1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Szabályozás húzások nélkül

Tartalomjegyzék

Tizenkilenc éves születésnapom előtti napon került le a fogszabályozóm. Egy év, hét hónap és tizenhét napig volt fent.  Fém fogszabályzó, önligírozó. Előtte féltem, hogy milyen lesz fogszabályzóval az életem, közben megszoktam, meg persze tisztogattam, ápoltam ahogy kellett. És milyen most nélküle? Imádom! És hálás vagyok magamnak, hogy belevágtam. Fogszabályozás. Erről írok most Neked. Hitelesen,  csak a saját tapasztalataimat.

A fogszabályozó fogorvosom, itt a Budapest Dental fogászatban megkért, hogy írjam le a tapasztalataimat a fogszabályozóval, és persze a fogszabályzó felrakással, levétellel kapcsolatban. Hogy másnak is lehessen olvasnia azt, ami nekem segített, vagy nehéz volt.

Hogyan vágtam bele a fogszabályozásba

Mindig is zavartak a fogaim. Anyám szerint már 7 éves korom körül kezdődtek a gondok, amikor a tejfogaim mögött kezdtek kibújni a csontfogaim. Képzelheted, hogy néztem ki, mint egy krokodil. Két sorban voltak a fogak egymás mögött. Anyám elvitt fogszabályozó orvoshoz, aki azt mondta, túl szűk a fogívem és majd kell fogszabályozó.

A tejfogaimat kiszedték. Kicsit fájt, de arra nem is emlékszem, hanem inkább arra, hogy a fogszabályozós vizsgálat után kaptam egy Playmobil játékot. Arra nagyon emlékszem.

Nem akartam bajlódni a kivehető fogszabályozóval.

Az általános iskolában kaptam kivehető fogszabályozót. Hát azt bevallom nem szerettem. Este anyáék előtt betettem, amikor meg lefeküdtem, kitettem a párna mellé, mintha kiesett volna. Nem akartam bajlódni vele. Persze gyerekként még nem értettem, anyáék meg nem erőszakolták. Így hát, mire gimnáziumba kerültem, az alsó fogaim nagyon össze vissza álltak.

Tudtam, hogy kell majd fogszabályozó, de tudod milyen egy kamasz. Hát én is olyan voltam: Közöltem anyáékkal, hogy nekem pedig nem lesz fogszabályozóm.

A láthatatlan fogszabályzót sokan hirdetik, és tetszetős

Aztán a gimi vége felé elkezdtek nagyon zavarni a fogaim. De lehet, hogy már másodikban, nem tudom. Az egyik barátomnak volt sínes fogszabályozója. Nem is látszott neki. Mert ez az a láthatatlan fogszabályzó. Egy kis műanyag sínt viselt, teljesen átlátszó volt. Csak akkor vette ki, ha evett. Nagyon tetszett, mondtam anyáéknak, hogy na, ilyet én is bevállalnék.

Elmentünk fogszabályozó dokihoz. Ott jött a hidegzuhany, nekem olyan erős a fogtorlódásom, hogy felejtsem el a sínes fogszabályozót. Nekem bizony a láthatatlan fogszabályozóval nem lehet megoldani a fogaimat. Csak fix fogszabályozóval lehet segíteni, és lehet, hogy egy fogamat ki is kell húzni, mert annyira kevés a hely elöl a csontnál.

Akkor elmentünk egy kerületi dokihoz is, mert a láthatatlan fogszabályozót nem ajánló orvost nagyon drágának találtuk. Várni kellett, mert 18 év alatt a kerületi helyen egy csomó fogszabályozós kezelés ingyenes, és hosszú volt a várólista. Majdnem egy évet vártunk. A kerületi fogszabályozós doki kb. 5 perc alatt megvizsgált. Nem kért röntgent, mint az előző orvos. Csak közölte, hogy úgy tudja megoldani, hogy elöl kihúzza egy fogamat. Egy erős csontfogamat. Gondolhatod…

Fogtuk a röntgenjeinket, és a fogszabályozó gipszmintáinkat

Anyám tök kibukott. Nem hitte el, hogy nincs más megoldás. És elkezdett keresgélni. A Budapest Dentalról egy barátnőjétől hallott, bár ő nem fogszabályozáson járt náluk, de jókat mondott róluk, így elmentünk. Már volt teleröntgenünk, panorámaröntgenünk és több gipszmintánk is. A fogszabályozós doktornő itt is megvizsgált. Azt mondta, méregetnie kell a teleröntgenen, meg egy halom fotót is készített. A számról, a harapásomról, az arcomról. Eddig még sehol nem készítettek fényképeket rólam.

Azt mondta, elemzi a mosolyomat, és néhány nap múlva küldenek tervet. Nem vetette el a foghúzást, de nem is mondta biztosan, hogy kelleni fog. Azt mondta, majd a mérések és a tervezés eldönti.

A történetet folytatásokban jelentetjük meg, itt a blogban – figyeld a következő részeket, és olvass bele más friss cikkeinkbe is!

Send this to a friend