Menü

+36 1 315 4545 | 1137 Budapest, Szent István körút 10. 3.em 8. | My Budapest Dental
| Dr. Pattogató Rita

Speciális fogápolási eszközök

Speciális fogápolási eszközök

A hagyományos fogmosás mellett alkalmazható speciális fogtisztító eszközök

A szájápolás hagyományos kellékei, a fogkefe és a fogkrém, hogy elkerüljük a túl gyakori fogkőeltávolítást a későbbiekben. E két jól ismert eszköz mellett azonban számos hatékony szerkentyű áll még rendelkezésre, hogy a fogakat és a fogínyt valóban alaposan megtisztítsuk. Ha valaki kipróbálja, hogy egy alaposan kivitelezett kétperces fogmosás után interdentalis fogtisztító kefével még milyen ínyencségeket tud elővarázsolni fogközeiből – nos, ő egészen biztosan fogköz tisztító hívővé válik és hetenként legalább kétszer használni is fogja kedvencét.

Fogselyem

Hagyományos fogselyem – elsősorban a frontfogak, metszőfogak fogközeinek tisztítására, ahol az interdentalis kefék alkalmazása nem lehetséges. Használatkor arra kell figyelni, hogy nem a fogközben kell kontrollálatlanul a szálat fel-le húzogatni, a fogselymet az egyik fog oldalára feszítjük rá, és a fog oldaláról – amennyire megy az íny alatti területen is – szedjük le a felrakódásokat. Az egyik fog felszíne után a szalagot nem kell még eltávolítani, hanem jöhet a szomszédos fog felszínének megtisztítása. Tehát fontos: nem a fogközt tisztítjuk, hanem a fogköz felé néző fogfelszíneket!

Superfloss – a hidak alatti terület tisztítására

Hagyományos fogselyem mellett használhatunk speciális fogselymet: superfloss-t. Ennek a használatát elsősorban fix fogpótlás esetén javasoljuk (hiszen pl. hidaknál nincs fogköz, így nem tudjuk bevinni a fogközbe az egyszerű fogselymet), de használata bárkinek javasolt, aki szeretné alaposabban tisztítani a fogközeit. Ez a speciális „fogselyem” három részből áll:

 • elülső, merevített szál, mint a cipőfűző kemény vége, csak annál jóval finomabb, mely oldalról segít bevezetni a selymet a fogközbe vagy a híd alá,
 • középső, szivacsos rész szolgál lényegében a lepedék eltávolítására, könnyebben kiszedi a lepedéket, nedvességre kissé meg is duzzad.
 • harmadik rész pedig egy hagyományos fogselyemnek felel meg, azaz a fogfelszín tisztítására szolgál

Interdentalis fogköz tisztító kefe

Ez az eszköz első ránézésre egy apró üvegmosóra hasonlít, kiváló, sőt talán a legjobb - eszköze a fogközök alapos tisztításának. Használata igényel némi kézügyességet, hiszen a szűkebb fogközökbe bevezetése nem mindig könnyű. Ajánlatos, hogy használatakor ne a tükör segítségét vegyük igénybe – így sokkal nehezebb – hanem akár csukott szemmel, a belső megfigyelésünkre hagyatkozva, óvatosan vezessük be a fogközbe. Nem kell megijedni, ha először vérzést okozunk, ez annak a jele, hogy a fogközben a lepedék már gyulladást idézett elő – a teljesen egészséges íny nem vérzik. Egy alapos tisztogatás után másnap már szinte alig, harmadnapra pedig teljesen megszűnhet az ínyvérzés.

Szájzuhany

A szájzuhanyt szintén a lepedék eltávolítására találták ki, de inkább a fenti szájápoló eszközök alkalmazása után, vagy a köztes napokban kiegészítő eszközként alkalmazzuk. Ez az ínyt is masszírozza – akár naponta többször is használhatjuk, kellemes, üdítő érzést okoz! A szájzuhany használatának elkezdésekor érdemes kisebb intenzitású víznyomást használni, később fokozatosan emelni a nyomást, így nem károsodik az íny.

“Az első fogorvosi rendelő
ahová félelem nélkül megyek!”

Union Dental
Szakértelem, tradíció, tapasztalat.
Budapest Dental több mint 15 éve.
Rendelőnk
1137 Budapest,
Szent István körút 10. 3.em 8.
Útvonaltervezés
Elérhetőségeink
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 1 315 4545
Nyitvatartás
 • Hétfő – Péntek
  08:00 – 20:00 
 • Szombat
  zárva
 • Vasárnap
  zárva
Információk
Kövessen minket

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.
© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.

BUDAPEST DENTAL
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.