Menü

+36 1 315 4545 | 1137 Budapest, Szent István körút 10. 3.em 8. | My Budapest Dental
| Dr. Pattogató Rita

Nagyméretű szuvasodás kezelése

Nagyméretű szuvasodás kezelése

Betét – Inlay, avagy nagyméretű szuvasodások biztonságos ellátása

A fogászati szakzsargon, inlay vagy onlay névvel illeti azt a fajta fogtömés típust, melyet nem a fogorvos alakít ki rögtön a rendelőben a fogfúrás után, hanem lenyomat alapján a fogtechnikus készíti el. Az elkészült fogtömés formájú apró fogpótlás darabka a következő alkalommal a rendelőben kerül beragasztásra. Az inlay, vagy betét elsősorban nagyméretű szuvasodások esetén alkalmazható a fogak ellátására.

Hogyan alakul ki a nagy szuvasodás?

Rágófogak szuvasodása esetén gyakran előfordul, hogy a fog nagyon megrongálódik. A fognak sokszor több mint a fele hirtelen letörik - mély szuvas üreg miatt. Általában a két fog közötti területen megmaradó az ételmaradék a ludas, legtöbbször innen indul el a szuvasodás. Mivel rejtett helyen van, a fogkefe sem éri el így a szuvasodás alattomosan terjed a fog közepe felé. A felszín felől pedig semmi nem látszik, olyan, mintha a fog tökéletesen ép lenne. Végül, mikor a szuvasodás a fog belsejében alapos pusztítást végez, a felszín sem bírja tovább, a fog betörik és láthatóvá válik a hatalmas üreg.

Miért nem lehet a nagy szuvasodás után a fogat egyszerű fogtöméssel ellátni?

Lehetni lehet, csak épp hosszú távon nem biztonságos. Ennek okai a következőek:
 • Az egyszerű tömést ekkora üregben nagyon nehéz biztonságosan rögzíteni, könnyebben kieshet
 • Tömés készítésekor ekkora mennyiségű tömőanyag a megvilágításkor zsugorodhat, így a tömés széli záródása sérülhet, mely hosszú távon másodlagos szuvasodás kialakulását okozhatja
 • A megmaradt ép fogfelszíneket egy egyszerű tömés nem képes megvédeni, komolyabb restauráció szükséges
 • A nagy szuvasodás sokszor az íny alá is mélyen beterjed. Ezen a területen az érzékeny fogtömést nem lehet biztonságosan elkészíteni, ez másodlagos szuvasodáshoz vezethet.

Miért jobb az inlay, mint a tömés – ha a fognak több mint a fele hiányzik?

 • Biztonságosan rögzíthető
 • Megvédi a megmaradt ép fogszöveteket
 • A másodlagos szuvasodás esélye megfelelő szájhigiénia mellett sokkal kisebb
 • Amennyiben műanyagból, vagy porcelánból készíttetjük, tökéletesen esztétikus – a fogtechnikus művészi érzékkel alakítja ki a csücsköket és barázdákat
 • A fog eredeti formája, kontúrja tökéletesen visszaállítható
 • A kontaktpont rendszer (a mellette levő fogakkal való érintkezés) sokkal pontosabban kialakítható, mint normál fogtömés esetén. A kontaktpont rendszer tökéletes helyreállítása biztosítja, hogy az étel táplálkozáskor ne préselődjön be a fogközökbe, emellett biztosítja a rágóerő megfelelő eloszlását az összes fogon.

Inlay típusai

Az inlayeket a készítésükkor alkalmazott fogászati anyagok szerint csoportosíthatjuk. Az esztétikus csoportba tartoznak a módosított kompozit kerámia és a porcelán betétek, míg a kevésbé esztétikus fém ötvözetet tartalmazó csoportba tartozik a klasszikus öntött arany betét Módosított kompozit kerámia betétek Műanyag mátrixba ágyazott üvegszemcsék adják az alapanyagot. Kedvező árfekvése miatt ez a legtöbbet választott inlay típus. Esztétikailag tökéletes, jól zár, megbízható. IMAX Porcelán inlay A betét tiszta porcelánból készül. A módosított kerámia inlayt elsősorban esztétikájában múlja felül – az eredeti fogzománctól precíz fogorvosi és fogtechnikusi munka, illetve megfelelő színválasztás mellett nem lehet megkülönböztetni. Ugyancsak különbség a kompozit betétekhez képest, hogy a lepedék a sima felszínen kevésbé tapad meg, így a másodlagos szuvasodás esélye kisebb. A kompozit esztétikus betéthez képest drágább. Klasszikus arany inlay A fogorvosok kedvence, mégis manapság már nagyon kevés páciens választja. Az összes inlay közül a klasszikus arany inlay széli záródása a legjobb, így ez a legmegbízhatóbb betét. A pácienseket elrémisztően magas ára – az arany manapság az egekben – és arany színe tántorítja el.
Frontfog esztétikus fogtömés
18 900 Ft21 900 Ft
Kisőrlő fog esztétikus fogtömés
19 900 Ft22 900 Ft
Nagyőrlő fog esztétikus fogtömés
20 900 Ft23 900 Ft
Fognyaki esztétikus fogtömés
16 000 Ft18 000 Ft
Konzultáció, kezelési terv hozott röntgen alapján
8 900 Ft

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink


Éppen olvassák...

“Az első fogorvosi rendelő
ahová félelem nélkül megyek!”

Union Dental
Szakértelem, tradíció, tapasztalat.
Budapest Dental több mint 15 éve.
Rendelőnk
1137 Budapest,
Szent István körút 10. 3.em 8.
Útvonaltervezés
Elérhetőségeink
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 1 315 4545
Nyitvatartás
 • Hétfő – Péntek
  08:00 – 20:00 
 • Szombat
  zárva
 • Vasárnap
  zárva
Információk
Kövessen minket

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.
© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.

BUDAPEST DENTAL
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.