológussal, kardiológussal a megfelelő vérkép érdekben szükséges.

Egyszerű eset – megfelelő csontkínálat

Szerencsés esetben a csont mind a 3 dimenzióban kielégítő méretű egy normál implantátum csavar behelyezéséhez. Az implantátum csavarok különböző átmérőben és hosszúságban kaphatóak. Az orvos, a csontkínálat alapján választja ki a legmegfelelőbb méretű csavart, úgy hogy az kellő mélységbe kerüljön a csontba, de ne érintse a közelben futó anatómiai képleteket, főleg ereket, idegeket, üregeket.

Minél fiatalabb korban történik a fogbeültetés, annál nagyobb esély van az egyszerű műtétre. Másik tényező, hogy a fog elvesztése mikor történt. Minél régebben, annál inkább elsorvadt a csont szerkezete a fog helyén, így az egyszerű fogbeültetés lehetőségei az idővel egyre szűkülnek. Az úgynevezett késleltetett fogbeültetés, általában a fogeltávolítást követő 3-12 hónapon belül történik meg, ez a legkedvezőbb, az esetleges gyulladások már meggyógyultak a fogeltávolítást követően, de a csont még nem kezdett el jelentősen sorvadni a foghiány helyén. A pontos időpont az eltávolított fog típusától, helyzetétől is függ.

A késői – sok évvel a fogeltávolítás utáni – fogbeültetések esetén a csontkínálat egyre rosszabb minőségű, a kihúzott fog helyén a csont elvékonyodik, megrövidül. Ilyen esetben egyre inkább kiegészítő műtétre van szükség az implantáláshoz.

Kiegészítő műtétek a fogbeültetés során

Az implantátum csavarok hossza és átmérője a rágáskor fellépő erők kívánta, statikai elveknek megfelelően vannak kialakítva. Amennyiben az implantátum csavarok közül a legrövidebb és legvékonyabb sem illeszthető be a csontba a szűkös, vékony csontkínálat, közelben futó ér vagy egyéb anatómiai képlet miatt, vagy el kell tekinteni az implantálástól, vagy bizonyos esetekben műcsont pótlással, saját csont beültetéssel, vagy arcüreg emelő műtéttel meg lehet növelni a csontkínálatot, így lehetőséget teremtve a fog implantációhoz.

Az adott szituáció függvényében a kiegészítő műtét vagy egyszerre történik az implantátum csavar behelyezésével, vagy egy önálló műtétet képez. Általában az önálló műtét után jóval később, 6-8 hónap múlva lehet csak a fogimplantátum csavart behelyezni és csak ezután indulhat el annak féléves gyógyulási ideje.

Csontpótlás műcsont segítségével

Elsősorban azokban az esetekben, mikor a csontnak, csak egy kisebb segítségre van szüksége ahhoz, hogy az implantátum csavart megtartsa. A csontpótló anyag helyben tartására bio membrán is szükséges. Leggyakrabban az implantátum csavarral egy időben történik a műcsont és membrán behelyezése is de ettől eltérő technika is lehetséges.

Az arcüreg emelő műtétek esetén is elsősorban műcsont beültetése történik.

Arcüreg emelő műtét

Felső kisőrlő és nagyőrlő, elsősorban felső 5 és 6 fogak foghiánya kapcsán kialakulhat olyan szituáció, mikor az arcüreg alapja alatt, rendkívül kevés mennyiségű, talán pár milliméter vastagságú csontszövet található. Ilyen vékony csontba az implantátum csavar egyszerű beültetése nem lehetséges. A csontbázis megnövelése érdekében az arcüreg alapjának felemelésével a nyálkahártya alá műcsont bevitele történik – ez az arcüreg emelő, vagy sinus-lift műtét. A műtétnek jelentős kockázati és szövődményes lehetőségei vannak, így csak indokolt esetben ajánlott, mikor egyéb fogpótlással a foghiány nem, vagy nagyon rossz eredményekkel lenne pótolható.

Csontpótlás saját csont segítségével

Nagy csonthiányok esetén saját csont – általában csípő lapátból vett csont – jelenthet megoldást, a megfelelő csontkínálat kialakítására. A műtét már kórházi körülményeket igényel, így a Budapest Dental rendelőben nem végezzük. Kívánságra szakemberhez tudjuk irányítani, aki megfelelő előkészületek után, kórházi háttérrel elvégezheti a beavatkozást.

A sok rizikótényező, illetve szövődmény lehetőség miatt egyébként ezt a beavatkozást ritkán találjuk jó megoldásnak, ennyire kevés csontkínálat esetén a várható kockázatok és előnyök elemzése után többnyire inkább alternatív fogpótlás készítését javasoljuk.

Send this to a friend