Rossz lehelet esetén sokszor a fogínyt kell kezelni

A rossz lehelet lehetséges kiváltó okai és megszüntetése

Az erős, kellemetlen lehelet életünk megkeserítője lehet. A legfontosabb teendő, hogy tisztázzuk az eredetét, majd minél előbb kezeljük az okát, hiszen minden esetben egészségügyi problémára utaló figyelmeztető jelzés. A rossz szájszag oka legtöbbször a szájban keresendő, s akár dohányzás, akár túlzott fogkőképződés vagy helytelen életmódbeli szokások okozzák, mindenképpen a megfelelő fogtisztítás és a rendszeres fogorvosi állapotfelmérés lehet a megelőzés és a hatékony kezelés módja.

A rossz szájszag nem ideális a kapcsolatok építéséhez

A szájszag (halitózis), egyrészt egészségügyi problémák nem elhanyagolható tünete, másrészt szociális problémákat is okozhat. Új ismerősünk megítélésénél a testszag mellett a szájszag nagy szerepet játszik, ezért okozhat beilleszkedési, kommunikációs kellemetlenségeket, sőt a párkapcsolat minőségét is befolyásolja.

A kellemetlen, rossz lehelet, mindig valaminek a tünete

Általában reggel, ébredés után a lehelet kellemetlenebb szagú, köszönhetően az éjszakai szájmozgás hiányának. Amennyiben nem történt előző este fogmosás, a szájban éjjel erjedő ételmaradékok szintén hozzájárulnak a rossz lehelet kialakulásához. Ezért az esti fogmosás elmulasztása melegágya a szájbetegségeknek. A szájszag oka keresendő egyrészt a szájban, itt egyszerűbb esetben a nem megfelelő szájhigiénia, esetleg szuvas fogak okozzák, de komolyabb szájbetegségek tünete is lehet. Másrészt tünete lehet a gyomorszáj elégtelen záródásának, az utóbbi azonban már belgyógyászati probléma.

Ínygyulladás, fogágybetegségek tünete lehet a szájszag

A szájban, a kellemetlen lehelet leggyakoribb oka az íny gyulladásos betegségei vagy a fogszuvasodás. A szájhigiénia hiánya mindenképpen kiválthat ilyen panaszokat, az elégtelen fogápolás következtében a lepedék felhalmozódik a fogközökben, tasakokban, ami kellemetlen szagot eredményez, és ez a tasak begennyesedése esetén fogmosással is csak rövid időre szűnik meg. Emellett a túlzott fogkövesedés is hozzájárulhat a szájszag kialakulásához.

Dohányzás, vagy krónikus betegségek tünete

Dohányzás, alkoholfogyasztás, alapvető szájhigiéniai hiányosságok közvetlen okai lehetnek a szájszag kialakulásának. Közvetett életmódbeli tényező az egészségtelen táplálkozás, például a túlzott cukorfogyasztás, rendszertelen étkezés. A lyukas fogak, időskori fogsorviselés, a száj bakteriális betegségei is okozói lehetnek ennek a kellemetlen tünetnek. Emellett bizonyos gyógyszerek szedése is elősegíti a kialakulását, valamint a szájszárazságban szenvedő betegek is panaszkodnak bűzös leheletre.

Ellenszer 1. – alapos otthoni fogápolás

A halitózisban szenvedő pácienseknél a kiváltó okokat, betegségeket kell megszüntetni, ekkor megszűnik a kellemetlen és feltűnő tünet is. Alapvető fontosságú a rendszeres fogápolás, fogmosás. Fogmosás előtt nagyban segít a fogselyem, interdentalis kefe, vagy egyéb fogköz tisztító eszközök rendszeres használata is, amivel kiküszöbölhető, hogy a fogközökben megmaradjon a lepedék, illetve fogkő képződjön. Emellett ajánlatos a szájvizes fertőtlenítés is.

Ellenszer 2. – rendszeres szájhigiéniai kezelések

Nagy segítség a rendszeres dental higiéniai kezelés, illetve az antimikrobiális foto dinamikus terápia. E kezelésekkel az esetleges ínyfertőzés, ínygyulladás csökkenthető, így a szájszag eltüntethető.

Ellenszer 3. – rendszeres fogászati ellenőrzés

Valamint a megelőzés miatt fontos kiemelni a rendszeres, szakszerű fogorvosi ellenőrzés fontosságát is. Szájszag esetén pedig a fogorvosi segítség nélkülözhetetlen: a fogkő leszedése, a szuvas fog betömése, régi korona eltávolítása, vagyis a száj teljes körű rendbetétele után ez a kellemetlen tünet és a vele járó még kellemetlenebb élmények is megszűnnek.

Ellenszer 4. – ha a fogászati problémák ellenére is megmarad a rossz szájszag

Ebben az esetben nagy valószínűséggel a gyomorból indulhat ki a probléma. Ilyenkor belgyógyászhoz kell forduljunk. Ezzel egyidejűleg próbálkozhatunk az étrend megváltoztatásával. Sokszor megfigyelhető, hogy a kellemetlen szájszag elmúlik a húsfogyasztás radikális csökkentésével. A gyomorból feltörő kellemetlen szag tehát nem feltétlenül betegség. Lehet, hogy a szervezet ezzel próbálja felhívni a figyelmet arra, hogy “szeretne” életmódot, étrendet váltani. Tisztább, minőségibb ételekre térni. 

OPTIMUM szájhigiéniai csomag - dentalhigiénikus végzi

22 900 Ft29 900 Ft

PRÉMIUM szájhigiéniai kezelés csomag: Irányított Biofilm Terápia

32 750 Ft42 500 Ft

ALAP szájhigiéniai kezelés - dentalhigiénikus végzi

19 900 Ft25 900 Ft

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink

Éppen olvassák...

Teleröntgen diagnosztika

Egy foghiány pótlása

Mikor van szükség fogkövek hatékony eltávolítására

“Az első fogorvosi rendelő ahová félelem nélkül megyek!”