Porcelán korona – előnyök és hátrányok

Porcelán korona – Tippek és ötletek, ha a valóban szép mosoly a cél!

A frontfogak komolyabb károsodása esetén – például baleset, vagy kiterjedtebb fogszuvasodás – gyakori igény, hogy a fogakat a lehető legtermészetesebb módon állítsuk helyre. A helyreállítás lehetséges egyszerű fogtöméssel, direkt kompozit héjjal, porcelán héjjal, vagy valamilyen esztétikus korona típussal. A kiválasztott módszer a fogak állapotán és a páciens esztétikai igényességén múlik. Minél károsodottabb a fog, annál invazívabb beavatkozásra van szükség. Emellett az is igaz, hogy néznünk kell, ha már helyreállítunk, lehet e az eredetinél valamivel szebb és szabályosabb mosolyban gondolkodnunk. Ilyen esetben például kisebb károsodás esetén is megfontolandóvá válik a porcelán héj vagy korona. A mosolyhelyreállítással az esztétikai fogászat foglalkozik bővebben.

Porcelán korona típusok

A porcelán koronák közt megkülönböztetünk tiszta porcelán koronát vagy porcelánnal leplezett korona típusokat. A tiszta porcelán korona esztétikailag a természetes fogcománc utánzására a leginkább alkalmas koronatípus. Hátránya, hogy valamivel gyengébb, törékenyebb. A leggyakrabban alkalmazott és legszebb eredményeket felmutató teljes porcelán korona az IPS EMax porcelán korona.

A nem tiszta porcelán korona valamilyen vázat tartalmaz, ami erősíti a szerkezetet, így a fent említett törékenység már nem jellemző. Az elsőként választandó porcelán korona , amennyiben erős vázra van szükség – például őrlőfog vagy erős rágás esetén – a cirkonium korona. Itt a váz a fehér cirkónium, erre van felégetve a porcelán leplezés. A cirkonium váz a pontos CAD-CAM technológiával készül, így az illeszkedés tökéletes.

A másik, hagyományos porcelán korona a fémkerámia korona, amikor a korona váza fémból van. Erre kerül rá a porcelán leplezés. Esztétikai szempontból ez a legkevésbé szép porcelán korona típus, elsősorban rágófogak kezelésére alkalmas. Kinek készíthető a teljes porcelán korona? A teljes porcelánkorona tervezésnél elsősorban a következő szempontokat szükséges figyelembe venni ahhoz, hogy hosszú távon tartós, sikeres fogpótlást vagy esztétikai restaurációt érjünk el. Az alábbi pontok számos buktatót tartalmaznak, amelyekre érdemes mind a páciensnek, mind a fogorvosnak felkészülni, és a megfelelő porcelán koronát ennek megfelelően választani.

Nézzük meg alaposan, milyen a koronázandó fog színe? Világos vagy szürke?

  • Amennyiben a koronázni kívánt fog erősen elszíneződött – például régi gyökérkezelés, vagy régóta fennálló nagymértékű szuvasodás miatt – úgy a korona készítése előtt mindenképp fehéríteni szükséges a fogat. Erre azért van szükség, mert az áttetsző kerámia korona a fényt átengedi – emiatt olyan határtalanul szép – viszont épp ez az oka, hogy az alatta levő fog sötét színe áttűnhet.
  • Amennyiben a színt nem sikerül egy bizonyos szintig kifehéríteni, nem készíthető teljes porcelán borítókorona, valamilyen egyéb megoldást kell választani.

Nézzük meg milyen a koronázandó fog állapota?

  • Amennyiben a koronázandó fogban régi fémcsap található mindenképp szükséges annak eltávolítása. Ez nem mindig egyszerű feladat, sőt előfordul, hogy a fog maradandó károsítása nélkül nem is lehetséges. Ebben az esetben nem készíthető teljes porcelán korona, hiszen a fémcsap színe átütne.
  • Amennyiben sikerül eltávolítani a régi fémcsapot úgy új fogszínű esztétikus csap készíthető – erre pedig már rákerülhet a teljes porcelán borítókorona kisebb tömések szuvasodások nem jelentenek gondot, ezek kitisztítása és újratömése után készíthető az új korona.
  • Gyökérkezelt fogra – amennyiben nem egészen sötétszürke, szintén készíthető porcelán korona – ilyenkor azonban nagyobb destrukció esetén érdemes azt fogszínű csappal megerősíteni a korona felhelyezése előtt.

A fentieken túl tisztában kell lenni a harapási viszonyokkal, a fogágy állapotával és sok számos tényezővel, hogy valóban sikeres legyen az a megoldás amely mellett döntünk. Amennyiben a porcelán korona mégsem a legideálisabb megoldás a helyzetünkre, a cirkonium vázas porcelán korona sem fog csalódást okozni! Ha nem is annyira légies és áttetsző, mint a full porcelán korona, de tökéletesen szép esztétikai eredményeket érünk el vele, ráadásul tartósan és hosszú távon!

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink

Éppen olvassák...

Összehasonlítás cirkon vs porcelán

Fogmosás a húzás után

Fájdalommentes orvoslás

“Az első fogorvosi rendelő ahová félelem nélkül megyek!”