1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Sikeres kezelés feltételei

Tartalomjegyzék

Hogyan kerülhetőek el a fogászati implantátum beültetés kockázatai?

A fogbeültetés az egyik legtermészetesebb fogpótlási technika, amennyiben az jól sikerül. A műtéti tervezés és kivitelezés, majd a fogpótlás elkészítése azonban sok buktatót rejt, a fogbeültetés kockázatai és szövődményei megfelelő felkészültséggel kerülhetőek el, illetve esélyük így csökkenthető minimálisra. Nézzük, milyen fontos lépésekre kell odafigyelni a fogbeültetés során

Megfelelő tervezés, pszichés felkészülés

  • Találja meg az Önnek leginkább megfelelő fogorvost, akiben valóban megbízik. Járja körbe a témát, szerezzen információkat, hozzon megalapozott döntést!
  • A fogászati beavatkozások sikerének alapja a biztos és harmonikus orvos beteg kapcsolat. Anélkül a legügyesebb kezű fogorvos sem lesz képes Önnek hosszú távú megoldást nyújtani, ha nem bízik meg abban, amit az orvos ajánlott vagy elvégzett.
  • Nem elég magát a fogbeültetés műtétet megtervezni, a rákerülő fogpótlást is tervezni kell. Ezért ha lehet, forduljon olyan fogorvoshoz, aki képes a fogbeültetés mellett a fogpótlása kiváló és tartós megtervezésére is. Vagy válasszon egy erre alkalmas fogorvos teamet. Ne essen abba a hibába, hogy valahol „csak” beültetteti az implantátumokat és máshol meg kér rájuk „csak” koronákat. Az ilyen öszvér megoldások a legtöbb esetben katasztrófával végződnek. A száj egészét egységben kell látnia a teamnek vagy fogorvosnak. Már a fogbeültetés megtervezésekor pontosan kell látni, hogy végül mi kerül az implantátumokra.

Száj előkészítése, gyulladásmentesség biztosítása

Fogbeültetést csak tökéletesen gyulladásmentes körülmények között szabad végezni. Vonatkozik ez a fogínyre és a pótolni kívánt fog helyére egyaránt. Egy gyulladt, gócos fog eltávolítása után meg kell várni a gyulladás maradéktalan felszívódását, szükség esetén ezt röntgennel ellenőrizni kell. A fogakat le kell tisztítani, a fertőzéseket meg kell szüntetni, a szuvas fogakat be kell tömni, stb. Semmilyen olyan lehetőség nem maradhat a szájban, ami a fogbeültetés sikerét veszélyeztetné.

3 dimenziós CT felvétel – pontos mérések, anatómiai viszonyok feltérképezése

A beültetendő csavar méreteit a 3 dimenziós CT felvétel alapján kell kiválasztani. A panoráma röntgen csak 2 dimenziós, tehát ebből a szempontból pontatlan méréseket eredményez. Csak olyan fogbeültetés műtétbe menjen bele, ahol előzetesen CT felvétellel megvizsgálták az összes anatómiai részletet!

Ideiglenes és végleges fogpótlások megtervezése

Erre még a fogbeültetés műtét előtt sor kerül. Protetikai előkészítés: harapásemelés, szomszédos fogak felállítása fogszabályozással ha szükséges, helyteremtés fogszabályozó előkészítéssel, szemben lévő fogazat kezelése, megfelelő harapás beállítás, nivellálás, stb.)

Fogbeültetés műtét

Mint látjuk a maga a műtét csak az 5. lépésként következik. Megfelelő előkészítés esetén ez egy rutinmunka, mely fájdalom és komplikációmentes beavatkozásnak számít. A műtét után a legtöbb esetben egy fájdalomcsillapító elegendő, pár napig enyhe duzzanat és érzékenység jellemző, de komolyabb fájdalom nem.

Ideiglenes fogpótlás

Többnyire kivehető fogpótlásról van szó, hiszen a fogbeültetés lényege legtöbbször épp az, hogy az ép fogak lecsiszolását elkerüljük. Egy hiányzó fogat is lehet pótolni egy kis kivehető klipsszel, több hiányzó fog esetén kivehető fogsor jöhet szóba. Bizonyos fogászati szituációk esetén a fix ideiglenes híd is megoldható.

Végleges fogpótlás

A végleges fogpótlás beragasztására akkor kerülhet sor, ha az implantátum megfelelően szervült, becsontosodott. A csontosodást általában panoráma röntgenfelvétellel ellenőrzik. Fontos lépés még az ínykontúr kialakítása, mely egy úgynevezett ínyformázó csavarral történik. A fogbeültetést követő 4-6 hónap után kerül elkészítésre a végleges fogpótlás mely csavarozással vagy ragasztással rögzíthető, a szituáció függvényében.

Utánkövetés, megfelelő szájhigiénia fenntartása

Bár sokan elfelejtik ennek fontosságát, és sorrendben az utolsó helyen van, mégis alapvető fontosságú, hiszen ezen is múlik a beültetett fogászati implantátum és a ráépített fogpótlás tartóssága. Érdemes olyan fogászatot választani, mely rendelkezik páciens visszahívó háttérrel és megfelelő időben jelzi a szükséges kontroll idejét. Másrészről az egész fogbeültetésbe csak akkor kezdjünk bele, ha tudatosul bennünk, hogy ezzel, éppúgy mint a saját fogainkkal foglalkozni kell, követni kell a sorsát és el kell köteleződni a rendszeres higiénia és a maximális szájápolás mellett.

Send this to a friend