Menü

+36 1 315 4545 | 1137 Budapest, Szent István körút 10. 3.em 8. | My Budapest Dental
| Dr. Pattogató Rita

Professzionális fogfehérítés

Professzionális fogfehérítés

A hófehér fogak a tökéletes megjelenés „kötelező” velejárói. Vonzódásunk a vakító mosolyhoz nem véletlen: a kulturális antropológiai kutatások megmutatták, hogy a fehér fogak egyet jelentenek az egészséggel, az erővel – a csábító tulajdonságok pedig nem változtak az idők során. A fogfehérítésnek többféle verziója elérhető rendelőnkben – pl. kozmetika, peroxidmentes fogfehérítés -, melyekkel kapcsolatban örömmel nyújtunk segítséget minden kedves páciensünknek.

Ma a professzionális fogfehérítést vesszük górcső alá.

Mit jelent a professzionális fogfehérítés?

Professzionális fogfehérítésnek nevezzük a fogorvos által, rendelőben végzett fogfehérítő kezelést. Ez a megoldás igazán hatékony, mivel peroxidot is tartalmaz. Körülbelül két évig tart a hatása – életmódunktól függően. Tartós fogfehérítés, mint végleges hatást adó kezelés sajnos nem létezik, de ezt a megoldás a legtartósabbként számontartott eljárás.

Szükséges-e bármilyen kezelés a professzionális fogfehérítés előtt?

A profi fogfehérítés bizonyos előkészületeket, kezeléseket megkövetelhet, melyek a fogakra és az ínyre egyaránt vonatkozhatnak. Kizárólag egészséges fogak és íny esetén végezhető el a fogfehérítés, így egy általános állapotfelmérés előzi meg minden esetben ezt a típusú kezelést. Az állapotfelmérés keretein belül panorámaröntgen, fogkőeltávolítás és általános szájvizsgálat történik. Megvizsgáljuk, hogy van-e szuvas vagy törött fog, esetleges érzékenység, ínygyulladás.

Ha a korábban említett alapvetések gond nélkül fennállnak, a fogak és a fogíny egészségesek, a fogfehérítő kezelés kivitelezhető.

Amennyiben egyéb hibák is felmerülnek

A fogfehérítést megelőző állapotfelmérésen többféle problémára is fény derülhet. Sokszor fordul elő, hogy az állapotfelmérés és egy alapos beszélgetés során kiderül, nem is elsősorban a színnel, hanem a fogak formájával, aszimmetrikus elrendeződésével van probléma. Ilyen esetben nem feltétlenül a fehérítés fog megoldást hozni, hanem például egy fogszabályozó kezelés vagy néhány porcelán héj. Érdemes tehát a fogorvosi székbe egyfajta nyitottsággal ülni, megismertetni az orvost a problémával, de bizony nem konokul ragaszkodni a saját megoldási javaslatunkhoz, mert az esetleg félrevihet.

Érdemes a jó szakember meglelésébe több időt forgatnunk, aztán ha megvan, bízni benne és megfogadni a tanácsait!

Vágjon bele bátran, de ne engedjen a túlzott elvárásoknak!

Jó tudni, hogy 40 éves kor felett a fogakat fedő fogzománc réteg, már vékonyabb, mint fiatal korban. Az elvékonyodó zománc alatt ott a sárgás színű dentin, amely egyre észrevehetőbben üt át a vékonyodó zománcon. A fogfehérítés azonban a zománcon hat, nem a dentinen. Túlzottan vékony fogzománc esetén így a professzionális fogfehérítés sem lesz olyan látványos. Ez nem a technika hibája, hanem a fogzománc vastagságának megfelelő jelenség. A fehéredés látható lesz, de az alatta levő dentin szín nem fog változni. A fogak tehát nem fognak úgy kinézni, mint 20 éves korunkban.

Fontos, hogy a fogfehérítést a megfelelő elvárások mentén kezeljük, és ne akarjunk tőle olyat, amire nem képes. Kicsit olyan ez, mint a plasztikai műtétek. Finoman alkalmazva, lágyan, és alázattal követve az emberi test öregedési folyamatát, teljesen rendben vannak ezek a beavatkozások. Ilyenkor viselőjük fiatalos, csillogó szemű, szép mosolyú, jól karban tartott 50-es, 60-as férfi, vagy nő benyomását adják, akik a korukat nem takargatják, hanem büszkén és tisztelettel megélik.

Túlzott elvárásokat támasztva azonban a kényes egyensúly megbomlik. Aki 50, 60 évesen 20-nak szeretne kinézni, az a végén egy torz maszkká válik, akitől mindenki inkább elfordul ijedtében.

Kinek ajánljuk a fogfehérítést, mint valódi sikert nyújtó megoldást?

A helyén kezelve tehát, a professzionális, peroxidos fogfehérítés a fogfehérítési eljárások leghatásosabb módszere, mely a fogzománc színanyagain végez fehérítő hatást. A sárgásabb tónusú fogakat kifejezetten hatékonyan, a szürkésebb árnyalatúakat (vékonyabb zománc, szürkésebb színű dentin) kevésbé fehéríti, de ezeken is sokat segít.

Minden életkorban alkalmazható, és minden életkorban, helyzetben hatékony, de a hatékonyság mértéke eltérő. Fiatalabb korban – lásd vastagabb fogzománc – a fehéredés erőteljesebb.

Idősebb korban, vékonyabb zománc mellett is van hatás, de a fogzománc vastagságának csökkenése ettől még tény. Ilyen esetben érdemes kipróbálni a fehérítést, megnézni, elegendő e az Ön számára az eredmény. Amennyiben nem, akkor pedig tovább lépés lehetséges, de ehhez már egyéb technika, például kompozit vagy porcelán héj, esetleg korona lesz szükséges.

Sok esetben a porcelán héj előtt is csinálunk fogfehérítést, így az új héjak egy fehérebb alapra kerülnek felragasztásra. Mivel a porcelán héj üvegkerámiából van, mely átengedi a fényt, nem mindegy, hogy milyen a héjak alatt az alap fogszín. Tehát amennyiben ilyen lépésekben építik fel az orvossal a kezelést, nem veszít semmit, ha először a fogfehérítést választja, majd az eredmény függvényébén lép, vagy nem lép tovább egy következő szintre.

A fogfehérítés tehát sosem kidobott pénz, de fontos, hogy helyes elvárásokkal kezeljük.

A fehéredés mértéke teljesen egyedi, ezt fontos tudatosítani a teljes kezelés során!

professzionális fogfehérítés előtt után

Mennyi időt vesz a kezelés igénybe?

A rendelői fogfehérítés relatív rövid időn belül, nagyjából 60 perc alatt elvégezhető. Ez az alábbiak szerint áll fel:

 • 3x 8-15 perc időtartamú fehérítési periódusok
 • valamint az előkészületek, az ínyvédelem, illetve a fehérítő gél cseréje

Biztonságos a kezelés?

A peroxidos fogfehérítés hatékony, és biztonságos eljárás. A kezelést fogorvos végzi, aki gondoskodik a precíz ínyvédelemről a sérülések elkerülésének érdekében, Az esetleg szükséges megelőző kezeléseket, például fogtömések, fognyaki zárások, ilyenkorra már elvégeztük, biztonsággal kezdődhet a kezelés.

Számíthatunk érzékenységre?

Érzékenység előfordulhat a fogfehérítés alatt vagy után is. Az érzékenység egyedi tényezőktől függ: milyen vastag a fogszövet, fennáll-e fognyaki kopás és ezzel együtt érzékenység, stb. Univerzális álláspont tehát nem határozható meg.

Az érzékenység kialakulásának oka, hogy a kezelőanyag vizet von el a fogszövetekből. Ezt a nyál folyamatosan pótolni fogja, így organikusan megszűnik a kellemetlen érzés a megfelelő idő elteltével.

Azok a páciensek, akik érzékenyebb fogakkal rendelkeznek, egy speciális, fogérzékenység csökkentő paszta segítségével már előzetesen is felkészíthetik fogaikat, a fehérítés után pedig segíteni tudják a szenzitivitás érzésének csökkentését. Legegyszerűbb módszer erre, ha szenzitív fogkrémet vásárolunk (Elmex sensitive, Sensodyne) és ezeket huzamosabb ideig használjuk.

Mi a különbség a professzionális fogfehérítés és a kozmetikai fogfehérítés között?

Kozmetikai fogfehérítés

 • nagyjából 45 perc időtartamú
 • peroxidmentes
 • inkább rövidtávú hatás, kíméletes megoldás
 • nem szükséges fogászati állapotfelmérés előtte
 • nem kell fogérzékenységre számítanunk
 • néhány havonta szabadon ismételhető

Professzionális fogfehérítés

 • körülbelül 60 perc időtartamú
 • peroxidot tartalmaz
 • hosszabbtávú, látványosabb eredmények
 • előfordulhat érzékenység, de ez rövid időn belül elmúlik
 • 2 évente

Mire figyeljünk a professzionális fogfehérítés után?

Az anyag folyamatosan dolgozik fogainkon, így bizonyos alapszabályokat mindenképp érdemes a hatás maximalizálásának érdekében betartani:

 • ne igyunk elszíneződést okozó, erős színanyaggal, pigmentekkel rendelkező italokat, mint kávé, teák, kóla, vörösbor
 • ugyanez igaz a sötét ételekre is (cékla, szójaszósz, stb.)
 • kerüljük el a dohányzást

Helyettük:

 • tartsunk fehér diétát a következő két hétben, azaz fogyasszunk sovány húsokat, rizst, krumplit, tojást, tésztát, világos zöldségeket (tv paprika, karfiol, etc.), világos gyümölcsöket (körte, banán, sárgadinnye, etc.)

Az eredményeket a szokásaink nagy mértékben befolyásolhatják. Amennyiben tartósan szeretnénk ezt fenntartani, érdemes a fenti étrendi javaslatokat életmódszerűen is figyelembe venni.

Ezen felül fokozhatjuk a hatást otthoni fehérítéssel. Ez esetben fogorvosi vagy dentálhigiénés szakember felügyelete alatt egyedi fogsínek segítségével, peroxidos hatóanyaggal, kéthetes kontrollok mellett egészíthetjük ki a rendelői alapkezelésünket.

Fogorvosi fogfehérítés
69 000 Ft99 000 Ft
Teljes szájhigiéniai kezelés STANDARD csomag
19 900 Ft28 500 Ft
Kozmetikai szájhigiéniai csomag fogfehérítéssel
46 900 Ft67 000 Ft
Kozmetikai szájhigiéniai csomag fogfehérítéssel
46 900 Ft67 000 Ft
Teljes szájhigiéniai kezelés PRÉMIUM, LESS PAIN csomag
42 500 Ft
Fogorvosi fogfehérítés (peroxid tartalmú) 60 perc
99 000 Ft
Konzultáció, kezelési terv hozott CBCT
8 900 Ft
3 dimenziós Cone Beam CT röntgenfelvétel
12 000-20 000 Ft
Teljes szájhigiéniai kezelés SILVER csomag
15 400 Ft22 000 Ft

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink


Éppen olvassák...

“Az első fogorvosi rendelő
ahová félelem nélkül megyek!”

Union Dental
Szakértelem, tradíció, tapasztalat.
Budapest Dental több mint 15 éve.
Rendelőnk
1137 Budapest,
Szent István körút 10. 3.em 8.
Útvonaltervezés
Elérhetőségeink
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 1 315 4545
Nyitvatartás
 • Hétfő – Péntek
  08:00 – 20:00 
 • Szombat
  zárva
 • Vasárnap
  zárva
Információk
Kövessen minket

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.
© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.

BUDAPEST DENTAL
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.