Önligírozó készülékek

Felnőtt fogszabályozás – önligírozó fogszabályozó készülékek

A felnőtt kezelések során, a beragasztott fogszabályozást igénylő esetekben egyre népszerűbbek az úgynevezett önligírozó fogszabályozó készülékek. Az önligírozás segítségével a kezelési idő lerövidülhet, illetve a fogszabályzó rendelések közti idő megnyúlhat. Magyarul, ritkábban kell menni fogorvoshoz, mellyel időt és pénzt takaríthat meg a páciens.

Először is, tisztáznunk kell, mi az a ligírozás? A ligírozás során kötjük be a fém ívet a brackettekbe. A hagyományos ligírozás során az ívet gumival vagy vékony fém ligatúrával rögzítjük. Minden aktiválás során, tehát nagyjából 4 hetente cseréljük ezeket a ligírozó eszközöket. Ezt a feladatot nevezzük aktiválásnak, azaz az ív ismét aktívan hat a fogakra.

Az önligírozó készülékeknél nincs szükség gumi vagy fémligatúrára, mert a brackettbe be van építve egy apró zárszerkezet, mely az ívet rögzíti a bracketthez. Az önligírozó fogszabályozó készülékkel folyamatosan, egyenletes, finom lágy erők hatnak a fogakra. A ligatúra nem lazul meg, folyamatos hatás érvényesül a fogakon. Ezért az önligírozó készülékekkel a kezelés folyamata valamivel gyorsabb lehet, illetve bizonyos kezelési fázisokban hosszabb idő telhet el két kezelési időpont között, azaz a rendelésre ritkábban kell ellátogatni.

 1. Gyorsaság
  Önligírozó fogszabályozóval akár hónapokkal rövidebb kezelés
 2. Kényelem
  Hosszabb időszakok hagyhatóak ki fogszabályzó kontrollok között
 3. Lágyság
  Az önligírozó technika folyamatosan lágy erőket közvetít a fogakra
 4. Költségek
  Az önligírozó készülékek drágábbak, a modern technológia miatt

Milyen önligírozó fogszabályozó készülékek vannak?

Számos önligírozó készülék kapható a fogászati piacon. Önnek elsősorban azt kell eldöntenie, esztétikus, vagy fém fogszabályozót szeretne. Az esztétikus, beragasztott önligírozó készülékekről azt érdemes tudni, hogy az apró zárszerkezetben, amely a fémívet a brackettben rögzíti, lehet apró fém rész. Ennek ellenére rendkívül esztétikus, igényes hatású. A porcelán bracketteken a fémív súrlódása valamivel nagyobb mint a fém bracketteken, így ha szempont a kezelés időtartama, érdemes inkább fém brackettekben gondolkodni, azokkal ugyanis gyorsabb lehet a kezelés. Ez elsősorban azoknál a kezeléseknél lehet mérvadó, amikor a fogíven egy egy fognak hosszabb utat kell megtennie addig, míg megfelelő pozícióba kerül.

Amennyiben fontos tényező a kezelés költsége, ráadásul, ha lehet, a leggyorsabb megoldást szeretnénk választani, úgy egyértelműen kedvezőbb, ha fém önligírozó brackettes készüléket választunk. A porcelán önligírozó készülékek a legdrágább eszközök, ezek exkluzív megoldást jelentenek.

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink

Éppen olvassák...

Mit kell tudni az implantációkról

Ön sem szeretne kivehető pótlást

Mikor van értelme a műtéteknek

“Az első fogorvosi rendelő ahová félelem nélkül megyek!”