1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Olcsó és a drága megoldások

Tartalomjegyzék

Olcsó és drága fog implantátumok – hogyan hozzunk megfelelő döntést fogbeültetés esetén a beültetendő fog implantátum márkájáról?

Kuriózum fogászati kezelés helyett a fogbeültetés rutineljárássá szelídült a fogorvosi rendelőkben az elmúlt évtizedben. Számos fogászat kínálja fogbeültetési szolgáltatásait, és ha összehasonlítjuk a beültetett fog implantátum márka kínálatot, láthatjuk, hogy szinte minden rendelő más és más fogimplantátum rendszerrel dolgozik. Ha szeretne megfelelő döntést hozni, tájékozódjon a drágább és olcsóbb fogimplantátum márkák közötti különbségekről!

Mitől van ekkora különbség az egyes fog implantátum márka árak között?

A legnagyobb árkülönbséget azokban az esetekben tapasztaljuk, amikor egy régi, patinás, évtizedes kutatási múlttal rendelkező márkanevet – például a svéd Nobel Biocare vagy egy frissen a piacra került, általában távolkeleti márkájú, rövid távú fejlesztési háttérrel rendelkező fogimplantátum márkát vizsgálunk. A fejlesztési, azaz a tudás háttér mellett természetesen nagy különbség lehet a fogimplantátum anyagában, formájában, felületkezelésében, az implantátum és a felépítmény csatlakozási mechanikájában stb.

Az árkülönbséget természetesen a fogimplantátum műtéti díjában is tapasztalunk, hiszen tapasztaltabb, nagy rutinnal rendelkező, szakértő szájsebészek és implantológusok árképzése valamivel magasabb, mint a fiatalabb, ügyes, de mégis kevesebb tapasztalattal rendelkező kollégák esetében.

A fogászati rendelők nagy részében, így a Budapest Dental Fogászaton is, a fogimplantátum árlistában megadott ára együttesen tartalmazza a beültetendő titán vagy cirkon fogászati implantátumot és a beültetés műtéti díját.

Milyen fogászati implantátum családokat alkalmazunk a Budapest Dental Fogászaton és miért ezek mellett döntöttünk?

Rendelőnkben a hagyományos fog impalntátumok tekintetében a DenTiSystem® magyar fogászati implantátum rendszere, a svéd Brönemark® cég Nobel Replace® implantátum rendszere mellett döntöttünk. Mindkét cég több tíz éves tapasztalattal rendelkezik a gyártás területén és mindkét céghez komoly tudású implantológus – szájsebész orvosok adták a nevüket, akik a fejlesztésben, a gyakorlati tapasztalatok megszerzésében aktívan közreműködtek. A marketing nem elég, a terméknek bizonyítania is kell!

Mindkét márka kifejlesztette a hagyományos titán implantátum csavarok és titán felépítmények mellé a fémmentes cirkónium implantátum csavar és cirkónium felépítményeket is. A cirkónium anyagok megjelenésével lehetővé válik a még természetesebb korona elkészítése. Ezen termékek alkalmazására elsősorban az esztétikailag érintettebb területeken – a front régióban van szükség. (A rágózónában nincs szükség a jóval drágább cirkónium anyag megfizetésére.)

Tegye fel a legfontosabb kérdéseket a fogászati implantátumokkal kapcsolatban, mielőtt döntést hoz! Nem mindegy, hogy az implantátum csavarvezetése milyen. Hogyan formálták meg a fognyaki területet, milyenek a tapasztalatok az ínygyulladással az implantátum körül, ha ilyen előfordult vajon változtattak-e a nyaki formán? Milyen méretű és vastagságú implantátumok kaphatóak, van-e elegendő formájú implantátum felépítmény a nehezebb helyzetek megoldásához is. Milyen az implantátum felépítmény csatlakozása az implantátum csavarhoz, mennyire biztonságosan záródik? Milyen az implantátum csavarhoz szükséges elemek minősége, mennyire ügyesen tudja alkalmazni az orvos, mennyire felhasználóbarát?

A megfelelően biztonságos, több év garanciát elbíró implantáláshoz a fenti kérdéseket részletesen végig kell venni, alaposan kell tájékozódni. Ez elsősorban az implantátumot alkalmazó fogorvos felelőssége, de jó, ha a Ön is tisztában van azzal, pontosan milyen anyag, szerkezet kerül be a szájába, pontosabban a csontjába?

Néhány megfontolandó a kérdés a megfelelő implantátumok kiválasztása előtt

A túl olcsó implantátumok minősége sokszor nem megfelelő és nincs mögöttük megfelelő tudományos kutatás és laboratóriumi teszt

A nagyon drága implantátumok esetén általában valamilyen speciális felületkezelésről (Pl. Brönemark® TiUnite® rendszer) van szó, mely biztonságosabbá teszi az implantátum rögzülését. Érdemes áldozni ezekre az implantátumokra.

Az implantátum beültetés nem egyszerű feladat, már a tervezés komoly előkészületeket igényel. A biztonságos implantáláshoz 3 dimenziós CT felvétel elengedhetetlen

Send this to a friend