1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Szabályos fogak szabályozás nélkül

Tartalomjegyzék

Szabályosabb fogakat szeretnék, ha lehet fogszabályozás nélkül

A jó hírünk az, hogy erre sok esetben van megoldás. Pácienseink egy része hasonlóan gondolkodik, mint Ön: szeretne szabályosabb fogakat, de nem szeretne erre várni. Ha lehet, kerüljük el a fogszabályozást és nézzük meg milyen lehetőséget rejt az esztétikai fogászat a fogak szabálytalanságainak eltüntetésére.

Szabálytalanságok kijavítása fogszabályozás nélkül, porcelán héjak segítségével

A szabálytalan fogak anatómiailag és esztétikai szempontból egyaránt kifogástalan kezelése összetett feladat. Vannak azonban olyan egyszerű esetek, amikor a szabályozatlan fogak elsősorban esztétika problémákat okoznak.

Ezekre az esetekre jelent kiváló megoldást a porcelán héj. Ennek a megoldásnak az a lényege, hogy a szabályozatlan fogakat egy olyan kontaktlencse vékonyságú kerámia lapcsókával leplezik, amely a fog felszínének látható oldalára kerül felragasztásra.

Az eredmény pedig egy szabályos és meglévő fogaihoz harmonikusan illeszkedő, természetes és szabályos mosoly.

A porcelán héjaknak számtalan pozitív tulajdonságuk van, amiért nagyon kedvelik pácienseink ezt az egyre népszerűbb megoldást:

 • A beavatkozás teljesen fájdalommentes, mert helyi érzéstelenítésben történik
 • A saját fogait csak minimális mértékben, vagy akár egyáltalán nem kell előkészíteni a héjakra, így alig van foganyag veszteség
 • Akár egy hét alatt elkészülhet, tehát egyik hétről a másikra megszépülhet a mosolya
 • A piaci versenynek köszönhetően az ára jelentősen csökkent az elmúlt években, minősége azonban töretlen, a porcelán héj prémium kategóriájú esztétikai fogászati szolgáltatás

Természetesen nem minden esetben lehetséges a szabályozatlan fogak kezelése porcelán héjakkal. Előfordulhat, hogy nincsen elegendő hely, vagy túlzottan sok hely van, vagy a fogak az ínyből nagyon eltérő pozícióban nőnek ki. Ebben az esetben is érdemes megkérdezni a szakember véleményét, hiszen a felnőtt fogszabályozás ma már számtalan eszközt és technikát tud felvonultatni, a gyorsabb eredmények érdekében.

Szabálytalanságok kijavítása komplex esztétikai fogászati kezelésekkel

Rendelőnk egyik nagy előnye, hogy az esztétikai fogászat különböző társterületeit egy helyen fogjuk össze, így komplex esztétikai kezelési igény esetén házon belül, közös konzultációkkal, együtt gondolkodással tudunk az Ön esztétikai problémáján segíteni.

A szabálytalan fogak szépítési igénye esetén tehát több lehetőséget is biztosítani tudunk:

 • Porcelán héj: Szabálytalanságok elrejtése porcelán héjak segítségével, akár egy hét alatt, amennyiben a fogak pozíciója és az ínylefutás ezt megengedi. Gyors, látványos és tökéletesen természetes eredmény, minimális foganyagveszteséggel
 • Gyors felnőtt fogszabályozás: Amennyiben az állcsont pozíciók ezt megengedik, csak az esztétikai problémára koncentrálva, akár kivehető fogszabályozóval is szabályozhatóak egyes fog állások, így időt spórolhatunk meg a kezeléssel. Az ilyen kezelés ugyan nem oldja meg az esetleges állcsont-pozícióbeli problémákat, de kedvező áron, láthatatlan, kivehető fogszabályozással érhetjük el a eredményt
 • Gyors felnőtt fogszabályozás + porcelán héjak: Ebben az esetben a fogszabályozással beállítjuk a megfelelő fog pozíciókat, majd a porcelán héjakkal elfedjük a kisebb alaki és színbeli eltéréseket
 • Normál felnőtt fogszabályozás: Sokszor a fogak esztétikai eltérései mellett harapási, állcsont pozícióbeli problémák is vannak, melyek hosszú távon akár a fogak elvesztésével is járhatnak. A komoly mélyharapás okozta mellékhatások például sokáig fel sem tűnhet viselőjének, így ha esztétikailag nem zavarja az állcsontok viszonyának hibája, már későn fordul fogorvoshoz, mikor fogai már menthetetlenek. Az időben történő fogszabályozással, harapásemeléssel, azonban számos fogászati és állkapocs ízületi panasz megelőzhető lenne. Amennyiben a fogszabályozó szakorvos ezt diagnosztizálja, az esztétikai igények mellett természetesen javasolni fogja a nem esztétikai indokból történő fogszabályozást is. Az állcsontok megfelelő helyzetének beállítása azonban felnőtt korban nem egyszerű, időigényes feladat, megelőzési értéke azonban felbecsülhetetlen
 • Normál felnőtt fogszabályozás + porcelán héjak: Előfordulhat, hogy a fogszabályozás után további szépítésre van szükség, így a fogszabályozó szakorvos és az esztétikai fogorvos együtt kell dolgozzon a komplex mosolyszépítésen
 • Cirkon porcelán koronák: A mosolyszépítésnek szintén gyors és látványos módja a szabálytalan fogak borítása cirkon porcelán koronákkal. Olyan esetekben javasolható, mikor foghiányokat is szeretnénk pótoltatni, vagy a fogak borítása már erősebb anyagot kíván.

Melyek azok az esetek, mikor a porcelán héj, vagy a gyors fogszabályozás már nem elég és cirkon porcelán koronák kellenek a tartós és esztétikus mosolyszépítéshez?

Vannak olyan esetek, mikor a fogak szabálytalansága mellett további fogászati problémák is vannak, és ezeket nem lehetséges egymástól függetlenül kezelni. Ilyenek lehetnek:

 • Régi fémkerámia koronák cseréje
 • Hiányzó fogak pótlása fogászati híddal vagy fogimplantációval
 • Nagy felületen szuvasodott fogak kezelése
 • Fogágybetegségek kezelése
 • Letört, töredezett, elkopott fogak kezelése

Ezekben az esetekben olyan esztétikus megoldást kell választanunk, amely nem csak a fogak szabálytalanságát kezeli, hanem a további fogászati problémákat is, mégpedig az anatómia szempontok messzemenő figyelembe vételével.

A szabálytalanságok és egyéb fogászati problémák kezelésére a fémmentes cirkon koronák több okból is kiváló megoldást jelentenek:

 • A cirkon anyag áttetsző, ami a fogak természetes fényáteresztő képességét eredményezik
 • Kerámialeplezéssel természetes hatású, de kiemelkedően esztétikus fogpótlás készül cirkonból, amely teljes mértékben korrigálja a fogak szabálytalanságát (abban az esetben, ha ez anatómiailag lehetséges)
 • A cirkon fogpótlások nagy precizitású CAD-CAM technológiával készülnek (számítógéppel tervezik meg és számítógépek által vezérelt berendezéssel állítják elő a fogtechnikai laboratóriumban)
 • Megfelelő előkészítés esetén akár egy hét alatt is elkészülhetnek

A porcelán héjakhoz hasonlóan a cirkon koronáknál is javasoljuk, hogy látogasson el egy személyes konzultációra, mert csak az Ön fogászati problémájának beható ismeretében jelenthetjük ki, hogy ez a megoldás kezelni tudja-e fogainak szabálytalanságát.

A konzultáció alkalmával esztétikai kezelésekben jártas kollégáink egy alapos vizsgálat után részletesen tájékoztatják Önt azokról a tartós és esztétikus megoldásokról, melyekkel nagy biztonsággal tudjuk kezelni fogainak szabálytalanságát.

A szabálytalan fogak esztétikai korrekciójának vannak egyszerű, akár egy hét alatt kivitelezhető, vagy komplex, több esztétikai fogászati területet is érintő megoldásai. Hogy az Ön esetében melyik megoldásra van szükség, arra csak egy személyes konzultáció és fogászati vizsgálat után tudunk javaslatot tenni.

Send this to a friend