1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Szabályozás kisiskolásoknál

Tartalomjegyzék

A tejfogak leváltása a kisgyermekkor végén látszólag kaotikus esemény sorozat. Emögött a természet zsenialitása és harmóniára való törekvése áll. Sok szülő gondolkodik úgy, hogy a fogváltás befejeztéig akkor sem viszi el gyermekét fogszabályozó szűrésre, ha a fogváltás során furcsaságokat észlel. Mondván, ha gond van, a fogszabályozást úgyis elég lesz majd a maradó fogakkal elkezdeni.

Fogváltás és fogszabályozás: Fontos terápiás lehetőség a fogváltás körüli időszak!

Fontos eloszlatni ezt a tévhitet: A fogszabályozás nem csak a fogak mozgatásáról szól! A fogszabályozás a csontok növekedésének irányítását is jelenti. Ha időben sikerül a gyermeket kezelni, későbbi fogszabályozási problémákat előzhetünk meg. Esetleg ügyesen enyhíthetünk súlyos harapási rendellenességeket!

Ha a fogváltás sorrendje teljesen normális, akkor is érdemes erre a korszakra több figyelmet fordítani. Egyrészt azért, mert a maradó fogak tisztításának szabályaira fontos mielőbb megtanítani gyermekünket. Másrészt, mert a fogváltás időszaka egy fontos periódus lezárása és egy új korszak kezdete a gyermek életében. Érdemes tehát ennek megfelelő tudatossággal kezelnünk ezt az időszakot.

Ünnepélyes rituálé a maradó hatos fogak tiszteletére

Normális esetben a fogváltás nulladik lépéseként, azaz még a valódi fogváltás előtt, 6 éves kor körül bújnak elő az első maradó őrlőfogak. A hatos fogak szerepe a rágásban óriási. Ezeknek a fogaknak van ugyanis a legnagyobb rágófelülete. Fontos, hogy mind a szülő, mind a gyermek tudatosítsa ezeknek a fogaknak a fontosságát és a neki megfelelő tisztelettel és odafigyeléssel bánjon velük!

Tartsunk egy kis rituálét a hatos fogak előbújásának tiszteletére! Figyeljük rendszeresen gyermekünk ínyét a tejfogak mögött és ha a maradó fogak nagyjából már áttörték a fogínyt, ünnepeljük meg ezeket a fontos jövevényeket! Egyik este szánjunk gyermekünkre és új fogaira 5-6 percet és a szokásos esti fogmosást alakítsuk át ünnepi rituálévá!

Gyújtsunk meg egy gyertyát és a szokásos esti fogmosás után jelentsük ki, ma megünnepeljük és illendően köszöntjük az új fogakat. Kérjük meg a gyermeket, hogy tükörben nézegesse meg a fogait. Ujjacskáival kicsit tapogassa meg őket, tudatosítsa létezésüket. Ha jóban vagyunk fogorvosunkkal kérhetünk a nagy eseményre kölcsön egy fogászati kistükröt is segítségül.

Adjunk nevet az új fogaknak! Gyermekünk egy életre megjegyzi!

Játszunk egy kicsit. Adjunk például nevet a fogaknak, sorban mind a négynek, és nagy szeretettel köszöntsük őket. A bemutatkozás után pedig kérjük meg gyermekünket, hogy tegyen ünnepélyes FOGadalmat. Hogy ezentúl jól bánik velük és tisztán tartja őket. Végül elmesélhetjük gyermekünknek, hogy ezek a fogak fognak segíteni a legtöbbet a rágásban, ők a legerősebb rágófogak és ezért egy életre kitüntetetten fontosak.

A “FOG rituálé” néhány percig tart csupán, mégis egy életre tudatosíthatja a gyermekben a maradó fogak és a test szerepének fontosságát. Egy korszak lezárására és egy új korszak bevezetésére is megfelelő. A fogváltással, a maradó fogak előtörésével egy új korszak köszönt be. Fontos, hogy megerősítsük gyermekünkben, hogy tisztelje és szeresse önmagát, a testét és a fogait és tartsa őket egészségesen.

Tipp: Fejlődő gyermekünket el is vihetjük egy ismerkedő, beszélgetős találkozásra egy dentalhigiénikushoz vagy fogorvoshoz. Ő még nálunk is alaposabban elmagyarázza neki a fogváltást, a fogak szerepét és megtanítja számára a helyes fogmosást!

Ne maradjon le a fogszabályozás vonatáról…

A hatos fogak előtörése után kicsit megpihen a fogváltás. A metszőfogak váltása később indul, 7-8 éves kor között várható. Ebben az időszakban a szűk felső fogív előkezelése kiemelten fontos feladat. Ekkor még elegendően puha a csont, így könnyen és gyorsan tágítható. Ha erről a fázisról lemaradunk, később, ha varratok már teljesen csontosodnak, kevesebb és kevésbé hatékony lehetőség áll a fogszabályozó orvos rendelkezésére a komoly fogívszűkület kezelésében.

Tipp: Ha a gyermekünk tejfogai rések nélkül, szorosan vannak együtt, az előre jelezheti a későbbi fogtorlódás lehetőségét. Normálisan a tejmetszőfogak közt ugyanis rések vannak, így tartják meg a fogív szélességét a jóval szélesebb maradó fogak részére, hogy azok torlódás nélkül illeszkedhessenek majd előtörésük után egymás mellé.

Vannak lehetőségek még 9 éves korban is

További lehetőséget jelent a fogszabályzó orvos számára a 9 éves kor körül várható kisőrlő fogak váltásának figyelemmel kísérése. Torlódás esetén itt is hatékony lehetőség van hely nyerésére. Apró, jó időben elvégzett finom beavatkozásokkal komoly fogszabályozási problémákat előzhetünk meg gyermekünknél, illetve súlyosabb rendellenességeket enyhíthetünk.

Ne hagyjuk, hogy “elrobogjon” a csontnövekedés és a fogváltás adta hatalmas beavatkozási lehetőség vonata! Vigyük el gyermekünket időben fogszabályozó konzultációra!

Send this to a friend