1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Ön sem szeretne kivehető pótlást

Kerülje el Ön is a kivehető fogpótlást! A csontbeültetés segíthet!

Egy fog elvesztése komoly érzelmi és fizikai trauma egyaránt. van aki a megrázkódtatást hamar “megemészti és gyorsan a fog pótlását kéri, mások elfogadják vagy magukban “elsüllyesztik” a kialakult helyzetet, és a foghiány évekig fogpótlások nélkül marad. Sajnos kevesen tudatosítják, hogy egy fog elvesztése után a foghiány helyén visszamaradó csont funkció nélkül marad, majd vékonyodni, laposodni kezd.

Minél régebb óta áll fent egy foghiány, illetve minél több fog elvesztéséről van szó, a csont általában annál kevesebb és vékonyabb. Sokan csak nagyon későn eszmélnek rá, például egy régi elfáradt fogászati híd eltávolítása után, hogy a rágófogaik közül egy sem maradt meg.

Hagyományos módon a rágófogakat csak akkor lehet fix fogpótlással pótolni, ha van még használható fog a sorban, amit pillérfognak használhat a fogorvos. Ha már egy ilyen fog sincs, akkor jöhet a kivehető fogpótlás., vagy… Vagy a fogbeültetés. Igen ám, de csak akkor ha van elegendő csont a foghiány helyén.

Az Ön csontja elég jó a fogbeültetéshez?

A modern fogászati 3D CB CT arra szolgál, hogy fehéren-feketén kiderüljön, a fogíny alatt milyen minőségű csont van. A CB CT által adott digitális képen 3 dimenzióban vizsgálhatja a fogorvos a csontot, méréseket végezhet, megállapíthatja, hol az arcüreg alapja, vagy hol fut a fontos idegpálya. A mérésekből pedig megállapítható, lehet e egyszerűen fogbeültetést végezni, vagy sem?

Nemrég egy bulvárújság címlapján figyeltem fel egy hírre, mely egy színésznő egészségi állapotával foglalkozott. A színésznőn az újsághír szerint az egyik legkülönlegesebb műtétet végezték: arcüregemelő műtéten esett át. Picit mosolyogtam magamban a cikket látva, hiszen a mi rendelőnkben ez rutinműtét, hetente elvégzünk néhányat, semmi szenzáció nincs benne.

Az arcüregemelő műtétet mi olyan esetekben alkalmazzuk, mikor a felső hátsó rágófog hiányát fogbeültetéssel szeretnénk megoldani, de a foghiány helyén a csont nagyon megvékonyodott. Ez abban az esetben gyakori, ha fogeltávolítás már régen történt, így a csontot nem éri terhelés. Az így visszamaradó csont megközelíti az arcüreg alapját, így nincs lehetőség kellően hosszú fogimplantátum beültetéséhez. Az arcüregemelő műtét lényegében a csontpótlás egyik fajtája melyet a felső fogívben az arcüreg alatti területen végez a szájsebész.

Ha nem elég a sima csontpótlás, jöhet a titánháló…

A csontpótlás legmodernebb lehetőségei közé tartozik olyan technikai megoldás, amikor nagyobb csonthiány pótlását kell elvégezni. Ebben az esetben a csontpótló anyagot a szájsebész egy speciális membránnal fedi le, majd a membránra titánhálót rögzít. A háló alatt a kipótolt csont biztonságban szervülhet és alakulhat át olyan csonttá, amelybe már biztonságosan beültethető a fogimplantátum.

Fontos azonban tudni, hogy bizonyos csonthiányok esetén már a fenti technika sem elegendő, ilyenkor csak a saját csontból vett csontszövet jelenthet megoldást. Ezt a típusú műtétet már valóban ritkán végzik a szájsebészek és csak kórházi körülmények között.

Ha a kivehetőt mégsem kerülheti el, akkor legalább legyen stabil a fogsora!

Idős korban vagy fogínysorvadás következtében az összes fog hiányakor kialakulhat olyan mértékű csonthiány, amely már a legkomolyabb csontpótló eszközökkel sem orvosolható. Erre a szituációra jelenthet megnyugtató és jól használható megoldást az All-on-four technika, mely fix fogpótlást kínál vagy a miniimplantátumokkal stabilizált kivehető fogpótlás.

Foghiány esetén az első és legfontosabb a higgadt és tudatos gondolkodás. Fontos, hogy olyan fogorvos kollégát keressünk fel, aki egyaránt jól ismeri a fogpótlásokat és járatos a fogbeültetésben. A legfontosabb a csont feltérképezése 3D CBCT segítségével, majd a fogpótlás megtervezése. A fogpótlás tervezésével együtt kerül megtervezésre a fogbeültetés és az ehhez szükséges csontpótlás.

A csontpótlás – fogbeültetés – fogbeültetéses fogpótlás komoly, nagy rutint igénylő szakmai feladat. A siker elsősorban azon múlik, hogy megtaláljuk a számunkra szakmailag leginkább hiteles szakembert, alaposan körbejárjuk a témát, tudatosan felkészülünk a várható kezelésekre, költségekre, merjük feltenni a minket nyomasztó kérdéseket, majd biztonsággal és nyugalommal dőlünk hátra a fogorvosi székbe.