Nagyméretű szuvasodás kezelése

Betét – Inlay, avagy nagyméretű szuvasodások biztonságos ellátása

A fogászati szakzsargon, inlay vagy onlay névvel illeti azt a fajta fogtömés típust, melyet nem a fogorvos alakít ki rögtön a rendelőben a fogfúrás után, hanem lenyomat alapján a fogtechnikus készíti el. Az elkészült fogtömés formájú apró fogpótlás darabka a következő alkalommal a rendelőben kerül beragasztásra. Az inlay, vagy betét elsősorban nagyméretű szuvasodások esetén alkalmazható a fogak ellátására.

Hogyan alakul ki a nagy szuvasodás?

Rágófogak szuvasodása esetén gyakran előfordul, hogy a fog nagyon megrongálódik. A fognak sokszor több mint a fele hirtelen letörik – mély szuvas üreg miatt. Általában a két fog közötti területen megmaradó az ételmaradék a ludas, legtöbbször innen indul el a szuvasodás. Mivel rejtett helyen van, a fogkefe sem éri el így a szuvasodás alattomosan terjed a fog közepe felé. A felszín felől pedig semmi nem látszik, olyan, mintha a fog tökéletesen ép lenne. Végül, mikor a szuvasodás a fog belsejében alapos pusztítást végez, a felszín sem bírja tovább, a fog betörik és láthatóvá válik a hatalmas üreg.

Miért nem lehet a nagy szuvasodás után a fogat egyszerű fogtöméssel ellátni?

Lehetni lehet, csak épp hosszú távon nem biztonságos. Ennek okai a következőek:

  • Az egyszerű tömést ekkora üregben nagyon nehéz biztonságosan rögzíteni, könnyebben kieshet
  • Tömés készítésekor ekkora mennyiségű tömőanyag a megvilágításkor zsugorodhat, így a tömés széli záródása sérülhet, mely hosszú távon másodlagos szuvasodás kialakulását okozhatja
  • A megmaradt ép fogfelszíneket egy egyszerű tömés nem képes megvédeni, komolyabb restauráció szükséges
  • A nagy szuvasodás sokszor az íny alá is mélyen beterjed. Ezen a területen az érzékeny fogtömést nem lehet biztonságosan elkészíteni, ez másodlagos szuvasodáshoz vezethet.

Miért jobb az inlay, mint a tömés – ha a fognak több mint a fele hiányzik?

  • Biztonságosan rögzíthető
  • Megvédi a megmaradt ép fogszöveteket
  • A másodlagos szuvasodás esélye megfelelő szájhigiénia mellett sokkal kisebb
  • Amennyiben műanyagból, vagy porcelánból készíttetjük, tökéletesen esztétikus – a fogtechnikus művészi érzékkel alakítja ki a csücsköket és barázdákat
  • A fog eredeti formája, kontúrja tökéletesen visszaállítható
  • A kontaktpont rendszer (a mellette levő fogakkal való érintkezés) sokkal pontosabban kialakítható, mint normál fogtömés esetén. A kontaktpont rendszer tökéletes helyreállítása biztosítja, hogy az étel táplálkozáskor ne préselődjön be a fogközökbe, emellett biztosítja a rágóerő megfelelő eloszlását az összes fogon.

Inlay típusai

Az inlayeket a készítésükkor alkalmazott fogászati anyagok szerint csoportosíthatjuk. Az esztétikus csoportba tartoznak a módosított kompozit kerámia és a porcelán betétek, míg a kevésbé esztétikus fém ötvözetet tartalmazó csoportba tartozik a klasszikus öntött arany betét

Módosított kompozit kerámia betétek
Műanyag mátrixba ágyazott üvegszemcsék adják az alapanyagot. Kedvező árfekvése miatt ez a legtöbbet választott inlay típus. Esztétikailag tökéletes, jól zár, megbízható.

IMAX Porcelán inlay
A betét tiszta porcelánból készül. A módosított kerámia inlayt elsősorban esztétikájában múlja felül – az eredeti fogzománctól precíz fogorvosi és fogtechnikusi munka, illetve megfelelő színválasztás mellett nem lehet megkülönböztetni. Ugyancsak különbség a kompozit betétekhez képest, hogy a lepedék a sima felszínen kevésbé tapad meg, így a másodlagos szuvasodás esélye kisebb. A kompozit esztétikus betéthez képest drágább.

Klasszikus arany inlay
A fogorvosok kedvence, mégis manapság már nagyon kevés páciens választja. Az összes inlay közül a klasszikus arany inlay széli záródása a legjobb, így ez a legmegbízhatóbb betét. A pácienseket elrémisztően magas ára – az arany manapság az egekben – és arany színe tántorítja el.

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink

Éppen olvassák...

Stresszoldás homeopátiával

A fogíny is megérdemli az ápolást

Én miért nem látom ha lyukas a fogam

“Az első fogorvosi rendelő ahová félelem nélkül megyek!”