Professzionális fogfehérítés

A hófehér fogak a tökéletes megjelenés „kötelező” velejárói. Vonzódásunk a vakító mosolyhoz nem véletlen: a kulturális antropológiai kutatások megmutatták, hogy a fehér fogak egyet jelentenek az egészséggel, az erővel – a csábító tulajdonságok pedig nem változtak az idők során. A fogfehérítésnek többféle verziója elérhető rendelőnkben – pl. kozmetika, peroxidmentes fogfehérítés -, melyekkel kapcsolatban örömmel nyújtunk segítséget minden kedves páciensünknek.

Ma a professzionális fogfehérítést vesszük górcső alá.

Mit jelent a professzionális fogfehérítés?

Professzionális fogfehérítésnek nevezzük a fogorvos által, rendelőben végzett fogfehérítő kezelést. Ez a megoldás igazán hatékony, mivel peroxidot is tartalmaz. Körülbelül két évig tart a hatása – életmódunktól függően. Tartós fogfehérítés, mint végleges hatást adó kezelés sajnos nem létezik, de ezt a megoldás a legtartósabbként számontartott eljárás.

Szükséges-e bármilyen kezelés a professzionális fogfehérítés előtt?

A profi fogfehérítés bizonyos előkészületeket, kezeléseket megkövetelhet, melyek a fogakra és az ínyre egyaránt vonatkozhatnak. Kizárólag egészséges fogak és íny esetén végezhető el a fogfehérítés, így egy általános állapotfelmérés előzi meg minden esetben ezt a típusú kezelést. Az állapotfelmérés keretein belül panorámaröntgen, fogkőeltávolítás és általános szájvizsgálat történik. Megvizsgáljuk, hogy van-e szuvas vagy törött fog, esetleges érzékenység, ínygyulladás.

Ha a korábban említett alapvetések gond nélkül fennállnak, a fogak és a fogíny egészségesek, a fogfehérítő kezelés kivitelezhető.

Amennyiben egyéb hibák is felmerülnek

A fogfehérítést megelőző állapotfelmérésen többféle problémára is fény derülhet. Sokszor fordul elő, hogy az állapotfelmérés és egy alapos beszélgetés során kiderül, nem is elsősorban a színnel, hanem a fogak formájával, aszimmetrikus elrendeződésével van probléma. Ilyen esetben nem feltétlenül a fehérítés fog megoldást hozni, hanem például egy fogszabályozó kezelés vagy néhány porcelán héj. Érdemes tehát a fogorvosi székbe egyfajta nyitottsággal ülni, megismertetni az orvost a problémával, de bizony nem konokul ragaszkodni a saját megoldási javaslatunkhoz, mert az esetleg félrevihet.

Érdemes a jó szakember meglelésébe több időt forgatnunk, aztán ha megvan, bízni benne és megfogadni a tanácsait!

Vágjon bele bátran, de ne engedjen a túlzott elvárásoknak!

Jó tudni, hogy 40 éves kor felett a fogakat fedő fogzománc réteg, már vékonyabb, mint fiatal korban. Az elvékonyodó zománc alatt ott a sárgás színű dentin, amely egyre észrevehetőbben üt át a vékonyodó zománcon. A fogfehérítés azonban a zománcon hat, nem a dentinen. Túlzottan vékony fogzománc esetén így a professzionális fogfehérítés sem lesz olyan látványos. Ez nem a technika hibája, hanem a fogzománc vastagságának megfelelő jelenség. A fehéredés látható lesz, de az alatta levő dentin szín nem fog változni. A fogak tehát nem fognak úgy kinézni, mint 20 éves korunkban.

Fontos, hogy a fogfehérítést a megfelelő elvárások mentén kezeljük, és ne akarjunk tőle olyat, amire nem képes. Kicsit olyan ez, mint a plasztikai műtétek. Finoman alkalmazva, lágyan, és alázattal követve az emberi test öregedési folyamatát, teljesen rendben vannak ezek a beavatkozások. Ilyenkor viselőjük fiatalos, csillogó szemű, szép mosolyú, jól karban tartott 50-es, 60-as férfi, vagy nő benyomását adják, akik a korukat nem takargatják, hanem büszkén és tisztelettel megélik.

Túlzott elvárásokat támasztva azonban a kényes egyensúly megbomlik. Aki 50, 60 évesen 20-nak szeretne kinézni, az a végén egy torz maszkká válik, akitől mindenki inkább elfordul ijedtében.

Kinek ajánljuk a fogfehérítést, mint valódi sikert nyújtó megoldást?

A helyén kezelve tehát, a professzionális, peroxidos fogfehérítés a fogfehérítési eljárások leghatásosabb módszere, mely a fogzománc színanyagain végez fehérítő hatást. A sárgásabb tónusú fogakat kifejezetten hatékonyan, a szürkésebb árnyalatúakat (vékonyabb zománc, szürkésebb színű dentin) kevésbé fehéríti, de ezeken is sokat segít.

Minden életkorban alkalmazható, és minden életkorban, helyzetben hatékony, de a hatékonyság mértéke eltérő. Fiatalabb korban – lásd vastagabb fogzománc – a fehéredés erőteljesebb.

Idősebb korban, vékonyabb zománc mellett is van hatás, de a fogzománc vastagságának csökkenése ettől még tény. Ilyen esetben érdemes kipróbálni a fehérítést, megnézni, elegendő e az Ön számára az eredmény. Amennyiben nem, akkor pedig tovább lépés lehetséges, de ehhez már egyéb technika, például kompozit vagy porcelán héj, esetleg korona lesz szükséges.

Sok esetben a porcelán héj előtt is csinálunk fogfehérítést, így az új héjak egy fehérebb alapra kerülnek felragasztásra. Mivel a porcelán héj üvegkerámiából van, mely átengedi a fényt, nem mindegy, hogy milyen a héjak alatt az alap fogszín. Tehát amennyiben ilyen lépésekben építik fel az orvossal a kezelést, nem veszít semmit, ha először a fogfehérítést választja, majd az eredmény függvényébén lép, vagy nem lép tovább egy következő szintre.

A fogfehérítés tehát sosem kidobott pénz, de fontos, hogy helyes elvárásokkal kezeljük.

A fehéredés mértéke teljesen egyedi, ezt fontos tudatosítani a teljes kezelés során!

professzionális fogfehérítés előtt után

Mennyi időt vesz a kezelés igénybe?

A rendelői fogfehérítés relatív rövid időn belül, nagyjából 60 perc alatt elvégezhető. Ez az alábbiak szerint áll fel:

 • 3x 8-15 perc időtartamú fehérítési periódusok
 • valamint az előkészületek, az ínyvédelem, illetve a fehérítő gél cseréje

Biztonságos a kezelés?

A peroxidos fogfehérítés hatékony, és biztonságos eljárás. A kezelést fogorvos végzi, aki gondoskodik a precíz ínyvédelemről a sérülések elkerülésének érdekében, Az esetleg szükséges megelőző kezeléseket, például fogtömések, fognyaki zárások, ilyenkorra már elvégeztük, biztonsággal kezdődhet a kezelés.

Számíthatunk érzékenységre?

Érzékenység előfordulhat a fogfehérítés alatt vagy után is. Az érzékenység egyedi tényezőktől függ: milyen vastag a fogszövet, fennáll-e fognyaki kopás és ezzel együtt érzékenység, stb. Univerzális álláspont tehát nem határozható meg.

Az érzékenység kialakulásának oka, hogy a kezelőanyag vizet von el a fogszövetekből. Ezt a nyál folyamatosan pótolni fogja, így organikusan megszűnik a kellemetlen érzés a megfelelő idő elteltével.

Azok a páciensek, akik érzékenyebb fogakkal rendelkeznek, egy speciális, fogérzékenység csökkentő paszta segítségével már előzetesen is felkészíthetik fogaikat, a fehérítés után pedig segíteni tudják a szenzitivitás érzésének csökkentését. Legegyszerűbb módszer erre, ha szenzitív fogkrémet vásárolunk (Elmex sensitive, Sensodyne) és ezeket huzamosabb ideig használjuk.

Mi a különbség a professzionális fogfehérítés és a kozmetikai fogfehérítés között?

Kozmetikai fogfehérítés

 • nagyjából 45 perc időtartamú
 • peroxidmentes
 • inkább rövidtávú hatás, kíméletes megoldás
 • nem szükséges fogászati állapotfelmérés előtte
 • nem kell fogérzékenységre számítanunk
 • néhány havonta szabadon ismételhető

Professzionális fogfehérítés

 • körülbelül 60 perc időtartamú
 • peroxidot tartalmaz
 • hosszabbtávú, látványosabb eredmények
 • előfordulhat érzékenység, de ez rövid időn belül elmúlik
 • 2 évente

Mire figyeljünk a professzionális fogfehérítés után?

Az anyag folyamatosan dolgozik fogainkon, így bizonyos alapszabályokat mindenképp érdemes a hatás maximalizálásának érdekében betartani:

 • ne igyunk elszíneződést okozó, erős színanyaggal, pigmentekkel rendelkező italokat, mint kávé, teák, kóla, vörösbor
 • ugyanez igaz a sötét ételekre is (cékla, szójaszósz, stb.)
 • kerüljük el a dohányzást

Helyettük:

 • tartsunk fehér diétát a következő két hétben, azaz fogyasszunk sovány húsokat, rizst, krumplit, tojást, tésztát, világos zöldségeket (tv paprika, karfiol, etc.), világos gyümölcsöket (körte, banán, sárgadinnye, etc.)

Az eredményeket a szokásaink nagy mértékben befolyásolhatják. Amennyiben tartósan szeretnénk ezt fenntartani, érdemes a fenti étrendi javaslatokat életmódszerűen is figyelembe venni.

Ezen felül fokozhatjuk a hatást otthoni fehérítéssel. Ez esetben fogorvosi vagy dentálhigiénés szakember felügyelete alatt egyedi fogsínek segítségével, peroxidos hatóanyaggal, kéthetes kontrollok mellett egészíthetjük ki a rendelői alapkezelésünket.

OPTIMUM szájhigiéniai csomag - dentalhigiénikus végzi

22 900 Ft29 900 Ft

PRÉMIUM szájhigiéniai kezelés csomag: Irányított Biofilm Terápia

32 750 Ft42 500 Ft

ALAP szájhigiéniai kezelés - dentalhigiénikus végzi

19 900 Ft25 900 Ft

Prémium Beyond Bleaching: Peroxidos fogfehérítés A HÓNAP VÉGÉIG 30% KEDVEZMÉNNYEL!

85 000 Ft120 000 Ft

Peroxidmentes fogfehérítés a legérzékenyebb pácienseknek is! A HÓNAP 40% kedvezménnyel!

29 500 Ft49 900 Ft

Komplex szájhigiéniai csomag fogkőleszedéssel, fogfehérítéssel! A HÓNAP VÉGÉIG 30% KEDVEZMÉNNYEL!

55 500 Ft79 800 Ft

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink

Éppen olvassák...

Fogínygyulladás terhesség alatt

Segítség klaffog a fogsorom

Mire figyeljünk oda a műtét előtt és a húzás után

“Az első fogorvosi rendelő ahová félelem nélkül megyek!”