Menü

+36 1 315 4545 | 1137 Budapest, Szent István körút 10. 3.em 8. | My Budapest Dental
| Dr. Pattogató Rita

Nincs panaszom, miért van hat lyukas fogam?

Nincs panaszom, miért van hat lyukas fogam?
Géza tavaly múlt el 40. Szereti az édességet, de saját bevallása szerint rendszeresen mos fogat. Bár nincs semmi panasza – esetleg néha kicsit vérzik az ínye fogmosáskor. Időnként édesre, vagy hidegre valami érzékeny, mintha valami le is tört volna. Lehet, hogy kell majd egy fogtömés… Szóval, mint mondtam, nincs semmi panasza, de már rég járt fogorvosnál, így kért egy állapotfelmérésre időpontot.

Ha nincs semmi panasz, mégis miért van hat lyukas fogam?

Az állapotfelmérés fájdalommentes volt. A röntgen gyors és profi. A fogorvos kedves, nagyon is kedves ráadásul érthetően elmagyarázott mindent. Géza mégis értetlenül áll… Nincs semmi panasza, mégis 2 oldalas kezelési tervet készített a fogorvos! Hat lyukas fogba kell fogtömés. Az egyikben olyan mély a fogszuvasodás, hogy a kezelési terv a gyökérkezelés lehetőségét is feltünteti. Sok a fogkő, fogkőeltávolítás kell. Az ínyt érdemes lenne alaposabban kezelni, antimikrobiális fotodinamikus terápiával és lézerrel, mert elindult a fogágy pusztulás a rágófogaknál. A legegyszerűbb verzió is több mint százezer forintos költség! Mi történik!? Hogy lehet ez!?

A "kicsit vérzik az ínyem, néha érzékeny a fogam" – ez miért nem panasz?

Ahogy Géza értetlenül áll, ugyanígy értetlen a fogorvos is. Miért mondja Géza az egyik mondattal azt, hogy nincs panasza, a másikkal pedig nagyon is érthetően mutatja a bal felső hatosát, amiben egy hatalmas szuvas üreg tátong, hogy talán letört belőle valami, meg hogy érzékeny is. Az íny szinte minden fog körül duzzadt és lilás színű. Sok helyen fogkő felrakódás látszik és bizony kellemetlen a szájszag is. Több helyen kell fogtömés. Röntgennel is meg lehet erősíteni még vagy 5-6 helyen a közepes fogszuvasodást és a bal felső hatos, szinte menthetetlen, a szuvas rész már a fogideghez nagyon közel jutott. Még jó ha nem kell kihúzni. És Géza csak tavaly múlt 40 éves.

A fogak fizikai betegségei és a szubjektív birodalom

Hogyan lehet az, hogy a fizikailag látható, érezhető tények, mint a fogínyvérzés és a fog érzékenység, az érezhetően letört fog, a szubjektív világban, Géza belső élményei szerint lényegében nem léteznek. Hogyan lehet ezeket a fizikai tényeket úgy fordítani, hogy nincs is panasz? Hogyan lehet ennyire nem tudni róla, hogy kezelésre, fogtömésre van szükség? Erre egy válasz van: a kapcsolat hiánya. A belső és intim kapcsolatról van szó, saját belső lényünk felé. Belső lényünk, és annak temploma, a testünk felé. Gézánál ez hiányzik, ez a kapcsolat. Ezt a kapcsolatot gyermekkorban a szülő építi fel a gyermekben, azzal hogy szeretettel mosdatja, ápolja és megmutatja neki, hogy milyen érték az egészség és az egészséges emberi test. Azzal, hogy megmutatja, törődésre, alázatra és szeretetre van szükség. Később, felnőtt korban ennek a kapcsolatnak a megléte vagy hiánya nagyban befolyásolja az egészséget, így a fogak egészségét is. A fogínyvérzés, fogszuvasodás így a fogtömés is elkerülhető a rendszeres, alapos és tudatos fogápolással.

A kapcsolat mindennél fontosabb. Nem csak kifele. A jó belső kapcsolat az egészség, így az egészséges fogak alapja is.

Ha gyermekkorban az egészséges, erős és szeretetteljes kapcsolat nem alakult ki a testtel, annak ápolásával kapcsolatban, akkor nem lesz, aki tudatosan és szeretettel gondját viselje a fogaknak sem. Nem lesz, aki a legnagyobb odafigyeléssel és tudatossággal mossa majd meg a fogakat reggel és este. Nem lesz, aki utánajár az interdentalis kefe hatékonyságának, nem lesz, aki beszerzi és a fogközöket is alaposan megtisztítja majd, hogy megelőzze a foga oldalsó felszínének ravasz szuvasodását. Nem lesz, aki elviszi a saját testét félévenként, de legalább évenként egyszer a fogorvoshoz. És így nem lesz panasz sem, akkor sem, ha odabent már „ég a ház”.

A kapcsolat a fogakkal és a testtel felépíthető. A kapcsolat építés a saját felelősségünk felvállalása.

Akinek nincs meg a jó belső kapcsolata saját magával, annak sokáig nem lesznek panaszai, hiszen a kapcsolat hiánya sok mindent kitakar. Az elme ilyenkor könnyen elbagatellizál, fontos tüneteknek nem tulajdonít túl nagy jelentőséget. Csak ha már akkora a baj, hogy átüti az elme szőtte illúziókat, akkor ébred. Sokszor azonban ez már késő, bizonyos testi folyamatok, mint például egy foghúzás már visszafordíthatatlan károkat hagy maga után.

A fogai valódi kincsek! Egy életen át van rájuk szüksége Önnek is!

Egy lehetőség azonban van: a döntés mindenki kezében ott van. Ha ő maga nem tudja pontosan, mi történik a szájban, a fogorvos épp erre van – kérdezzük meg hát őt! Félévenként, de legalább évenként egyszer menjen el Ön is fogorvosi állapotfelmérésre. Kerüljön kapcsolatba legalább abban a fél órában a fogaival. Szánjon tudatosan időt erre a kapcsolatépítésre. Hallgassa meg a fogorvos szájából a panaszokat, amiket a saját fogai mondanak, de Ön nem hall meg. „Hallgassa meg a fogait”, és tudja meg, mire van szükségük. A fogai valódi kincsek! Egy életen át van rájuk szüksége Önnek is!
Frontfog esztétikus fogtömés
18 900 Ft21 900 Ft
Kisőrlő fog esztétikus fogtömés
19 900 Ft22 900 Ft
Nagyőrlő fog esztétikus fogtömés
20 900 Ft23 900 Ft
Fognyaki esztétikus fogtömés
16 000 Ft18 000 Ft
Konzultáció, kezelési terv hozott röntgen alapján
8 900 Ft

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink


Éppen olvassák...

“Az első fogorvosi rendelő
ahová félelem nélkül megyek!”

Union Dental
Szakértelem, tradíció, tapasztalat.
Budapest Dental több mint 15 éve.
Rendelőnk
1137 Budapest,
Szent István körút 10. 3.em 8.
Útvonaltervezés
Elérhetőségeink
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 1 315 4545
Nyitvatartás
  • Hétfő – Péntek
    08:00 – 20:00 
  • Szombat
    zárva
  • Vasárnap
    zárva
Információk
Kövessen minket

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.
© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.

BUDAPEST DENTAL
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.