Nem az a fogkő a veszélyes, ami látszik, hanem amelyik nem!

Ha Ön az ultrahangos fogkőeltávolítást és a fogászati kezeléseket csak egy kellemetlen, fájdalmas epizódnak tartja, amiért ráadásul fizetnie kell, talán ne olvasson tovább! Ha szeretné a fogkőhöz, fogkőlevételhez, sőt a fogászathoz való hozzáállását megváltoztatni, és egészségben élvezni a fogai adta gyönyöröket még idős korában is, bátran olvasson tovább!

A fogkő veszélyes. Sok blogot írtam már erről, de sajnos kevesek ébrednek. A székbe beülő pácienseim 70-80%-nál ugyanúgy ott a felgyülemlett fogkő, és sokuknál 35-45 éves korukra már enyhén mozgathatóak az alsó metszőfogak. A fogkő pedig egy igen egyszerű eljárással, az ultrahangos fogkőeltávolítás során megszüntethető. Igaz, rendszeresen, egy vagy félévente ismételni kell. 

Fogkő, amit a páciens is lát… és a másik érez

Azok a fogkövek, amiket Ön a tükörben lát, íny feletti fogkövek. Ezek egyszerűen csak csúnyák, és sajnos kellemetlen szagúak, de egyéb egészségügyi problémát nem okoznak. Az esztétika és a szájszag persze lehet figyelemfelhívó tényező, de tény, hogy ez sok embernek nem tűnik fel. Lehet, hogy nem értik, miért kerülik őket, vagy fordulnak el tőlük, és nem jön össze a gondolat, hogy a szájszag és a sötétlő fogkövek is felelősek lehetnek ezért.

Fogkő az íny alatt is.

Néhány évvel ezelőtt nekem is volt egy kellemetlen köröm ezzel. Egy baráti társaságban volt egy nagyon kedves, jó fej srác, ám rettenetesen kellemetlen szájszaga volt. Nehéz volt beszélgetni vele, hiszen folyamatosan átlengte a levegőt a körülötte lévő elviselhetetlen szájszag.

Napokba telt, míg rávettem magam: Egy életem, egy halálom, mégiscsak fogorvos vagyok, ez egy normális ember, aki nem is tud róla, mi a helyzet a szájában, bizony beszélek vele…
hát kellemetlen szitu volt, de beszéltem vele… nehéz volt átélni, kibírni, ahogy elszégyelli magát, eközben látszott hogy hálás a megosztott tényekért. Nem volt bennem ítélkezés, de el sem akartam bújni az információval… Azóta is jóban vagyunk, rendszeresen jár hozzánk a dentalhigiénikusokhoz fogkőlevételre. A Guided Biofilm Therapyt kapja évente egyszer. 

Köszöni jól van, én nem érzem a szájszagot, a fogai, ínye gyönyörű rendben vannak. Egy tudatos, intelligens emberről van szó, aki a szégyenben való elmerülés, vagy másokra való dühös kivetítés helyett a cselekvést választotta. Rendszeresen, ő megy elébe a bajnak, nem várja meg, míg az megérkezik. Megtanult helyesen fogat mosni, így az éves egy kezelés számára elegendő.

Fogkő – ami egészségügyi szempontból is káros – intelligens baktérium kolóniák

Alsó metszőfogak, fogkő

Egészségügyi szempontból a baj az íny alatti területtel van, amit Ön viszont nem lát! Az íny alatti területen levő fogkő, illetve annak felületén megtapadt számos baktérium ellen az immunrendszer – jogosan – gyulladással reagál. A gyulladás során olyan faktorok szaporodnak fel, amik megpróbálják elpusztítani a baktériumokat. Ez rendben is van, azonban a fogkő marad, a baktérium kolóniák híznak, érnek, egyre komolyabb baktérium szövetségek alakulnak ki. 

A baktérium kolóniák igen intelligensek! Ahogy a fogkő, illetve az azon megtapadó lepedék vastagszik, egyre mélyebbre adják le az infót és a tudást. Így történik meg az, hogy az érett plakk mélyén már teljesen anaerob baktériumok is megélnek (ilyenek az ínyfelszíni rétegben nem tudnak megélni). Az anaerob baktériumok azonban még károsabbak, hatásukra az ínygyulladás mellett már a csontszövet, a fogat tartó csontszerkezet is bomlani kezd!

Legkitettebb zóna: alsó metszőfogak

A nyelv alatt a metszőfogak mögött apró nyálmirigyek helyezkednek el. Az apró mirigyek rendszeresen fecskendezik be a nyálat a szájüregbe, ezen a területen az alsó metszőfogak nyaki részére. Még egy hasonlóan komoly nyálmirigy kivezetés van a felső hatos fogak nyakához. Ezért ezen a két területen, az alsó metszőfogak nyakánál a nyelv felőli részen, illetve a felső hatos fogak nyakánál az orca felőli részen, sokkal több fogkő keletkezhet, mint a többi fogak területén.

Az alsó metszőfogak azonban vékony gyökerű kis fogak, stabilitás szempontjából harmadik értékű azaz gyenge fogak. Ez tehát azt jelenti, hogy két szempontból is kitettek:
egyrészt itt gyűlik fel a legtöbb nyál, másrészt vékonyak, néha elég rövidek is a gyökerek. Ha ezeken a fogakon nem végzünk rendszeresen fogkőeltávolítást, a mai étkezési szokások mellett (pépesebbek, krémesebbek, puhábbak az ételek) az alsó metszőfogak mellett a csont hamar pusztulásnak indulhat. Számos 40 éves kort sem elért páciensem van, akiknek az alsó metszőfogai már enyhén mozognak. Az 50 es korosztályban már rendszeres a sínezés, majd sokszor már a fog menthetetlen. Pedig az egész fogelvesztés mizéria megelőzhető lett volna!

A rendszeres fogkőlevétel tehát elengedhetetlen ezeknél a fogaknál, ha nem szeretnénk idő előtt elveszíteni őket! Ha az ember, a tükörbe nézve már feketés fogköveket lát, akkor már hatalmas tömegek vannak az íny közeli, alatti területen! Ezt semmiképp ne várjuk meg! Legyen a fogkőlevétel inkább egy rendszeres, tudatosan a naptárba beépített, önmagunk egészségébe befektetett szolgálat! A tudatos ember nem reagál, hanem megelőz!

A testet nem kizsigerelni, hanem szolgálni kellene!

Az egészségről való gondolkodás fejleszthető! A szülőktől, kisgyermekkorban tanult sztereotípiák, gondolatok igen berögzöttek lehetnek, de felnőttként mindenki képes lehet ezeket a berögződéseket feloldani! 
 
A fogkőlevételre, fogorvosi kezelésekre lehet úgy is gondolni, mint egy kellemetlen epizódra, ahol az egészet belengi a fájdalomról alkotott ködös ellenállás, nem beszélve a fizetnivaló összegről, amiből szívesebben venne mondjuk egy új ruhát, vagy használati tárgyat. Ha ilyen ellenállással megy neki, az ultrahangos fogkőlevétel nem is fog többet jelenteni egy fájdalmas kellemetlenségnél, amiért ráadásul fizetnie is kell.
 
A tudatosság fejlődésével azonban az ember rádöbben a Valóságra. Az élet leírhatatlan gyönyörűségeire, melyek közül az egyik igen csodálatos dolog maga az emberi test. A fogak is az emberi test része, elképesztően csodálatos kis szervek.
Ilyenkor a test szolgálata már alapvető szükségletté válik. Már nem kizsigerlem, hanem szolgálom a testem! Innen nézve a fogkőlevétel már egy egész más értelmet nyer. Egy önmagamra fordított adást, mellyel megelőzhetem a fog elvesztést, hogy idősebb koromban is élvezhetem a fogaim adta előnyöket, mint amilyen a megfelelő rágás, beszéd vagy mosoly!

Kezdődő szuvasodások és fogkövek fiatal, kb 25 éves páciensnél.

Miben segíthet az irányított biofilm terápia, vagy Guided Biofilm Therapy?

Az ultrahangos fogkőeltávolítás ma már többféle lehet, az alkalmazott technológia függvényében. A hagyományosan megszokott ultrahangos fogkőeltávolítás is megfelelő, de azért ma már elérhető ennél jobb módszer is. Igaz, az eljárás a technikai hátterének megfelelően drágább, de hosszú távon sokat nyerünk vele, mégpedig ép és egészséges fogakat.

Ráadásul, ha már test szolgálatban gondolkodunk, érdemes valóban fájdalommentes, vagy minimális fájdalommal járó eljárást választani, amit a testünk, fogínyünk, fogunk megérdemel. Hatékonyabb a kezelés, és ráadásul még jó érzéssel is megyünk haza, ahelyett hogy csúnyán megkínzottnak éreznénk magunkat!

Az irányított biofilm terápia egy aránylag új módszer, melyet egy igen finoman tervezett modern technika segít. Egyedülálló szisztéma, mely mélyebb tasakok esetén is fájdalommentesen, vagy igen enyhe fájdalommal járó kezelést biztosít. Az Air-Flow por, melyet alkalmaz, csupán 14 mikron szemcseméretű, – a hagyományos módszerek 40-50 mikronosak – így ez a létező legfinomabb szemcseméret a fogászatban. Ez azt jelenti, hogy az eljárás minimálisan abrazív, azaz képes úgy eltávolítani a biofilmet, hogy közben érintetlenül hagyja a fogzománcot. Az irányított biofilm terápia részleteiről itt olvashat bővebben.

OPTIMUM szájhigiéniai csomag - dentalhigiénikus végzi

22 900 Ft29 900 Ft

PRÉMIUM szájhigiéniai kezelés csomag: Irányított Biofilm Terápia

32 750 Ft42 500 Ft

ALAP szájhigiéniai kezelés - dentalhigiénikus végzi

19 900 Ft25 900 Ft

Prémium Beyond Bleaching: Peroxidos fogfehérítés A HÓNAP VÉGÉIG 30% KEDVEZMÉNNYEL!

85 000 Ft120 000 Ft

Peroxidmentes fogfehérítés a legérzékenyebb pácienseknek is! A HÓNAP 40% kedvezménnyel!

29 500 Ft49 900 Ft

Komplex szájhigiéniai csomag fogkőleszedéssel, fogfehérítéssel! A HÓNAP VÉGÉIG 30% KEDVEZMÉNNYEL!

55 500 Ft79 800 Ft

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink

Éppen olvassák...

Luxuscikk az arany inlay? Most kiderül!

Gócbetegség és hajhullás vonatkozásai

Legyen büszke a mosolyára

“Az első fogorvosi rendelő ahová félelem nélkül megyek!”