Összehasonlítás cirkon vs porcelán

Miben különbözik a cirkon porcelán fogászati korona a „sima” porcelán (préskerámia) koronától?

„Cirkon porcelán koronát vagy sima porcelán koronát készíttessek?” Az esztétikai fogászati igényekkel érkező pácienseink, fogászati problémáikra a legtöbb esetben a lehető legesztétikusabb megoldást várják el rendelőnktől. Az alábbi cikk abban kíván segíteni, hogy érdeklődő Olvasóink minél inkább egyértelmű képet kapjanak az esztétikai fogászati lehetőségekről.

Zirkonzahn® cirkon porcelán korona: stabil váz – esztétikus, természethű küllem

A cirkon porcelán korona belső, cirkon vázzal rendelkezik. A szilárd váz révén a korona stabil, ebből az anyagból foghiányok hidalhatóak át, jól bírja a rágóerőt, magas szakítószilárdságú, erős, tartós fogpótlások, koronák készíthetőek, a repedés, törés komoly veszélye nélkül. Végső soron, a cirkon váz kerül ragasztással a lecsiszolt fogcsonkra és védi azt a nyáltól, baktériumoktól, hő és kémiai hatásoktól.

A cirkon azonban önmagában még nagyon elütne a fogak színétől, ugyanis alapvetően egy tömör, fehér anyag, mely a fényt nem engedi át. Ezt a fehér anyagot a fogtechnikai technológia fogszínűvé varázsolja, azonban így is tömör marad, színe maximum a fog belsejében levő dentin foganyag utánozására alkalmas, ezért nem készül belőle teljes korona, csupán a korona magja, a váz rész.

A természetes zománc, melyet pótolni, utánozni kívánunk, azonban légies, finom fényáteresztő anyag, tehát teljesen eltérő energiájú, finomságú anyag, mint a tömör cirkon.

A kedvező esztétikai hatás érdekében, a cirkon vázra ezért leplező porcelán kerül, mely a korona végső, esztétikus küllemét adja. Ennek köszönhetően, a porcelánnal leplezett cirkon korona, a vázzal rendelkező koronák közül a legesztétikusabb, legszebb fogászati korona típus, emellett stabil, jó teherbíró képességű is egyben.

IPS Empress Max® préskerámia, avagy teljes porcelán korona – légies és természetes

A teljes porcelán (préskerámia) korona nem tartalmaz belső szilárd merevítő vázat. Az egész korona porcelánból készül. Ennek elsődleges előnye az esztétikai hatás: a belső váz nélkül az esztétikus korona még áttetszőbb, színe, megjelenése leginkább hasonlít a természetes fogzománc színéhez.

Választáskor fontos azonban tudni, hogy a belső váz nélküli korona valamivel sérülékenyebb, mint a cirkon vázas társai, foghiány pótlására, kevésbé stabil fogak össze sínezésére ez a típus nem alkalmas.

A préskerámia korona tehát a legjobb választás szóló koronák készíttetésekor, kiemelkedő esztétikai igények esetén, hiszen ez az anyag képes a természetes fogzománc leginkább természethű utánzására.

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink

Éppen olvassák...

Professzionális fogfehérítés

Fogfehérítés otthon. Szépség és biztonság egyben.

Meddig fájhat a fog a gyökerek kezelését követően

“Az első fogorvosi rendelő ahová félelem nélkül megyek!”