Precízen a gyökerek kezelésért

A gyökérkezelés a fogszuvasodás vagy egyéb trauma miatt sérült fog megtartásának utolsó lehetősége. Egy megfelelően kitisztított és gyökértömött fog, igaz nem élő szövetként, de akár élethosszig is a szájban maradhat és betöltheti funkcióját.

Ha szigorúan nézzük: a fogeltávolítás alternatív lehetősége. Ez azt jelenti, ha elszeretnénk kerülni a fogeltávolítást, sikeres gyökérkezelésre van szükségünk. A gyökérkezelések sikeraránya 60-90% között mozog, az eredeti kiindulási állapot és az alkalmazott gyökérkezelési technológia függvényében.

A fogat Önök, páciensek hozzák, jobb, vagy sérültebb helyzet érkezik a rendelőbe, erre a fogorvosnak nincs ráhatása. A  gyökérkezelési technikák fejlődése, az elmúlt 5-8 évben hatalmas változáson ment keresztül, a módszerek egyre kifinomultabbak, pontosabbak, így nehezebb helyzetekből is nagyobb eséllyel lehet sikeres végeredményt, panaszmentes jól használható fogat kihozni.

Gyökérkezelés: valóban ez a fogászat mumusa?

A gyökérkezeléssel kapcsolatban a páciensektől legtöbbször negatív véleményt hallunk: félnek tőle, hogy pokolian fájni fog és rettentő sokáig tart. Talán e vélemények és sztereotípiák valós élményekből fakadnak, azonban átlagos esetben a kezelés mégsem ezt tükrözi. Mi, fogorvosok sokszor tapasztaljuk, a sztereotípiák inkább a nem tudás, az információ hiánya miatt keletkező űr kitöltésére születnek.

A valódi tapasztalás, ha nem is hasonlítható össze egy kellemes vasárnap délutáni popkornozós mozi élménnyel, mégsem mutat olyan ördögi képet, mint ahogy azt sokan lefestik.

Valójában mennyire fájdalmas a gyökérkezelés és az új technikák ezen mennyire képesek változtatni?

Ha egy fogászati kezelésre készülve minden pillanatban a fájdalmas gyökérkezelés fantáziáját vetítjük magunk elé, akkor a kezelés tényleg fájdalmas lesz, hiszen a páciens mindenképp megteremti a maga “igazát”. Ha azonban objektíven, kicsit távolabbról és több információ birtokában szemléljük a gyökérkezelés folyamatát, meg kell állapítsuk, hogy a legtöbb esetben a helyi érzéstelenítés tökéletes érzéstelenséget eredményez, így a gyökérkezelés 98%-ban tökéletesen fájdalommentesen elvégezhető.

Léteznek olyan esetek, amikor a fogbél, a fogideg olyan erős gyulladásban van, hogy nem lehet megfelelően elérzésteleníteni. Sajnos ez előfordul. Ilyenkor vagy várni kell és gyógyszeres terápiával kicsit túlélni a gyulladás zenitjét, ezután az érzéstelenítő már hatni fog, vagy a lehető leggyorsabban túlesni a fájdalmas részen, ami kb. 10-15 másodpercig tart.

A gyökérkezelések nagy része azonban krónikus gyulladásban levő, elhalt fogon történik, így fogbél már halott szövetként várja a fogászati fúrót. Természetesen ilyenkor is jól jön az érzéstelenítés, a gyökércsúcs körüli gyulladt szövetek a kezelésre fájdalmasan reagálhatnak. Egy normál adag érzéstelenítő injekció ilyenkor azonban tökéletes eredményt ad.

Milyen technikai újdonságok vannak a gyökérkezelésben?

A modern gyökérkezelés első újdonsága kis térfogatú CCT alkalmazása, melynek sítségével még a kezelés előtt megvizsgálhatja a fogat a fogorvos egy 3 dimenziós virtuális képen. A részletgazdag információ biztosabb diagnózist és jóval sikeresebb kezelés lehetőségét adja a fogorvos kezébe.

A következő sikertitok az operációs mikroszkóp alkalmazása. Az akár 12,5 szeres nagyítás sokkal több lehetőséget ad a fogorvosnak a precíz munkára. Feltárhatóak a szabad szemmel nem látható gyökércsatornák, a foga sokkal jobban kitisztítható, a kezelés sokkal sikeresebben elvégezhető.

Az izolálás minőség a következő mérföldkő. A kofferdam izolálásban végzett gyökérkezelés során sokkal hatékonyabb fertőtlenítőszereket alkalmazhatunk, a nyálból történő visszafertőzéssel nem kell számolnunk, és önmagában csak ez az apró tényező, azaz a profi izolálás, jelentősen megnövelheti a gyökérkezelés sikerének esélyeit.

A gyökércsatornák hosszának elektromos bemérése, a gépi gyökércsatorna megmunkálás további apró tényezők ahhoz, hogy a fogat végül ne veszítse el a páciens.

Mégis mi az, hogy gépi csatorna megmunkálás, nem mindegy az nekem?

A fogbél eltávolítását következő események már nem fájdalmasak, ám gépi megmunkálás nélkül rendkívül lassúak tudnak lenni, emellett a kézi műszerekkel végzett kezelés kevésbé precíz eredményt ad. A gépi csatorna megmunkálással a fogorvos a gyökércsatorna bemérését követően percek alatt végzi el a feladatot. Az űrkutatásból a fogászatra hagyományozott nikkel-titán vágó eszközökkel a preparálás gyorsan megy, a tű ritkán törik be a csatornába. A gépi feltárás során a bemért hossznál a vágóeszköz visszafordul, így a túltágítás esélye szintén jóval kisebb, mint a kézi preparálásnál. Az eljárás során a csatorna teljes hosszában megfelelő méretűre tágítható, így a fertőzött szövetek eltávolítása fizikailag nagy hatékonysággal megtörténik.

Természetesen a fizikai tisztítás után következnek még a lézeres vagy egyéb antimikrobiális fertőtlenítő eljárások is, de a gépi preparálással már kiváló alapot teremtettünk a gyökérkezelés következő fontos lépéseihez, a fertőtlenítéshez, illetve gyökértöméshez.

Miért kell a gyökércsatornát bemérni?

A szakmai elvek szerint egy gyökértömés akkor precíz, ha „csúcsig ér és falálló”. Ezek az izgalmasan hangzó szakmai terminusok lényegében az jelentik, a gyökértömés töltse ki a gyökércsatorna teljes belső tartamát, hosszában érjen el teljesen a gyökér csúcsáig – ne legyen rövidebb és ne legyen annál hosszabb sem – illetve a tömés és a gyökércsatorna fala között rés ne maradjon.

Amennyiben egy gyökértömés rövidebb, úgy a gyökértömés és a gyökércsúcs között megmunkálatlan, vagy kitöltetlen terület marad. Ez pedig esélyt jelent a baktériumoknak, a fennmaradó üres teret szívesen elfoglalják. Ha a gyökértömés hosszú, úgy a gyökeret körül ölelő érzékeny szöveteket irritálhatja. Mindkét lehetőség elkerülendő, hiszen – ha nem is feltétlenül, de magában hordja a gyulladás ismételt kialakulásának lehetőségét.

Ha a gyökércsatorna hosszát pontosan meg tudjuk határozni, nagyobb esélyünk van pontos hosszúságú gyökértömés elkészítésére. Ezért törekszünk a gyökércsatorna pontos bemérésére.

Ez a technika garanciát ad arra, hogy a gyökérkezelés sikerül?

Sajnos a gyökércsatornák lefutása, elágazódásai anatómiai variációi sok nehézséget okozhatnak a gyökérkezelés során. Vannak olyan csatornák, melyek szájadékát nem lehet megtalálni, így feltárni és bemérni sem. A baktériumok azonban méretüknél fogva mégis megtalálják, tehát a gyulladás a gyökér csúcsán kialakul. Az ilyen csatornában tenyésző baktériumok kényelmesen hátra dőlhetnek – a fogorvos nem fog rájuk találni.
Vannak olyan gyökércsatornák, amelyek szájadéka fellelhető – ekkor a fogorvos még boldog – azonban szétágazik, eltűnik a csatorna valahol a foggyökér közepén. Teljes stop, nem lehet továbbmenni. Már a fogorvosnak, a baktériumok ugyanis az elágazó extra szűk csatornákba is kényelmesen beférnek, így bátran élősködhetnek tovább.

Sajnos számtalan akadálya lehet még annak, hogy egy gyökérkezelést a legjobb technikák mellett sem sikerül tökéletesen elkészíteni. A gyökércsatorna bemérés akkor segít – ilyen szerencsére a legtöbb gyökércsatorna – mikor a csatorna szájadéka fellelhető és a hossza feltárható. Ilyen esetben azonban biztosabb és jobb eredményt érünk el, mintha bemérés nélkül készítettünk volna gyökértömést.

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink

Éppen olvassák...

Hidrogén peroxid fogfehérítés otthon, eredményesen

Hogyan indul el egy szép mosoly megtervezése

Teendők fogínyvérzés esetén

“Az első fogorvosi rendelő ahová félelem nélkül megyek!”