1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Szájszag ellen fogkő eltávolítás

Fogkő

Tartalomjegyzék

A szájszag is egy jelzés

Mindenki tudja, hogy szájszag és fogkő ellen fogat kell mosni. Időnként viszont visszatér a szájszag, sokkal hamarabb, mint szeretnénk. Nem jól mossuk a fogunkat? Vagy más a probléma? Ez egy állapotfelmérés alkalmával is kitud derülni.

Is-is.

A szájszag valami másra is felhívhatja a figyelmet, és ha tovább olvasol, jobban tudod ápolni, egészségesen tartani a fogaidat.

Ráérsz majd évtizedek múlva megköszönni – feltéve, hogy megfogadod.

A bacik bennünk vannak – de nem mindegy, hogy mennyi

Belevágok, rögtön a közepébe: a kellemetlen lehelet és a fogkő okai a baktériumok. Mindenhol ott vannak, léteznek, de nem mindegy, hogy mennyi élelmet és milyen “melegágyat” adunk a fogunkon.

A fogkő az a hely, amit már nem tudunk lemosni a fogkefével, és amiben élni és szaporodni tudnak a baktériumok. Közvetlenül a fogunkon, fogínyünk mellett. Ráadásul a fogkő a fogínyt is bántja, így fogínybetegségeket is meg tudunk előzni illetve gyógyítani tudunk ezzel az egyszerű technikával. Kérd a fogkőleszedést a fogorvosodtól, vagy dentalhigiénikustól.

A kellemetlen lehelet diagnózis – kezdjük el a gyógyítását, mert ha nem, akkor…

Akkor bizony sokkal kellemetlenebb irányt vehet az életünk. Fogínygyulladás, fogszuvasodás, meglazulhat és kieshet a fogunk, sőt fogaink.

Az első dolog az állapotfelmérés, és ekkor a kellemetlen leheletnek több okát is feltárhatjuk, tapasztalati tény, az első helyen a fogkő áll.

Mi is a fogkő? Az a sárgás-barnás elszíneződés a fogak felületén. Többnyire a fognyakhoz közel, de előfordulhat a tömések mellett is. Egyrészt esztétikai probléma, másrészt – és a gyógyítás szemszögéből ez sokkal fontosabb – lehetetlenné teszi a megfelelő fogtisztítást, a baktériumok eltávolítását.

A fogkő eltávolítása, vagy dentalhigiénikus feladata.

Természetesen nemcsak a fogkő, a szájban lévő baktériumok okozhatják a kellemetlen leheletet, hanem a gyomorból is érkezhet ez a szag. Ez esetben gasztroenterológus szakorvosra van szükség, de ez a ritkábbik eset. Ajánlom, hogy a legegyszerűbb és legkönnyebben orvosolható megoldást keresd először – ami egy fogászati ellenőrzés és fogkőleszedés.

Mi történik, ha nem távolítjuk el a fogkövet?

A fogkövön, mint mondtam, könnyen megtapad a lepedék, abban pedig tobzódnak a baktériumok, és az étellel, ételmaradékkal, kimondottan az abban lévő cukorral tápanyagot biztosítunk nekik – életmódunkból adódóan a cukros üdítők, fagyi, nasi révén szinte folyamatosan.

Ezek a baktériumok először fogínygyulladást okoznak, ami kiváltó oka a szájszagnak, majd szuvasodást is okozhatnak, ami miatt – ha előbb nem – de felkeressük a fogorvosunkat.

Mi a Budapest Dental fogászaton a megelőzés híve vagyunk – ne csak gyulladt, szuvas foggal keress meg minket!

Ha jó a kapcsolatod a fogorvosoddal, akkor az éves, de ha ajánlhatom, inkább féléves rendszerességű találkozókon kérd meg, hogy a fogkövet is szedje le. Könnyebb és hatékonyabb lesz utána fogat mosni.

Találd meg a kedvenc fogorvosod a Budapest Dental fogászat orvosai között!

 

Milyen időszakonként ajánlott a fogkő leszedés?

Hacsak a fogorvos másképp nem rendeli – mondhatnánk… De azért van rá pár hüvelykujjszabály:

  • a félévente megejtett fogászati check-up alkalmával érdemes egy fogkőleszedést is kérni
  • ha valakinek torlódottak a fogai, így bonyolultabb a fogápolás, akkor akár 3 havonta is jól jön az a kis segítség
  • egyébként pedig akkor, amikor látjuk és érezzük a fogkövet
  • amikor többszörös “mindent bele fogmosással” sem tudjuk az elszíneződést eltávolítani.

A fogad és szád egészségének oltárán a fogorvos és dentalhigiénikus a te meghosszabbított kezed. Segítséget adunk, és még annyi minden mást is!
Kérj egy konzultációt, ismerkedj meg orvosainkkal!
A Te Mosolyod a Mi Hivatásunk

Send this to a friend