1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Budapest Dentál 13. kerület

Szájsebészet

Profi, fájdalommentes, szakértő szájsebészt keres? Jó helyen jár!

A fájdalommentesség garantált! Mi az Ultracain DS Forte érzéstelenítőt használjuk, ami négyszer erősebben hat, mint a közismert Lidocain.

Gyakori kérdések a szájsebészetről

A válaszokat fogorvos írta. Nem marketingszöveg!

Mikor lehet enni foghúzás után és mit?

A szájsebészeti műtét után, a szájba gézgombóc kerül. Ezt fél órán át javasolt finoman szorítani.

Az érzéstelenítő hatása kb. a beadástól számított három órán át tart, egyéni különbségek vannak. Addig nem szabad enni, inni! A szájsebészeti érzéstelenítés után ugyanis félrenyelhet, vagy felsértheti a fogínyt, illetve nem jól érzékeli az ételek hőfokát. A fogeltávolítás napján szénsavas, forró, ill. alkoholos italokat ne fogyasszon!

A seb teljes begyógyulásáig ne egyen mákot, szezámmagot stb. tartalmazó ételeket. Ha ezek bekerülnek a nehezen tisztítható sebbe, ott akár gyulladást is okozhatnak. Híg tejtermékek fogyasztását három napig érdemes mellőzni.

Lehet e dohányozni szájsebészeti műtét után?

A saját érdekében javasoljuk, egy napig ne dohányozzon! A dohányfüst nagyon ártalmas a sebgyógyulásra nézve, nemhogy csökkenti, fokozza a gyulladási hajlamot és terheli az immunrendszert. Ha tovább meg tudja állni, még jobb, sokat segít önmagának, a szervezetének és a gyors és szövődménymentes sebgyógyulásnak!

Mit tegyen ha fáj a műtét után a műtött terület?

Ha duzzanatot észlel, vagy fájdalmat a seb körül, kívülről jegelje a területet. Legjobb a célra a patikákban kapható jégzselé. Ezt érdemes már a műtétre készülve a foghúzás előtt a mélyhűtőbe készíteni és hazaérve már ott a jéghideg segítség. Fontos, egyszerre maximum 10 percig jegeljen, majd 15 perc szünet! A túlzottan sok jegelés is káros lehet, a felső fogaknál akár arcüreggyulladást is okozhat! Itt is fontos a szabály, figyeljen magára és annyit tartsa ott a jeget, ameddig érezhetően jól esik, majd tartson szünetet. Általában az első nap szükséges a jegelés, később nem, de ebben egyéni eltérések vannak. Az esetleges duzzanat nagyon jól reagál a jegelésre.

Alsó bölcsességfogműtét mennyire bonyolult?

Az alsó bölcsességfogműtét lehet egyszerű foghúzás, de komoly szájsebészeti beavatkozás is. A műtét komplexitása elsősorban az anatómiai viszonyoktól, illetve a bölcsességfog állapotától függ. A leggyakrabban az alábbi szituációkkal találkozik a szájsebész:

  • Bölcsességfog csíra eltávolítás: 18 éves kor körül már látszik, hogy lesz e elegendő helye a bölcsességfognak. Ha nem, érdemes a fogat 2/3 mértékig kifejlődött csíra állapotban eltávolítani, ez könnyebb műtéti megterhelést jelent a fiatal számára.
  • Egyenesen álló bölcsességfog eltávolítás megtartott koronával: Ha a fog nem dőlt rá az előtte álló fogra, a szájsebésznek valamivel könnyebb dolga van, mintha a bedőlt foggal kellene dűlőre jutnia. Itt is nehezítheti a műtétet az állkapocsideg közelsége.
  • Bedőlt, félig kinőtt bölcsességfog: Nehezített helyzet, hiszen a fognak kevés a helye, így a szájsebésznek is. Ráadásul a bölcsesség fog előtti fogra is oda kell figyelni. Sokszor az ínygyulladással is küzdeni kell a műtét során.
  • Alsó állkapocs ideghez közel nőtt bölcsességfog: Nagyon nehéz helyzet, hiszen az idegsérülés rizikója nagy. A szájsebész mindig kér CBCT felvételt és az ilyen fogakat csak nagyon indokolt esetben távolítják el.

Hogyan kell tisztítani a sebet a szájsebészeti műtét után?

Az a jó, ha a foghúzás helyének megfelelően véralvadék alakul ki, hiszen később ebből lesz majd a csont. Fogeltávolítás után nem szabad öblögetni, a sebet szívogatni. A beavatkozás napján csak a fogait mossa meg, a sebet ne, azért, hogy az eltávolított fog helyén lévő értékes és fontos vérrög ne sérüljön meg!

A foghúzás utáni napon már a sebet is tisztítani kell. Erre puha fogkefét javaslunk. A tisztítás legyen alapos, de egyben igen kíméletes. Nem szabad kipiszkálni a véralvadékot! Ez zárja le a sebet, helyben kell maradnia. A seb tisztítása fájdalmas lehet, vérzéssel járhat, ez normális!

Mi a helyzet a sporttal foghúzás vagy műtét után?

A szájsebészeti műtétet követő három napban uszoda, szauna, szolárium használata, intenzív sport, erős fizikai megterhelés kerülendő. Ezek a seb szétnyílásához, fertőzéshez vezethetnek. Ez a 3 nap még akkor is betartandó, ha a műtéti sebet varrat zárja le. (Varrat akkor szükséges, ha eleve túl nagy volt seb!)

Három nap után fokozatosan el lehet kezdeni a sportot, de figyelje meg magát, és semmi olyat ne tegyen, ami nem esik jól a seb területen. Egyéni érzékenységek vannak!

Milyen gyógyszert szedjek szájsebészet után?

Fájdalomcsillapítót szükség esetén vegyen be az előírt dózis betartásával. A diclofenak tartalmú gyógyszerek a legjobbak a szájsebészeti fájdalom kezelésére, de az Algopyrin, Algoflex stb. is hatásosak! Aspirin bevétele TILOS! Vérzést indíthat el!

Antibiotikumot csak orvosi rendelésre vegyen be! Az antibiotikum nem rutin gyógyszer a foghúzás, vagy szájsebészeti műtét után! Az orvos csak akkor ír antibiotikumot, ha valamilyen komplikációnak, vagy szövődménynek nagyobb az esélye, az általános egészségi állapot vagy a műtét helyi jellege alapján. Normál esetben teljesen szükségtelen az antibiotikumos kezelés!

Felső bölcsességfogműtét mennyire bonyolult?

A felső állcsont puhább csontszerkezettel bír, mint az alsó állcsont, így a fogeltávolítások valamivel könnyebbek. A nehézséget a felső bölcsességfogak esetén a helyszűke - nagyra kell nyitni a szájat - és az esetleges koronai fogszuvasodás okozza, amikor a fogat fogóval már nem lehet könnyen megfogni. Ilyenkor speciális emelőkkel lazítja meg a szájsebész a fogat. Felső fogeltávolításkor néhányan aggódnak az arcüreg közelsége miatt annak megnyílásától. Ez valóban kockázat például a felső hatos fogak esetén, de a felső bölcsességfogak általában az arcüreg alapjától már messze helyezkednek el, így ilyen komplikációra ritkán kerül sor.

Bölcsességfogműtét, foghúzás és szájsebészeti beavatkozások fájdalom nélkül!

Fájdalommentes műtéti technika

Az érzéstelenítést Ultracain DS Forte érzéstelenítővel végezzük, amely négyszer erősebben zsibbaszt, és hatása kétszer tovább tart, mint a sokak által ismert Lidocain érzéstelenítőé. Fogászatunkon két tapasztalt, ügyes kezű, empatikus szájsebész doktor dolgozik, a műtéteket gyorsan, precízen, fájdalommentesen végzik.

3 dimenziós CBCT diagnosztika

Az állapotfelmérés szerves része a digitális panoráma röntgen. A kapott kép pontos, az átlagosnál kiemelkedőbb diagnosztikai lehetőséget biztosít. Bölcsességfog eltávolítás, gyökércsúcs rezekció, vagy komolyabb szájsebészeti műtét tervezése esetén készíthetünk 3-dimenziós CBCT röntgenfelvételt is, amennyiben az indokolt.

Tapasztalt szájsebészek

A szájsebészet a fogorvoslás egyre komplexebbé váló területe. Rendelőnk szájsebész szakorvosai nem csak magánrendelői, de kórházi szájsebész tapasztalattal is rendelkeznek. Nap, mint nap rengetegen keresnek meg minket szájsebészeti igényekkel, és pácienseink véleményei alapján orvosainkat a páciensek 97,4%-a ajánlja tovább!

Foghúzás fájdalommentesen

dr. Gszelman Ferenc dentaoalveoláris sebész szakorvos

Ha az Ön fogászati problémájának megoldása szájsebészeti kezelés, akkor mindenképp érdemes szakértőhöz fordulnia a témában. Dr. Gszelman Ferenc dentaoalveoláris szájsebész szakorvos 2013-ban szerzett szakorvosi szakvizsgát. Fogeltávolítás, szájsebészeti műtétek és fogbeültetés témakörben nagy szaktudással és rengeteg tapasztalattal bír, forduljon hozzá bizalommal!

Ne várja meg az utolsó utáni pillanatot!

Jöjjön el időben! Egy fogeltávolító műtétet halogatni nem csak felesleges, de veszélyes is, hiszen a fog gyulladása gócos elváltozás, mely az egész szervezetre káros hatással van. Rendelőnkben számos eszközzel az utolsó lehetőségig küzdünk a fogakért. Ám van olyan helyzet, hogy jobb túllépni!

Bölcsességfog műtétek

Ferde? Fekszik? Keresztben nőtt?

A szájsebészeti kezelések nagy részét teszik ki a bölcsességfog műtétek. Míg a felső bölcsességfogak eltávolítása aránylag egyszerű, az alsó bölcsességfogak a kemény alsó állkapocscsontban bizony okozhatnak meglepetéseket. Ferde, fekvő, vagy keresztben álló bölcsességfogak eltávolítása időt és tapasztalatot igényel érdemes tehát ezt a kezelést tapasztalt szájsebészre bízni.

Műtét előtti felkészülés, 3D CBCT röntgen

Az alsó bölcsességfogműtétek egyik nagy rizikója az alsó állkapocsban futó érzőideg megközelítése. Sokszor a kétdimenziós panoráma röntgen nem elegendő a biztos felkészüléshez. Ezért komplikált esetben a szájsebész az eltávolítandó bölcsességfogról 3-dimenziós CBCT felvételt kér.
Szájsebészeti műtétek

Dr. Nagy Zoltán dentoalveoláris szájsebész szakorvos

Legyen szó fogeltávolításról, bölcsességfogműtétről vagy gyökérrezekcióról, Dr. Nagy Zoltán szájsebész tagy tapasztalattal fog segíteni Önnek. Dentoalveoláris szájsebész szakvizsgával 2017 óta rendelkezik, így kiemelkedő tapasztalattal bír a szájsebészeti műtétek területén.

Gyökércsúcs rezekció

Számos esetben találjuk, hogy a gyökércsúcson a csatornák elágazóak. Ilyenkor, gyökérkezeléssel fertőző kórokozók maradnak a gyökércsúcson. A rezekciós műtéttel a foggyökér csúcsi részét távolítja el a szájsebész, így a fertőzött rész is eltávolításra kerül, a fog mégis megmaradhat.

“A műtéteknél a legfontosabb a nyugalom. Ezért mindenre alaposan felkészülök. A műtét előtt még egyszer átnézem a röntgeneket. Az alsó bölcsességfog műtéteknél vagy komolyabb szájsebészeti beavatkozásoknál nagy adomány, hogy 3D CBCT felvételt is kérhetek, így a műtéteket még nagyobb biztonság mellett végezhetem el. “

Dr. Nagy Zoltán

Dento-alveoláris szájsebész szakorvos

Mennyibe kerülnek a szájsebészeti kezelések?

A foghúzás vagy a szájsebészeti műtét ára elsősorban az adott szituációtól függ. Egy fog eltávolítása 15 perctől több óráig is tarthat. Az Ön szájsebészeti kezelésének áráról a kezelési terv ad pontos tájékoztatást. Az alábbi szájsebészeti kezelés árak tájékoztató jellegűek.