Budapest Dentál 13. kerület

Profi fogmosás oktatás

Ön teljesen biztos benne, hogy megfelelően ápolja a fogait?

A fogmosás, sokszor a szülőktől eleve rosszul megtanult szokásrendszer alapján történik. Az emberek több mint 80%-a nem mossa megfelelően a fogait. Ezért van ennyi fogszuvasodás, fogelvesztés. Változtasson! A fogak, megfelelő ápolással nem lyukadnak ki, nem esnek ki!
ARANY STANDARD szájhigiéniai kezelés csomag

25 000-35 000 Ft

PRÉMIUM szájhigiéniai kezelés Irányított Biofilm Terápia

27 900-35 900 Ft

Profi fogmosás oktatás
21 900-32 900 Ft
Profi fogmosás oktatás

12 500 Ft

Gyakori kérdések a fogmosás megtanulásával kapcsolatban

Miért és hogyan kell a fogmosást tanulni? Tudjon meg többet!

Nem akarjuk mindenképp meggyőzni Önt arról, hogy fogmosást kell tanulnia! De fogorvosként azt tapasztaljuk a rendelőben, hogy nagyon kevés ember az, aki valóban jól és alaposan mos fogat. A szuvasodás mértéke persze függ a fogak elhelyezkedésétől, például, ha valakinek torlódottak a fogai, könnyebben is szuvasodik, hiszen nehezebben tisztítható. Sokszor látni, hogy egy kívülről gyönyörűnek ható, egészségesnek látszó fogsorral, panasz nélkül, csak állapotfelmérésre jelentkező páciensnek mégis találunk az őrlőfogak közt kezdődő, vagy előrehaladott szuvasodást. Az ilyen fogszuvasodás megelőzhető lenne, ha az illető tisztában lenne azzal, mennyire hatékonyan mos fogat, illetve, hogy a fogkefe nem elég, fogköztisztító kefére is szükség van. Még elektromos fogkefével való fogmosás után is maradnak a fogközökben ételmaradékok! A megfelelően hatékony fogköztisztító kefe kiválasztására azonban jó, ha szakemberrel konzultál. Tehát fogmosást tanulni nem kell, de javasolt. Pici befektetéssel hatalmas összegeket, fájdalmat takaríthat meg, nem utolsó sorban megőrizheti épen és egészségesen a fogait!

Kifejezetten IGEN! Az elektromos fogkefe kicsit máshogy tisztít, mint a hagyományos fogkefe. Bár a modern elektromos fogkefék már nyomásérzékelővel rendelkeznek, mégis hasznos tudáshoz jutunk a saját fogmosási technikánkat illetően, mikor a plakkfestés, majd a fogmosás után leellenőrizzük, hol alapos és hol hiányos a fogmosás. Másrészt, az elektromos fogkefe sem tudja a fogak közti felszíneket megtiszítani! Ezekhez a felszínekhez fogköztisztító, vagy interdentalis fogkefe szükséges! Az, hogy pontosan melyik és milyen vastag, teljesen egyéni. A dentalhigiénikus tud ebben segíteni, hogy Önnek melyik márkájú és melyik vastagságú fogköztisztító kefére lesz szüksége az alapos fogmosáshoz. Harmadrészt, bár a dentalhigiénikus nem fogorvos, az oktatás során ő is átnézia fogakat. Ha gyanús, rendellenes dolgot észlel, átirányítja Önt a fogorvoshoz, így nagyobb eséllyel előzhet meg fogbetegséget. Az elektromos fogkefe nagyon jó, alapos és hasznos segítség, de ő sem tud mindent! Jó, ha szakemberrel beszéli át a saját fogmosási szokásait és állítja át ezeket a szokásokat ha szükséges!

A fogköztisztíó kefe olyan, mint egy apró kis üvegmosó kefe. Sergítségével a fogközöket is meg lehet mosni a lepedéktől. Mind a hagyományos, mind az elektromos fogkefével történő fogmosás után marad még lepedék a fogközökben! HA kipróbálja, hogy megmossa alaposan a fogát, majd elszopogat egy plakkfestő tablettát, meg fog lepődni, hány helyen marad még festékes a foga. Elsősorban a fogközök területén, amelyek pedig a legveszélyesebbek a fogszuvasodás szempontjából. 

 

A fogközök különböző méretűek. Egy szájon belül is, szűkebb és tágabb fogközök vannak, a páciens fogainak elhelyezkedésétő, az esetleges restaurátumoktól függően. Más a fogközök tisztíthatósága fogszabályozás után, más a fogköz, ha például koronák, vagy hidak vannak a fogsorban. A megfelelő méretű fogköztisztító kefét a dentalhigiénikus egy bemérő eszközzel könnyen ki tudja választani az Ön számára, emellett a megfelelő alkalmazást is meg tudja Önnek mutatni.

Idősebb korban, ha a fogmosást jól is végezte az illető, a fogíny természtes módon visszahúzódik. Ennek megfelelően, ahogy a fogíny, a gyökérfelszínt már nem takarja teljesen, a fogak legnagyobb domborulata alatt homorulat alakul ki. A fogníy visszahúzódása miatt a fognyaki terület szintén homorú, itt a plakk, a lepedék szintén könnyebben megtapad. Idősebbeknél tehát különösen fontos, hogy a nehezen tisztítható felületeket tudatosítsuk, és hogy az ilyen felszínek megtisztításához szükséges technikát elsajátítsuk. 

A vérző fogíny hátterében elsősorban fogínygyulladás áll. A fogínygyulladást pedig leggyakrabban az ottmaradó lepedék okozza. A leginkább veszélyeztetett terület a fogak közti szűk rés, ahova a lepedék könnyen bepréselődik, de normál fogmosással onnan nem távolítható el olyan könnyen. Amennyiben Önnek fogínyvérzése is van ÉS emellett fogmosást is szeretne tanulni, a mai legmodernebb koncepciót, a Guided Biofilm Therapy kezelést ajánljuk Önnek. A kezelésről bővebben a fenti linken olvashat, de a lényeg, hogy a szolgáltatás egy órás időtartama alatt nem csak a fogíny kezelése történik meg, hanem a fogmosási tanácsadás és oktatás is. Így két "legyet üt egycsapásra"! A Guided Biofilm Therapy egy életre szóló kapcsolatot kíván kiépíteni Önben a saját fogaival. Az alkalmazott ultrahangos technológia a ma elérhető leggyengédebb fogkőeltávolítást teszi lehetővé. Érzékeny pácienseknek kifejezetten ez a megoldás ajánlott!

Természtesen! Sőt, a helyes fogápolás alapjait elsősorban gyermekeknek lehet és kell is megtanulni. Hálás lehet az a gyermek, akinek olyan tudatos és gondoskodó szülei vannak, akik a saját, jó, vagy rossz fogmosási szokásaik helyett a gyermekük fogápolási rutinjának kiépítését szakemberre bízzák! Nagyon sokat jelent a gyermeknek már csak a tény, hogy a szülei ennyire fontosnak tartják őt, és a fogait!

 

Nagyon nagy élmény egy gyereknek a plakkfestés után a fogakat lesuvickolni, és látni, melyik oldalon, melyik fogfelszínen kell alaposabban dörgölni a fogakat. A gyerekek vizuálisak, jól megjegyzik amit látnak és tapasztalnak. Nagyon sok felnőtt, így hát a legtöbb gyerek sincs tisztában azzal, hogy nem elég fogkefével fogat mosni. Érdemes egy kis időt szánni arra, hogy tudatosodhasson a gyermekekben, vannak a fogkefén kívül egyéb szájápoló eszközök is, és hogy ezeket egy életen át használni kell. Hogy nem elég a fogkefe és a fogkrém az alapos fogmosáshoz.

 

Különböző életkorokban különböző kapcsolatot lehet kiépíteni a gyerekek és saját fogaik között. A tudatos fogmosás tanítást kb. 8 éves kortól érdemes elkezdeni.

 

Ennél kisebb gyermekeknél inkább a szülők tájékoztatása fontos, illetve az, hogy a gyermekeknél mindig ünnepeljük meg minden maradó fog érkezését, hogy ne maradjon ki fogmosás, és 8-12 éves korig ne a gyerek, hanem a szülő mossa meg reggel és este a gyermek fogait. Átmeneti időszakban könnyítésként javasolt, hogy este a szülő, reggel a gyerek mossa meg - nem magára hagyva, hanem szülői jelenléttel - a fogakat.

Kezelés nélkül, maga a fogmosás tanítás kb. 30 percet vesz igénybe. Ezután néhány hét múlva ismét van egy ülés, amikor a tanultak alapján, a megváltoztatott technikát és annak eredményeit a páciens a dentalhigiénikussal együtt újraértékeli. Ilyenkor az esetleg fennmaradt hibákat is korrigálni lehet. 

 

A teljes Dentalhigiéniai oktató csomag tehát két ülést jelent, az első ülés 30 perc, a második ülés 15 perc időtartamú.

IGEN! Nem csak a fogkeféjét, hanem az egyéb fogtiszító eszközeit is. Az oktatás első része az Ön jelenlegi fogmosásának feltérképezése. Plakkfestéssel a dentalhigiénikus megfesti a fogakat, Ön pedig fogat mos - először úgy, ahogy szokott. A megmaradó festék jelzi az Ön számára is, hol kellett volna alaposabban, vagy máshogy fogat mosnia. Ezután következik a dentalhigiéniai tanácsadás, ahol megbeszélik, mit hogyan kell mással és máshogy használni ezentúl, az alapos és hatékony fogmosáshoz!

Fogmosás oktatás: Befektetés az egészséges mosolyba

A legtöbb ember rossz fogmosási technikát, rossz szokásrendszert tanult el a szüleitől. A rengeteg fogszuvasodás, vagy a fogínybetegségek nagy része megelőzhető lenne, ha az emberek helyesen ápolnák fogaikat. Ön csinálhatja máshogy! Tanuljon meg valóban jól és alaposan fogat mosni!

A fogkefe nem elég!

Sajnos a legtöbben megelégszenek vele, pedig a fogkefe nem elég. Még az elektromos fogkefe sem elég önmagában. Az alapos fogmosáshoz jól kiválasztott fogköztisztító kefe, fogselyem, esetenként speciális fogápoló eszközök szükségesek!

Máshogy táplálkozunk!

Sokkal puhább, jobban kenődő ételeket eszünk, mint akár 20-30 évvel ezelőtt. A hamburgerek, az édes joghurtok és a finom sütemények maradványai bepréselődnek a fogak közé, eltávolításuk sokkal nehezebb, több időt igényel.

Implantátum? Kötelező!

A fogbeültetéssel beültetett implantátumok a csontba becsontosodnak, de a fogíny/fogimplantátum találkozási területe különösen érzékeny zóna! A beültetett implantátumok körüli fogíny különleges bánásmódot kíván! Tegyen érte!

Fogszabályozás? Azonnal!

A fix fogszabályozó készülék akár két évig is a szájban van. Nehezíti a fogmosást, sokkal nehezebb a lepedék eltávolítása. Az alap fogmosási praktikák elsajátítása mellett a fogszabályozó tisztításának trükkjeit érdemes időben megtanulni!

Ha már vérzik…

Ha már meglévő fogínyproblémája van, pl. fogmosáskor vérzést tapasztalt, ez a szolgáltatás még inkább Önnek való! A megfelelő kezelés után a fogíny egészségének állapotát csak megfelelően alapos fogmosással lehet fenntartani!

Ne csapja be magát!

Ha az emberek jól tudnának fogat mosni, egyáltalán nem kellene ennyi fogorvos és a rendelők nem lenneének tele páciensekkel. A helyzet az, hogy a legtöbb ember nem jól, vagy nem elég alaposan mos fogat. Ha úgy dönt, ezen lehet válzoztatni!

Megtanítjuk valóban jól fogat mosni! Apró befektetés, hatalmas megtérüléssel!

Jó befektetés!

A helyes fogmosás tanulása a lehető legjobb befektetés! Nem tőzsdei számokkal, de akár anyagiakban mérhetően is. A megelőzött fogászati bajt ugyanis gyógyítani sem kell majd, így kifizetni sem kell később a költségeket. További nyereség a kellemetlen fogászati élmény megspórolása, az ép fogak és a szép mosoly! Van jobb befektetés? 

Kifejezetten Önre szabva!

A fogmosás megtanítása során a dentalhigiénikus plakkfestővel szemlélteti, hol tart Ön a folyamatban. A plakkfestős öntanítás akár otthon is elvégezhető, de önmagában ez kevés. A fontos trükköket, az Ön számára kifejezetten alkalmas eszközöket és azok precíz használatát a szakember fogja megmutatni Önnek, a tanulás során.

Nyomonkövetés!

A rossz szokás megváltoztatása nem könnyű feladat. Már egy alkalom is sokat segít a tudastosításban, a megfelelő eszközök kiválasztásában. Az ismétlés azonban a tudás anyja! A tanítás nálunk két alkalom! Az első alkalommal megtanultakat otthon alkalmazni kell, majd pár héttel később a visszaellenőrzés és korrigálás következik!
Mi is az a biofilm?
A biofilm a fog felszínén tartósan megtapadó, vékony filmrétegbe beágyazott baktérium tömeg. A biofilm megtapadhat fogakon,fogpótlásokon, implantátumokon. Jó szájhigiénia esetén, a megfelelő fogmosási technika és a szükséges egyéb fogápoló eszközök alkalmazásával ez nem okoz problémát. Ha azonban az egyensúly felbomlik, a biofilm szervül, ez pedig fogínygyulladáshoz, fogszuvasodáshoz vezethet.
Ha azt hiszi tudja, járjon utána!
A páciensek nagyrésze úgy érzi, Ő bizony TUD helyesen fogat mosni. Mindaddig amíg nem szembesülnek azzal, hogy a hozott technikájuktól is van eredményesebb és fenntarthatóbb módszer. Gyermekkorunkban nem tanították meg a szüleink a helyes fogmosási technikát, mivel ő nekik sem mutatták és tanították meg. A meglévő ismeretünket át tudjuk adni gyermekeinknek vagy leendő utódainknak is. Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy sosem késő megtanulni, mivel a fogaink egy életen át kísérnek el minket az utunkon.
Mi tartozik a fogmosási oktatásba?

A fogmosási oktatása többlépcsős folyamat.

Első lépés: Megfigyeljük Önt, hogyan mos fogat, milyen technikával, illetve, hogy a fogkefén kívül milyen eszközöket alkalmaz.

Második lépés: Plakkfestő anyag használatával a fogain lévő biofilmet megfestjük, így láthatóvá válnak azok a felszínek, amelyekre nagyobb odafigyelést kell fordítani.

Harmadik lépés: A fogakra káros biofilm eltávolítása, a Guided Biofim Therapy alkalmazásával. Az új, modern technológia segítségével már fájdalommentesen és kényelemben élvezheti a biofilm eltávolítást, fogkő levételt.

Negyedik lépés: Egyénre szabott fogmosási technikák és a helyes szájápolási eszközök használatának kipróbálása és megbeszélése.

Miért fontos a fogközök tisztítása?
A szabad szemmel történő kezeléshez és a hagyományos műszerekhez képest a mikroszkópos nagyításban, miniatűr műszerekkel végzett kezelés sokkal hosszadalmasabb. Egy gyökérkezelés általában 2 x 2 óra hosszat tart mikroszkóppal, míg hagyományos módon ez 2 x fél óra szokott lenni.
A legtöbb ember elhanyagolja a fogmosást. A fogszuvasodás megelőzése sokkal egyszerűbb, mint gondolná! Mégis, annyi a beteg fog, csak azért, mert az emberek nem értik, hogyan kell valóban jól fogat mosni! Ha szeretne kilépni a sorból, mi segíthetünk! Megtanítjuk valóban hatékonyan fogat mosni!

Szőke Szilvia és Balogh-Szellő Szandra

Dentalhigiénikus és Klinikai fogászati higiénikus szakember

Mennyibe kerül a valóban hatékony fogmosás megtanítása?

Kétféle csomagajánlat közül választhat. A választást az dönti el, van e már fennálló problémája, azaz kezelni is kell, vagy minden egészséges, de szeretné megelőzni a fogszuvasodást?

Profi fogmosás oktatás

12 500 Ft
Helyes fogkefe használat

Fogköztisztató kefe kiválasztása és használata

Első ülés tanítás

Második ülés megerősítés

Nálunk nincs futószalag! Ezt a rendelőt egy fogorvos házaspár vezeti.

Mivel a tulajdonosok maguk is fogorvosok, a hivatástudat és a fogászat szeretete a vállalkozás központi motorja. A Budapest Dental Fogászaton mi nap, mint nap azért dolgozunk, hogy Ön megszeresse, élvezze mosolyát és egy életen át egészségben megőrizhesse fogait!
Tartsa meg egészségben a fogait egy életen át!