Összehasonlítás cirkon vs fémkerámia

Miben különbözik a cirkon porcelán fogászati korona a fémkerámia koronától?

„Cirkon porcelán koronát vagy fémkerámia koronát készíttessek?” Foghiányok pótlása esetén a természetes esztétikai igényeken túl pácienseink a hosszútávon tartós, megbízható megoldást várják el rendelőnktől. Az alábbi cikk abban kíván segíteni, hogy érdeklődő Olvasóink minél inkább egyértelmű képet kapjanak a fémkerámia, illetve cirkonkerámia adta lehetőségekről.

Cirkon vázas porcelán korona – megbízható, erős és esztétikus

A cirkon porcelán korona belső szilárd váza a fogszínű cirkon, melyre égetéssel kerül a transzparens porcelán leplezés. A cirkon önmagában még nem fényáteresztő, a porcelán azonban segít természethűvé varázsolni a koronát, az eredmény pedig a kiváló esztétikai és mechanikai tulajdonságokkal bíró cirkon porcelán korona.

A cirkon váz révén az anyag felhasználható foghiányok pótlására és szóló esztétikus koronák készítésére egyaránt. Fémmentessége miatt fémallergiában szenvedő páciensek mentsvára.

Fémkerámia – bizonyítottan megbízható

A fémkerámia koronákat a fogorvosok és pácienseik egyaránt jól ismerik, ez a koronatípust még ma is joggal, sokan választják. A merev belső fémváz készülhet fogászati aranyötvözetből vagy nikkelmentes fémötvözetből egyaránt, bár árát tekintve az utóbbi kedvezőbb választás. A fémvázra égetéssel kerül a leplező porcelán borítás, a végeredmény megfelelő esztétikát mutat, bár a cirkon porcelán esztétikáját általában nem éri el. Az esztétikai mutatók miatt a fémkerámiát egyre többen csak a hátsó, rágó zónába választják, ide azonban kiváló ár/érték eredménye miatt kifejezetten ajánlható.

További különbség lehet az esztétikában, hogy míg a fémvázas koronáknál a későbbiekben előfordulhat a fognyaknál, illetve az íny szélénél a szürke perem megjelenése, addig a cirkon porcelán koronáknál ilyen jelenségre nem kell, hogy számítsunk. Az esztétikai különbségek miatt a látványos front régióban elsősorban cirkon porcelán koronát javaslunk, szóló koronákkal történő restauráció esetén pedig a még kiemelkedőbb esztétikai mutatókkal bíró préskerámia koronát.

Szilárdságát tekintve a fémkerámia és a cirkonkerámia korona hasonló mutatókkal bír, így felhasználásuk ebből a szempontból nem különbözik. Mindkét korona típus alkalmas mind szóló fogászati koronák, mind hídpótlások készítéséhez.

Ők is a cirkon fogkoronát választották!

Szilárd
Budapest Dental páciens

„Bár nagy munka volt és hosszú ideig tartott, mégis meglepően könnyedén és gördülékenyen ment minden. Számítottam rá, persze, hogy adódhatnak nehézségek, de semmilyen fennakadás vagy probléma nem akasztotta meg a kezelési folyamatot. Boldogan térek vissza azóta is a kontrollvizsgálatokra, mert látszik, hogy a Budapest Dentalnál mindenki szívvel lélekkel végzi a munkáját, nem csupán Guti doktornő, de a rendelő csapatának minden tagja. S végül ez a hangulat segített meghozni azt a döntést, hogy neki és a Budapest Dental Esztétikai Fogászatnak szavaztam bizalmat, nem az ár vagy a rendelő felszereltsége, hanem pozitív kisugárzása és barátságos, megnyugtató légköre miatt.”

Jovan
Budapest Dental páciens

„Rengeteg gond volt akkor a fogaimmal, és sok aggodalom is volt bennem. Korábbi tapasztalataim a fogorvosi székkel kapcsolatban nem voltak jók, de Te, kedves Judit doktornő, és az egész Csapat ezt szinte azonnal megváltoztattátok. Mostanáig az élet egyik területén sem találkoztam ilyen profi, kedves és megnyugtató hozzáállással. Ami a fogaimat illeti, azokra rá sem lehet ismerni. Csudiszép hollywoodi mosolyom lett, ami megváltoztatta az életemet. Köszönöm Neked a csodálatos új mosolyom, és azt a hozzáállást, amit végig tanúsítottál a kezelések során. Kérlek, add át köszönetemet az egész munkaközösségnek, hiszen mindenki, akivel csak dolgom akadt ugyanolyan bűbájos volt, mint Te.”

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink

Éppen olvassák...

Szabályozás óvodás korban

Olcsó és a drága megoldások

Terhesség alatti beavatkozások

“Az első fogorvosi rendelő ahová félelem nélkül megyek!”