Segítség klaffog a fogsorom

Éjszaka a pohárban, avagy a klaffogó fogsor rövid története

Ha Önnek megvan minden foga, és nincs szüksége fix all-on-4 fogsorra ne olvasson tovább! Az alábbi történet a nyugalom megzavarására alkalmas részletet tartalmaz egy 73 és ¾ éves, kedves nyugdíjas néni naplójából:

“A máskor barátságosnak tűnő kivehető fogsorom, mely éjjel a vizespohárban pihent, nappal komoly kellemetlenségek okozója volt. Tegnap például fájdalmat okozva mozdult el rágáskor, majd őrjítően klaffogott beszéd közben. A délutáni kártyaparti közben hirtelen, minden előzetes bejelentés nélkül, megszégyenítően lecsúszott, majdnem kiesett a számból… Hogy mikre nem képes! Teljesen el vagyok keseredve…”

Lehetünk dühösek a fogsorra, az életre, az öregségre vagy az ügyetlen fogorvosra, de az igazság az, hogy a kivehető fogsor, fogak nélkül, a vékony, lapos csonton nem sok kapaszkodót talál. Ügyes fogorvos-fogtechnikus páros még ilyen helyzetekben is kihozza a helyzetből a lehető legtöbbet, megkeresi a szájban a legapróbb kis felületet, ahol a fogsor ügyesen megkapaszkodhat, de bizony sokszor ez sem elég a megfelelő stabilitáshoz. A gyógyszercégek kapva kapnak a lehetőségen, fogsorragasztót ajánlanak segítségül, hogy legalább az ünnepi ebédek, fontos események könnyebbek legyenek, de a hétköznapokra ez sem nyújt mindig kényelmes megoldást.

A mini fogimplantátumok sem adják vissza a természetes fogak eredeti erejét, de óriási segítséget jelentenek a fogsornak!

Ezeket az implantátumokat azon páciensek részére fejlesztették ki, akik az évek során az összes fogukat elvesztették és kivehető fogpótlást kénytelenek viselni. A mini fogimplantátumok kapaszkodót nyújtanak a műfogsornak, így az lényegesen stabilabbá válik evéskor és beszédkor is. Minél több fogát, és minél régebben veszíti el az ember, a csont annál laposabbá és vékonyabbá válik. A mini fogimplantátumok kifejlesztésekor alapvető cél volt, hogy ezt a tipusú implantátumot a vékony és gyenge csontba is be lehessen ültetni, ráadásul a lehető legkisebb műtéti trauma mellett.

Maga a műtét kb. 30-60 percet vesz igénybe. A fogínyt nem kell felvágni, a vékony mini fogimplanátumokat egy rutinos szájsebész aránylag könnyen és gyorsan elhelyezi a csontban. A régi fogsor ideiglenes módon ugyan de a műtét után néhány nappal ismét hordható, a végleges fogpótlás pedig 2 hónap múlva készülhet el.

A mini implantátumok akkor is beültethetőek, ha nem készül új fogsor. Van ugyan ennek is költsége a régi fogsor belső részét ugyanis át kell alakítani, de ez mégsem annyi, mint egy új fogsor ára. A mini fogimplantátumok ára a normál fogimplantátumokhoz képest pedig jóval kedvezőbb.

Milyen változásokra számíthatunk a mini fogimplantátumok beültetése után?

A fogsor kényelmesebbé válik

Mind az alsó, mind a felső fogsort minimum 2, jobb esetben 4 db mini fogimplantátum fogja stabilizálni. Ez a 4 kis fogimplantátum, mint egy kabát négy patentja szorosan fogja a fogsort, így az beszéd és rágás közben már jóval kevésbé fog elmozdulni, klaffogni. Többféle, az addig túl keménynek vagy ragacsosnak bizonyuló étel rágható már meg elmozdulás nélkül, beszéd közben pedig a fogsor szinte egyáltalán nem moccan meg.

Szép megjelenés

A mini implantátumok nem látszódnak a fogsor viselésekor. A mini implantátumos fogsorral a “fogsoros megjelenés” megszűnik, környezete egyáltalán nem szerez tudomást arról, hogy Ön műfogsort visel.

Biztonság a fogínynek

A mini implantátumokkal rögzített fogsor nem lazul meg, nem csúszik el, így nem irritálja és nem töri fel a fogínyt.

Könnyen kezelhető

A mini implantátumokból a fogíny felett csak kicsiny gömböcskék látszódnak. Ezekre a pici gömbökre, mint patentokra kell rápattintani a fogsort. A felpattintott fogsor az implantátumfejeken stabilan rögzül. A műszaki érzékkel nem rendelkezők is simán megoldják a fogsor ki és behelyezését.

Kisebb csontveszteség

A hagyományos kivehető fogpótlásnáll, ahol nincs mini fogimplantátumokkal stabilizálva a fogsor, a csontvesztés szinte elkerülhetetlen jelenség, ami a viselés során jelentősen csökkenti a műfogsor stabilitását. A beültetett mini implantátumok ezzel szemben hasonlóan viselkednek, mint a természetes foggyökér, így rágáskor a fogsor és az implantátumok terhelése a csontra jótékony hatással bír.

Élvezhetőbb rágás, jobb emésztés

A mini fogimplantátummal megsegített fogsor segítségével az ételt alaposabban meg lehet rágni. A jobban megrágott, alaposan felaprított étel pedig könnyebben emészthető.

AlphaBio®  fogászati implantátum

133 000 Ft145 000 Ft

Neo Biotech® titanium fogászati implantátum

155 000 Ft169 000 Ft

Nobel Biocare Replace CC® titanium fogászati implantátum

185 000 Ft198 000 Ft

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink

Éppen olvassák...

Mi az a csontpótlás

A foghúzás utáni csontpusztulás megelőzhető

Foghúzás után – tippek és tanácsok

“Az első fogorvosi rendelő ahová félelem nélkül megyek!”