1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Részleges kivehető pótlások

Tartalomjegyzék

Részleges kivehető fogpótlás

Nagyon gyakran a megmaradt fogak száma nem elegendő egy rögzített pótláshoz (hídhoz) vagy a meglévő fogak annyira meggyengülnek (pl. fogágybetegség, csontsorvadás miatt), hogy ezek a fogak hosszú távon már nem bírnak el egy hidat. Ilyenkor a megmaradt fogakat felhasználhatjuk a kivehető rögzítésére. Minden ilyen fog kincs, hiszen egy jól elhorgonyzott és kellőképpen megtámasztott kivehető fogpótlások nagymértékben növeli a beteg komfortérzetét. Még egyetlen egy megmaradt fog is hatalmas előnyt biztosít a teljes fogatlan esethez képest. Sok esetben a betegek arról számolnak be, hogy rágás vagy beszéd közben észre sem veszik, hogy protézist hordanak.

Teleszkópos kivehető fogsor
Amennyiben egy-két maradó fogunk van és a fogbeültetés nem jöhet szóba, úgy a maradó fogak védelme érdekében a leginkább esztétikus és funkcionálisan is megbízható megoldás a teleszkópos műfogsor. Nézze meg az esetbemutatást.

Kapocs nélküli kivehető fogsor
Amennyiben több fog hiányzik, de még jópár fogunk megmaradt és a fogászati implantációval kombinált fogpótlás nem jöhet szóba, esztétikus és funkcionálisan is kielégítő megoldás a rejtett patentokkal ellátott, fix és kivehető részt tartalmazó fogsor.

Kapcsos kivehető fogsor
Amennyiben több fog hiányzik és a leginkább költségtakarékos megoldást szeretnénk megtalálni foghiányunk pótlására, akkor a fix és kivehető elemeket egyaránt tartalmazó kapcsos kivehető műfogsort javasoljuk. Nézze meg az esetbemutatást.

A részleges kivehető fogpótlás elemei

  • A részleges kivehető fogpótlás több részből áll:
  • rögzített rész (ez általában híd vagy korona),
  • alaplemez – ez fekszik fel az ínyre,
  • műfogak és műíny
  • kapcsok vagy rejtett elhorgonyzó elemek

A meglévő fogakra csiszolás után híd vagy korona kerül, ez képezi a pótlás rögzített (ragasztott) részét. Ha a munka elkészül, ez lesz a pótlásnak az a része, amit nem kell kivenni tisztításkor. Ez a híd rögzíti majd kivehető részt, ami egy alaplemezből és a hozzá illesztett műanyag fogakból áll.

A részleges kivehető fogpótlások alaplemeze készülhet fémből vagy műanyagból. A fém alaplemezes fogsorok számos előnnyel rendelkeznek:

  • tartósabbak, hiszen fémből vannak kiöntve, s nagyon ritkán törnek el
  • kényelmesebbek, mivel vastagságuk jóval kisebb, mint a műanyag alaplemezé, így sokkal könnyebb hozzászokni.

A komfortérzetet az is növeli, hogy ezek felülete is lényegesen kisebb, így a szájpadlás felületét sem takarja olyan nagymértékben, mint a műanyag alaplemez. Ez esetben az ízérzékelésben sem lesznek jelentős változások.

Az alaplemezhez illesztett fogak minden esetben műanyagból készülnek. Kiválasztásukkor minden esetben szem előtt kell tartani a beteg esztétikai igényeit: a fogak úgy formailag¸ mint színben egyezniük kell az előző fogakkal. Némely páciens úgy hallotta hogy szebbek a porcelán fogak a fogsoron és olyat szeretnének. Ez nem igaz, a műanyag fogak nagyon szépek és esztétikusak és nagy előnyük, hogy nem nehezítik el a fogsort illetve nem pattannak és törnek el olyan könnyen mint egy porcelán fogsor.

A fogsor rögzítésére több megoldás is lehetséges:

öntött fémkapcsok – ezek aránylag olcsóbbak, csak nem túl esztétikusak

  • teleszkóprendszerek – esztétikusan elbújtatott rögzítés, 2-3 megmaradt fog esetén alaklmazható, a teleszkóprendszer technikájából adódóan elsősorban aranyötvözetből készítendő
  • finommechanikai (rejtett) rögzítőelemek – speciális rejtett patentok, zárak, melyek esztétikailag kiváló megoldásként rögzítik a kivehető részt.
Send this to a friend