Menü

+36 1 315 4545 | 1137 Budapest, Szent István körút 10. 3.em 8. | My Budapest Dental

Ön sem szeretne kivehető pótlást - Budapest Dental

| Dr. Pattogató Rita
Ön sem szeretne kivehető pótlást
Ön sem szeretne kivehető pótlást

Kerülje el Ön is a kivehető fogpótlást! A csontbeültetés segíthet!

Egy fog elvesztése komoly érzelmi és fizikai trauma egyaránt. van aki a megrázkódtatást hamar “megemészti és gyorsan a fog pótlását kéri, mások elfogadják vagy magukban “elsüllyesztik” a kialakult helyzetet, és a foghiány évekig fogpótlások nélkül marad. Sajnos kevesen tudatosítják, hogy egy fog elvesztése után a foghiány helyén visszamaradó csont funkció nélkül marad, majd vékonyodni, laposodni kezd. Minél régebb óta áll fent egy foghiány, illetve minél több fog elvesztéséről van szó, a csont általában annál kevesebb és vékonyabb. Sokan csak nagyon későn eszmélnek rá, például egy régi elfáradt fogászati híd eltávolítása után, hogy a rágófogaik közül egy sem maradt meg. Hagyományos módon a rágófogakat csak akkor lehet fix fogpótlással pótolni, ha van még használható fog a sorban, amit pillérfognak használhat a fogorvos. Ha már egy ilyen fog sincs, akkor jöhet a kivehető fogpótlás., vagy… Vagy a fogbeültetés. Igen ám, de csak akkor ha van elegendő csont a foghiány helyén.

Az Ön csontja elég jó a fogbeültetéshez?

A modern fogászati 3D CB CT arra szolgál, hogy fehéren-feketén kiderüljön, a fogíny alatt milyen minőségű csont van. A CB CT által adott digitális képen 3 dimenzióban vizsgálhatja a fogorvos a csontot, méréseket végezhet, megállapíthatja, hol az arcüreg alapja, vagy hol fut a fontos idegpálya. A mérésekből pedig megállapítható, lehet e egyszerűen fogbeültetést végezni, vagy sem? Nemrég egy bulvárújság címlapján figyeltem fel egy hírre, mely egy színésznő egészségi állapotával foglalkozott. A színésznőn az újsághír szerint az egyik legkülönlegesebb műtétet végezték: arcüregemelő műtéten esett át. Picit mosolyogtam magamban a cikket látva, hiszen a mi rendelőnkben ez rutinműtét, hetente elvégzünk néhányat, semmi szenzáció nincs benne. Az arcüregemelő műtétet mi olyan esetekben alkalmazzuk, mikor a felső hátsó rágófog hiányát fogbeültetéssel szeretnénk megoldani, de a foghiány helyén a csont nagyon megvékonyodott. Ez abban az esetben gyakori, ha fogeltávolítás már régen történt, így a csontot nem éri terhelés. Az így visszamaradó csont megközelíti az arcüreg alapját, így nincs lehetőség kellően hosszú fogimplantátum beültetéséhez. Az arcüregemelő műtét lényegében a csontpótlás egyik fajtája melyet a felső fogívben az arcüreg alatti területen végez a szájsebész.

Ha nem elég a sima csontpótlás, jöhet a titánháló...

A csontpótlás legmodernebb lehetőségei közé tartozik olyan technikai megoldás, amikor nagyobb csonthiány pótlását kell elvégezni. Ebben az esetben a csontpótló anyagot a szájsebész egy speciális membránnal fedi le, majd a membránra titánhálót rögzít. A háló alatt a kipótolt csont biztonságban szervülhet és alakulhat át olyan csonttá, amelybe már biztonságosan beültethető a fogimplantátum. Fontos azonban tudni, hogy bizonyos csonthiányok esetén már a fenti technika sem elegendő, ilyenkor csak a saját csontból vett csontszövet jelenthet megoldást. Ezt a típusú műtétet már valóban ritkán végzik a szájsebészek és csak kórházi körülmények között.

Ha a kivehetőt mégsem kerülheti el, akkor legalább legyen stabil a fogsora!

Idős korban vagy fogínysorvadás következtében az összes fog hiányakor kialakulhat olyan mértékű csonthiány, amely már a legkomolyabb csontpótló eszközökkel sem orvosolható. Erre a szituációra jelenthet megnyugtató és jól használható megoldást az All-on-four technika, mely fix fogpótlást kínál vagy a miniimplantátumokkal stabilizált kivehető fogpótlás. Foghiány esetén az első és legfontosabb a higgadt és tudatos gondolkodás. Fontos, hogy olyan fogorvos kollégát keressünk fel, aki egyaránt jól ismeri a fogpótlásokat és járatos a fogbeültetésben. A legfontosabb a csont feltérképezése 3D CBCT segítségével, majd a fogpótlás megtervezése. A fogpótlás tervezésével együtt kerül megtervezésre a fogbeültetés és az ehhez szükséges csontpótlás. A csontpótlás - fogbeültetés - fogbeültetéses fogpótlás komoly, nagy rutint igénylő szakmai feladat. A siker elsősorban azon múlik, hogy megtaláljuk a számunkra szakmailag leginkább hiteles szakembert, alaposan körbejárjuk a témát, tudatosan felkészülünk a várható kezelésekre, költségekre, merjük feltenni a minket nyomasztó kérdéseket, majd biztonsággal és nyugalommal dőlünk hátra a fogorvosi székbe.

“Az első fogorvosi rendelő
ahová félelem nélkül megyek!”

Union Dental
Szakértelem, tradíció, tapasztalat.
Budapest Dental több mint 15 éve.
Rendelőnk
1137 Budapest,
Szent István körút 10. 3.em 8.
Útvonaltervezés
Nyitvatartás
  • Hétfő – Péntek
    08:00 – 20:00 
  • Szombat
    zárva
  • Vasárnap
    zárva
Információk
Kövessen minket

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.
© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.

BUDAPEST DENTAL
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.